Te Hoge Libido? Oorzaken en Omgaan Met Veel Zin in Seks

Heb je jezelf wel eens afgevraagd of je misschien het libido van een oververhitte konijn hebt geërfd? Je bent niet de enige! Het is eigenlijk vrij normaal dat je altijd zo’n zin hebt in een potje vrijen; kortgezegd beschik je gewoon over een gezond hoog libido dat zich duidelijk niet schaamt om van zich te laten horen.

Maar als je het gevoel hebt dat je seksdrive overuren draait, waardoor je tijdens de meest ongepaste momenten, zoals tijdens die saaie vergadering of misschien wel tijdens het zondagse diner bij je schoonouder, verstrikt raakt in stomende gedachten, dan is deze blog voor jou. Voor de nieuwsgierigen onder ons die denken: “Waarom heb je plots zoveel zin in seks?” – we hebben daar antwoord op, én 4 tips voor hoe je daar het beste mee kunt omgaan!

Waarom ben ik altijd geil? – De oorzaken van dat hoge libido

Geilheid, of een opgewonden gevoel, is niets meer dan een reactie van je lichaam op bepaalde prikkels. Of die prikkel nu een sexy scène in een film is, een fantasie, die hunk of babe op Instagram of misschien gewoon de manier waarop die avocado er vanochtend uitzag (hey, we oordelen niet) – je lichaam reageert.

Maar wat als je nu vrijwel elke dag het gevoel hebt dat je seksdrive aanvoelt als een vurige draak die gewoon niet gekalmeerd kon worden? Dat vaak terugkerende gevoel van plots veel zin in seks kan uiteenlopende oorzaken hebben. De wetenschap heeft enkele van deze redenen onderbouwt:

Hormonale Schommelingen

Testosteron wordt vaak geassocieerd met mannelijke seksualiteit, maar speelt een primaire rol bij zowel mannen als vrouwen als het gaat om seksuele opwinding. Hogere testosteronniveaus resulteren ook vaak in het hoge libido en de zin in seks die je daarbij voelt.

Dit hoge testosterongehalte kan te wijten zijn aan genetische factoren en wellicht zelfs bepaalde medische aandoeningen zoals PCOS of een tumor van de bijnieren. Het kan echter ook komen door testosteron-verhogend voedsel zoals tonijn, eieren en spinazie, of regelmatige, intense lichamelijke training en activiteit.

Psychologische Factoren

Wist je dat stress paradoxaal genoeg kan leiden tot een opflakkering van het libido? Onderzoek geeft aan dat seks voor velen fungeert als een stressverlichter en uitlaatklep. Het kan ertoe leiden dat je sneller je heil zoekt in bijvoorbeeld porno of gewoon meer intiem wilt zijn met je partner.

Dieet

Er zijn voedingsmiddelen die onder de noemer afrodisiaca worden geplaatst vanwege het opwarmen van ons libido. Denk bijvoorbeeld aan bekende libido-boosters zoals chocolade en oesters, maar ook spicy pepers, avocado’s en rode wijn kunnen de de innerlijke vlam aanwakkeren.

De Biologische Klok

De biologische klok tikt voor voortplanting. Vooral voor vrouwen kan de ovulatieperiode het hoge libido doen opwekken. Zie het als een natuurlijk moment van verhoogde zin in seks, dankzij moeder natuur die een handje helpt!

Is een hoog libido gezond?

Interessant genoeg heeft een recent Japans onderzoek aangetoond dat met name mannen met een dat hoge libido ook een hogere kans hebben op een langer en gelukkiger leven. De reden? Deze onderzochte mannen hadden over het algemeen een betere bloedsomloop, waardoor het risico op hartaandoeningen wordt verminderd!

Dus, mannen, als je je ooit hebt afgevraagd waarom je zoveel zin in seks hebt, weet dan dat je lichaam je misschien gewoon een dienst bewijst.

Maar wat als dat hoge libido in de weg zit?

Maar het is ook wel zo prettig dat al deze prikkels niet je leven beginnen te regeren. Veel zin in seks en er constant mee bezig zijn kan leiden tot een overmatige afleiding in je dagelijkse taken, een verstoorde balans in relaties of zelfs problemen op de werkplek.

Hyperseksualiteit of seksverslaving is een buitensporige focus op seks, waardoor dagelijkse verplichtingen en relaties in de knel kunnen komen. Bovendien kan een te groot libido-verschil tussen partners onzekerheid en relationele spanningen teweegbrengen.

Het kan zelfs invloed uitoefenen op de besluitvaardigheid; personen met een overdreven seksfocus kunnen de neiging hebben om riskante keuzes maken, zoals onbeschermde seks door impulsiviteit, wat ongewenste zwangerschappen of emotionele verwarring.

Wanneer is er sprake van een probleem?

Wanneer je zoveel met seks bezig bent en het een probleem aan het worden is, kan dit je wellicht overkomen:

 • Je merkt dat het merendeel van je tijd en gedachten opgeslokt wordt door seks, waardoor andere verantwoordelijkheden zoals werk, studie of sociale verplichtingen in het gedrang komen.
 • Het voelen van schuld, schaamte of ongemak over hoe vaak je aan seks denkt of er naar verlangt.
 • Je gebruikt seks als een primair middel om te ontsnappen aan negatieve emoties zoals angst, verdriet of stress, en je merkt dat je zonder seks moeilijk met deze gevoelens kunt omgaan.
 • Ondanks regelmatige seksuele activiteiten voel je je niet echt voldaan of tevreden.
 • Je geeft overdreven geld uit aan seksuele activiteiten, diensten of producten en dit ten koste gaat van je financiële welzijn.
 • Regelmatige seksuele ontmoetingen met verschillende partners zonder de nodige voorzorgsmaatregelen, zoals het gebruik van een condoom, wat kan leiden tot gezondheidsrisico’s en ongewenste zwangerschap.
 • Als je partner of dierbaren bezorgd zijn of klachten hebben over je seksuele gedrag, of als je seksuele activiteiten buiten de relatie problemen binnen de relatie veroorzaken.

Hoe leren omgaan met het hoge libido dat je hebt?  – 4 Tips

Dus, terwijl dat hoge libido best gezond kan zijn, is het net zo cruciaal om waakzaam te blijven wanneer het transformeert van een normaal verlangen naar een obsessie. Hierdoor kan die natuurlijke zin in seks zich manifesteren tot een overheersend en potentieel schadelijk element in je dagelijks leven. Hier zijn enkele tips om goed om te gaan met die plots veel zin in seks:

1. Zelfbewustzijn en acceptatie

De eerste stap om goed om te gaan met een hoog libido is het erkennen van je gevoelens en accepteren dat je een sterke zin in seks hebt. Dit bewustzijn kan helpen voorkomen dat je je schuldig of ongemakkelijk voelt over je natuurlijke verlangens.

 • Dagboek bijhouden: Schrijf je gevoelens en gedachten over je libido op.
 • Mindfulness: Gebruik meditatie om beter in contact te komen met je gevoelens.
 • Positieve affirmaties: Herinner jezelf eraan dat die zin in seks en het hoge libido natuurlijk zijn, maar dat je het wel effectief moet benutten.
 • Zelfeducatie: Lees over seksualiteit en libido.
 • Praat erover: Deel je gevoelens met een vertrouwd persoon.

2. Gezonde uitlaatkleppen

Gezonde manieren vinden om je seksuele energie de juiste richting te kanaliseren is cruciaal. En er zijn tal van mogelijkheden om dit te doen, bijvoorbeeld door regelmatige lichaamsbeweging.

“Word je wakker en heb je onmiddellijk al heel veel zin in seks? Ga dan naar de sportschool en transformeer je seksuele energie tot spieren en uitstekend uithoudingsvermogen!”

Ook meditatie, hobby’s of andere activiteiten kunnen helpen bij het reguleren van opgebouwde energie en spanning. Zo verminder je tegelijkertijd stress en ongezonde uitlaatkleppen.

2. Communicatie met je partner

Als je samen bent, dan moedigen we je aan om met je partner te communiceren over je gevoelens en behoeften. Dit zal niet alleen relationele spanningen verminderen, maar kan ook een nieuwe basis vormen voor een diepere band en begrip tussen jullie beiden.

Tips voor een gezonde communicatie over dit onderwerp:

 • Wees eerlijk, maar tactvol: Wees eerlijk over je gevoelens, maar probeer het onderwerp op een niet-confronterende manier aan te kaarten.
 • Luister actief: Besteed aandacht aan wat je partner zegt en geef aan wanneer je begrijpt wat er wordt gedeeld.
 • Vermijd beschuldigingen: Gebruik ‘ik’-boodschappen in plaats van ‘jij’-uitlatingen Bijvoorbeeld, “Ik voel me soms onzeker over mijn hoge libido” in plaats van “Jij begrijpt niet hoe ik me voel”.
 • Vraag om feedback: Geef je partner ook de ruimte om zijn of haar eigen gevoelens en gedachten te delen. Dit moet immers een open dialoog zijn.

3. Vermijd triggers

Merk je dat bepaalde situaties, mensen of zelfs media ongewenst je libido verhoogt? Probeer deze dan te vermijden of beperk in ieder geval je blootstelling eraan. Bijvoorbeeld, als bepaalde website of je Instagram-feed volstaat met materiaal dat je zin in seks opwekt, kies dan voor andere alternatieven om te browsen, zoals inspirerende quotes, natuurpagina’s, kunstgalerijen of hobby-gerelateerde communities.

Vind andere interesses! Op deze manier kun je jouw (online) tijd nuttig en aangenaam doorbrengen zonder voortdurend getriggerd te worden.

4. Professionele hulp zoeken

Als je seksdrive je dagelijkse leven verstoort en je er gewoon echt geen raad mee weet, weet dan dat je hulp kan inschakelen. Vind een seksuoloog of therapeut te raadplegen die je inzicht kan bieden in de oorzaken van je hoge libido en strategieën bieden om ermee om te gaan. Je hoeft je daar niet voor te schamen; het is belangrijk om jezelf niet te veroordelen voor je gevoelens, maar in plaats daarvan actieve stappen te nemen om je welzijn te waarborgen!

“Je bereidheid naar professionele hulp is juist een teken van kracht en dat je erkent dat je wellicht ondersteuning nodig hebt voor het streven naar een evenwichtiger en gezonder leven.”

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *