Heeft Paracetamol of Ibuprofen Invloed Op De Erectie?
Bijna iedereen slikt wel eens paracetamol of ibuprofen bij pijn, koorts of andere klachten. Sommige mensen slikken zelfs dagelijks paracetamol en beschouwen dit als volledig normaal, terwijl er helaas toch veel bijwerkingen aan verbonden zijn. Het kan zelfs op de erectiele functie invloed hebben…
Erectieproblemen komen vaak voor. Zo is er in 1994 uit een onderzoek gebleken dat ongeveer 52% van de mannen een bepaalde vorm van erectieproblemen heeft (bron). Een erg hoog aantal, vooral aangezien erectieproblemen natuurlijk heel vervelend zijn. Het kan psychische problemen veroorzaken, maar ook voor problemen in je seksleven of binnen je relatie zorgen.
De link tussen het slikken van een paracetamol of ibuprofen en erectiestoornissen wordt niet snel gelegd, maar helaas is deze link er wel. Hoe werken paracetamol en ibuprofen? Wat zijn de bijwerkingen van deze pijnstillers? En de belangrijkste vraag: in hoeverre hebben deze pijnstillers invloed op de erectie? Het antwoord op deze vragen zul je in dit artikel vinden! Uiteraard geef ik aan het einde van dit artikel nog 5 alternatieve natuurlijke behandelingen om pijn te verminderen. Lees nu vooral verder voor meer informatie over erectieproblemen, paracetamol en ibuprofen!
Wat zijn erectieproblemen?
Een erectiestoornis is het onvermogen om een erectie te krijgen of behouden die stijf genoeg is voor seksuele gemeenschap of een orgasme (bron). Normaal gesproken treedt een erectie op door een toegenomen bloedtoevoer naar de penis. De zwellichamen zwellen hierdoor op en houden het bloed vast, waardoor het de penis niet kan verlaten. Erectieproblemen ontstaat meestal doordat er niet genoeg bloed naar de penis stroomt, waardoor deze niet stijf wordt.
Deze erectieproblemen kunnen veroorzaakt worden door zowel fysieke als psychische problemen. De meest voorkomende oorzaken zijn de volgende:
Erectieproblemen kunnen bijvoorbeeld worden aangepakt door het gebruik van erectiepillen, homeopathische middelen, therapie, of het aanpassen van de leefstijl. In dit artikel worden oplossingen echter niet besproken; er wordt namelijk hoofdzakelijk gekeken naar de werking van paracetamol en ibuprofen en de invloed hiervan op erectie(problemen).
Hoe werken paracetamol en ibuprofen?
Paracetamol werkt door boodschappers in de hersenen te blokkeren die doorgeven dat we pijn voelen (bron). Daarbij beïnvloedt paracetamol ook de chemische boodschappers die verantwoordelijk zijn voor het regelen van de lichaamstemperatuur, waardoor koorts verlaagd kan worden. Paracetamol wordt vooral ingezet voor pijnverlichting, bijvoorbeeld bij hoofdpijn, buikpijn of pijn door verkoudheid of griep.
Ibuprofen werkt voor pijnverlichting door de chemische routes van pijn te beïnvloeden. Het vermindert namelijk de aanmaak van prostaglandinen. Dit zijn chemicaliën die koorts, ontstekingen en pijn veroorzaken (bron). Door het verminderde aantal prostaglandinen nemen deze verschijnselen dus af. Ibuprofen wordt vaak gebruikt bij koorts, menstruatiepijn, kiespijn of rugpijn.
Het verschil tussen paracetamol en ibuprofen is de plaats van de werking. Zo werkt ibuprofen voornamelijk op de plek van de pijn zelf door pijnsignalen te blokkeren. Paracetamol werkt daarentegen centraal in de hersenen door de chemische boodschappers te blokkeren of beïnvloeden.
‘Paracetamol is een ander type pijnstiller dan niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) en aspirine. Paracetamol werkt voornamelijk centraal (via de hersenen), terwijl ibuprofen, aspirine en andere NSAID’s vooral werken op de plaats van pijn.’ (bron)
Hierdoor worden paracetamol en ibuprofen ook vaak bij verschillende soorten pijn gebruikt. Zo zou paracetamol het beste werken bij pijn als hoofdpijn of buikpijn, en wordt ibuprofen voornamelijk gebruikt bij koorts, menstruatiepijn of kiespijn. De inwerktijd van paracetamol en ibuprofen verschilt ook. Zo werkt ibuprofen na 20 tot 30 minuten en zou paracetamol er een uur over doen (bron).
Wat zijn de bijwerkingen van deze pijnstillers?
Uiteraard kennen paracetamol en ibuprofen ook bijwerkingen, al wordt hier weinig over gesproken. Het innemen van een pijnstiller is zo genormaliseerd dat men de gevaren hiervan wel eens kan vergeten. De bijwerkingen van paracetamol komen zelden voor als het in de juiste hoeveelheden wordt gebruikt, maar de bijwerkingen van ibuprofen komen daarentegen vaker voor.
De meest voorkomende bijwerkingen van paracetamol zijn de volgende (bron):
Daarnaast de veelvoorkomende bijwerkingen van ibuprofen:
De bijwerkingen van ibuprofen zijn heftiger dan die van paracetamol en komen vaker voor. Daarnaast brengt het slikken van ibuprofen ook hogere risico’s met zich mee (bron). Het kan namelijk het risico op een hartaanval of beroerte verhogen of fatale maag- of darmbloedingen veroorzaken. Alsof dit nog niet erg genoeg is, is er ook nog eens gebleken dat ibuprofen invloed op de erectie heeft.
Over de invloed van paracetamol op erectieproblemen is weinig bekend. Aangezien deze pijnstiller ook vrij weinig bijwerkingen heeft en hierdoor een stuk minder gevaarlijk is dan ibuprofen, wordt verwacht dat paracetamol niet zoveel kwaad kan. Uiteraard moet er aan de juiste dosis worden gehouden om gezondheidsproblemen te voorkomen, maar voor erectieproblemen hoef je je geen zorgen te maken. Om deze reden wordt ook alleen de invloed van ibuprofen op erectieproblemen besproken, aangezien hier veel over bekend is.
‘Ondanks dat pijnstillers dagelijks worden geslikt alsof het niks is, zitten er veel nadelen aan verbonden. Vooral ibuprofen kent vervelende bijwerkingen en gevaarlijke risico’s, waardoor het beter is om deze pijnstiller te laten liggen. Daarnaast heeft ibuprofen ook invloed op de erectie.’
Wat is de invloed van ibuprofen op de erectie?
In 2011 werd er een onderzoek gedaan naar 80.966 mannen tussen de 45 en 69 jaar oud waarvan 47,4% niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) gebruikte (bron). Zoals eerder genoemd, valt ibuprofen onder de NSAID’s. Van deze 80.966 mannen rapporteerde 29,3% matige of ernstige erectieproblemen.
Hier bleek ook dat het gebruik van NSAID’s en erectieproblemen sterk samenhingen met de leeftijd, aangezien geneesmiddelengebruik met 22,2% steeg tussen de 45-49 en 60-69 jaar. Hierbij stegen de erectieproblemen tussen deze leeftijden ook met 29%. Conclusie van dit onderzoek was dat het gebruik van NSAID’s en erectieproblemen sterk met elkaar geassocieerd worden. Zo was het percentage erectiestoornissen bij mannen die NSAID’s gebruikten 35,2% en bij mannen die géén NSAID’s gebruikten 24%.
Ibuprofen is overigens niet het enige geneesmiddel dat gepaard gaat met erectieproblemen. Ook niet-steroïde ontstekingsremmers zoals naproxen en indomethacine zouden erectiestoornissen kunnen veroorzaken (bron). Daarnaast zouden medicijnen tegen een hoge bloeddruk en antidepressiva dit mogelijk ook doen, dus houd je medicijnkast goed in de gaten!
Wat kun je dan nemen tegen de pijn?
De nadelige effecten van paracetamol zijn nog gering, maar door het aantal bijwerkingen van ibuprofen kun je deze pijnstiller beter laten staan. Vooral de verhoogde kans op erectieproblemen is voor mannen natuurlijk erg vervelend en hier wil je liever niet mee te maken hebben. Ook als je al erectieproblemen hebt en hier graag van af wilt, is het dus slim om ibuprofen te laten staan om de problemen niet te verergeren of in stand te houden.
Uiteraard komt het wel eens voor dat je pijn hebt en deze pijn zo hinderlijk is dat je deze wilt verminderen. Hoe kun je dat het beste doen als je beter geen paracetamol of ibuprofen kan slikken? Hier zijn alternatieve middelen voor, zoals kurkuma, omega-3 vetzuren, kruidnagel, acupunctuur en kou- en warmtetherapie, die ik graag in dit artikel wil benoemen om uit te leggen! Uiteraard zijn er meer manieren om pijn te verlichten, aangezien de oplossing erg afhankelijk is van de soort pijn die je ervaart. Deze voedingsmiddelen en behandelingsvormen zijn echter de meest bekende en werkzame manier om pijn op een natuurlijke manier te verlichten.
‘Het kan misschien niet heel veel kwaad om af en toe een pijnstiller te slikken, maar langdurig gebruik is nooit een goed idee. Vooral als er alternatieve middelen zijn, is het aan te raden om die te proberen en geen risico’s te lopen op bijwerkingen zoals erectieproblemen.’
1. Kurkuma
Kurkuma wordt voor vele doeleinden gebruikt aangezien het een antioxiderend effect heeft. Kurkuma bestaat namelijk uit curcumine. Dit is een antioxidant die het lichaam beschermt tegen vrije radicalen die cellen en weefsel schade toebrengen (bron). Kurkuma wordt voornamelijk gebruikt bij buikpijn, indigestie, kanker, psoriasis en zweren. Daarnaast wordt het ook door artrosepatiënten gebruikt omdat kurkuma ontstekingsremmend werkt.
Een ander voordeel van kurkuma is dat dit middel helpt bij erectieproblemen. Dit is hierdoor een heel fijn alternatief voor de ibuprofen die juist bijdraagt aan erectieproblemen. Omdat kurkuma ontstekingsremmend werkt, zou dit helpen bij erectieproblemen die als gevolg van een ontsteking zijn ontstaan (bron). Daarnaast zorgt kurkuma voor een verhoogd libido en een verbeterde bloedtoevoer naar de penis, waardoor een erectie makkelijker ontstaat. Kurkuma kan als poeder of capsule worden gekocht en aangezien de bijwerkingen minimaal zijn, is dit zeer aan te raden.
2. Omega 3-vetzuren
Omega 3-vetzuren zijn te vinden in vis, noten, zaden en visoliesupplementen. Deze vetzuren zouden helpen om pijn en ontsteking te verminderen. Vooral voor mensen met artritis en soortgelijke aandoeningen zou dit een erg werkzaam middel kunnen zijn (bron). Een dieet dat rijk is aan vis, fruit, groenten en volle granen zou helpen om pijn in het hele lichaam te verlichten.
In visolie worden twee soorten omega 3-vetzuren gevonden: eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) (bron). Deze twee vetzuren verminderen ontstekingen die zwelling en pijn veroorzaken, en daarnaast helpen ze hartaanvallen voorkomen en verlagen ze de bloeddruk.
In 2004 is er een onderzoek gedaan naar 250 patiënten met nekpijn of rugpijn (bron). Er werd hun gevraagd om elke dag 1200 mg omega 3 in de vorm van visoliesupplementen te nemen. Na gemiddeld 75 dagen gaf 60% aan dat hun algehele pijn was verminderd en 60% gaf aan dat hun gewrichtspijn was verminderd. Daarnaast was 80% tevreden met de verbetering en verklaarde 88% dat zij visolie in de toekomst zullen blijven gebruiken. Een extra voordeel aan deze ‘behandeling’ is dat er geen bijwerkingen zijn gemeld.
3. Kruidnagel
Kruidnagel wordt vaak toegevoegd om gerechten op smaak te brengen, maar blijkt ook vele gezondheidsvoordelen te hebben. Zo zou kruidnagel misselijkheid en verkoudheid verminderen (bron). Daarnaast wordt kruidnagel ook gebruikt als pijnstiller om hoofdpijn, tandpijn en artritis te verlichten. Kruidnagel bevat namelijk het ingrediënt eugenol, en dit is een natuurlijke pijnstiller.
Voornamelijk bij tandpijn wordt kruidnagel veel gebruikt. Het ingrediënt eugenol wordt dan ook al sinds de 19e eeuw in de tandheelkunde als middel tegen pijn gebruikt (bron). Door kruidnagelolie op het tandvlees te smeren of op een kruidnagel te kauwen, kun je het tandvlees tijdelijk verdoven om pijn te verlichten.
4. Acupunctuur
Dit is uiteraard geen kruid of ander voedingsmiddel, maar wel onwijs effectief als het om pijnverlichting gaat. Acupunctuur is een Chinese praktijk die al eeuwenlang wordt gebruikt om pijn te verminderen door de energiebanen in het lichaam in balans te brengen (bron). Acupunctuur wordt gebruikt om alle soorten pijn te verlichten, zoals lage rugpijn, zenuwpijn, hoofdpijn of menstruatiepijn.
Bij de Chinese acupunctuur worden er heel dunne naalden in de huid ingebracht op specifieke punten waardoor endorfine vrijkomt. Endorfine is een chemische stof in het lichaam die pijnverzachtend werkt. Daarnaast komt serotonine vrij, een chemische stof die invloed heeft op de stemming en een verzadigingsgevoel produceert.
Ook uit een onderzoek in 2012 is gebleken dat acupunctuur de pijn die voortkomt uit artrose, migraine en verschillende soorten chronische pijn vermindert (bron).
5. Warmte- of koutherapie
Warmte- en koutherapie zijn twee erkende vormen van pijnbehandeling. Warmte stimuleert de bloedstroom en stroom van voedingsstoffen, waardoor spieren worden opgewarmd (bron). Daarnaast zorgt kou ervoor dat de bloedtoevoer naar een geblesseerd gebied wordt verminderd. Hierdoor wordt de snelheid van ontsteking vertraagd en is het risico op zwelling en beschadiging lager. Ook verdooft kou pijnlijke weefsels en vertraagt het de pijnboodschappers die naar de hersenen worden verzonden.
Voornamelijk bij spierpijn, rugpijn, nekpijn, gewrichtspijn, kniepijn en handpijn kan een koud of warm kompres voor kortdurige pijnverlichting zorgen. Je kunt ervoor kiezen om een ice pack of warm hittepitkussen tegen de pijnlijke plek aan te houden en dit meerdere malen per dag voor 15-20 minuten te herhalen.
Hiernaast werkt het ook om voor het sporten of bewegen een warme douche of warm bad te nemen, zodat je de gewrichten en spieren alvast opwarmt. Na het bewegen kun je koud water gebruiken om de spieren te kalmeren en om voor een verminderde kans op ontstekingen te zorgen.
Reken vanavond al af met je erectiestoornis
Wil je vanavond al afrekenen met je erectiestoornis? Dan raad ik je aan om de methode van Chris Coster te bekijken.
Je leert daarin onder andere:
- Het ontdekken van de oorzaak van je erectieprobleem
- Wat je vooral NIET moet doen bij erectieproblemen
- De beste technieken die direct een erectiestoornis verbeteren
- Waarom de PC spier zo belangrijk is
- Hoe je vanavond al langer een erectie hebt
Bekijk hier zijn methode: