Chakra’s en Blokkade van Seksuele Energie Doorbreken + 7 Tips

Onze seksuele energie is een van de krachtigste stromen die door ons lichaam vloeien en die, wanneer in balans, een diep gevoel van verbinding, sensualiteit, creativiteit en levenslust teweeg kan brengen. Maar wat is deze energie precies, en wat als het stagneert? Wat als er blokkades ontstaan die onze natuurlijke stroom verstoren?

Deze blog is speciaal toegewijd aan dit soort onderwerpen. We onderzoeken hoe een blokkade van seksuele energie zich kan manifesteren, evenals hoe je de obstakels kan opheffen en deze vitale stroom stapsgewijs weer kan herstellen. Welnu, laten we de wegen ontdekken om onze seksuele energie weer vrijelijk te laten stromen!

Wat is seksuele energie?

Dit is de vitale levenskracht die aanwezig is in ieder mens. In de Taoïstische filosofie wordt het ook wel “jing” genoemd, gezien als de diepste energie van het leven die aan de basis staat van onze geboorte en groei.

In de tantrische tradities wordt seksuele energie als synoniem gebruikt voor de kundalini, de slapende slang die gewekt moet worden om zo op te stijgen langs de ruggengraat, waarmee de individuele ziel zich kan verbinden met het universele, collectieve bewustzijn.

Je ziet dus al gauw dat onze seksuele energie veel meer is dan enkel een verlangen naar fysiek contact. Daar waar de westerse wereld seksuele energie vaak ziet als een fysieke drang of iets dat puur gericht is op voortplanting, wordt het in oosterse tradities en filosofieën beschouwd als een levenskracht die zowel ons fysieke, emotionele als spirituele welzijn voedt en verbindt.

Wat is een blokkade in je seksuele energie?

Wanneer deze energie vrij kan stromen, ervaren we een gevoel van vitaliteit, passie en verbondenheid.

Maar wanneer er sprake is van een blokkade, dan kan dit zich manifesteren als een gevoel van stagnatie, lusteloosheid of zelfs fysiek ongemak. Het kan ook leiden tot een verminderd libido, moeite met intimiteit, meer vermoeidheid en apathie.

Bovendien kan het iemands creatieve uitdrukking in de weg zitten, waardoor men zich ongeïnspireerd of geblokkeerd voelt in artistieke of professionele inspanningen.

Het is een toestand waarin de natuurlijke stroom van je levensenergie, ook wel bekend als ‘Chi’ of ‘Prana’, belemmerd wordt. Seksuele energie is een krachtige vorm van deze levensenergie en is fundamenteel verbonden met onze levenslust, creativiteit en gevoel van welzijn.

“Een blokkade van de seksuele energie kan onze groei als mens flink in de weg zitten, en onze kansen om ons volledig te uiten, te creëren en oprecht te verbinden met anderen belemmeren.”

De connectie tussen chakra’s en seksuele energie

Je seksuele energie is de sprankelende vonk die ons inspireert en vele facetten van ons bestaan in beweging brengt. Zonder deze vrije stroom zullen we ons ontkoppeld en ongeïnspireerd voelen, en missen we de vitaliteit die verantwoordelijk is voor een vervuld leven.

Dit is ook waar chakra’s in beeld komen, de zeven draaiende energiecentra die langs onze ruggengraat liggen. Ze spelen een cruciale rol in dit geheel. Met name het sacrale chakra, of Svadhisthana, gelegen net onder de navel, is nauw verbonden met onze seksuele energie.

Dit is het centrum van plezier, passie en creativiteit binnen ons energetisch systeem. Is dit chakra uit balans, dan kunnen er problemen ontstaan op het gebied van seksualiteit, relaties en creativiteit, en zelfs fysieke problemen zoals vruchtbaarheidsproblemen of blaasproblemen.

“Seksuele energie is de stille kracht die ons leven kleurt; waar chakra’s het canvas zijn, is deze energie de verf waarmee we ons levensverhaal schilderen.”

Oorzaken van een blokkade in de seksuele energie

Hoe kunnen we dan deze blokkades aanpakken? Allereerst is het belangrijk om te accepteren en erkennen dat er een blokkade is. Verzet tegen of ontkenning van het probleem kan de situatie alleen maar verergeren, dus het is hardnodig om de oorzaak van de blokkade te achterhalen.

Is het een emotioneel trauma uit het verleden? Is het een diepgewortelde overtuiging die je hebt meegekregen vanuit je opvoeding? Of misschien een fysiek probleem dat medische aandacht behoeft? Dit zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van een blokkade in de seksuele energie:

 • Traumatische ervaringen

Seksuele trauma’s, of ze nu lichamelijk, emotioneel of psychologisch zijn, kunnen diepe littekens achterlaten en onze seksuele energie beperken. Het lichaam slaat deze trauma’s op en bouwt verdedigingsmechanismen op die blokkades kunnen veroorzaken in de natuurlijke stroom van deze energie. Dit kan zich weer uiten in tal van manieren, zoals weinig vertrouwen hebben in een ander, snel oordelen, geen romantiek willen aangaan en geen zin om een emotionele band op te bouwen.

 • Culturele en religieuze normen

In sommige culturen en religies wordt seksualiteit gezien als iets dat beheerst of zelfs onderdrukt moet worden. Dit kan zich uitmonden tot schaamte, schuldgevoelens of angst rondom seks, wat de vrije stroom van deze energie kan belemmeren.

 • Sociale druk

In het tijdperk van sociale media en de onophoudende stroom van ‘perfecte’ beelden, hebben steeds meer mensen het gevoel dat ze niet voldoen aan de seksuele normen en verwachtingen. Dit brengt alleen maar meer onzekerheid naar boven en kan, uiteindelijk, een blokkade van seksuele energie als gevolg hebben.

Deze oorzaken zijn slechts het topje van de ijsberg. Ons lichaam en onze geest zijn complex, en de factoren die bijdragen aan de blokkade van seksuele energie kunnen veelzijdig zijn.

Een blokkade in seksuele energie doorbreken – 7 Tips die je moet weten

Dus hoe kunnen we deze blokkades doorbreken en onze seksuele energie weer laten bloeien? We hebben hier enkele belangrijke tips onder een rijtje gezet:

1. Leer naar je chakra’s te luisteren

Zoals we al eerder aangaven; de eerste stap naar heling is zelfbewustzijn. Ons lichaam spreekt de taal van de waarheid, en onze chakra’s zijn als de sleutels tot het ontcijferen van die taal. Door goed te luisteren naar ons lichaam en te begrijpen wat onze chakra’s ons vertellen, kunnen we beginnen met het doorbreken van die blokkade van onze seksuele energie.

Integreer deze stappen dagelijks voor een betere balans en inzicht in je chakra’s:

 • Ken je chakra’s:

– Zeven hoofdchakra’s: wortel, sacraal, zonnevlecht, hart, keel, derde oog, kruin.

 • Meditatie:

– Dagelijks 5-10 minuten.

– Focus op elke chakra.

 • Lichaamsbewustzijn:

– Doe regelmatig ‘body scans’.

– Voel spanning of sensaties en leer ze te begrijpen.

 • Chakra dagboek:

– Noteer dagelijkse gevoelens.

– Identificeer patronen.

 • Eet kleurrijk:

– Match voedselkleuren met chakra’s. Gezonde dieetkeuzes kunnen helpen bij het harmoniseren en versterken van je algehele energiebalans.

 • Kristallen:

– Gebruik specifieke kristallen per chakra.

– Draag ze of gebruik tijdens meditatie.

 • Yoga:

– Focus op chakra-stimulerende houdingen.

 • Geluidstherapie:

– Luister naar chakra frequenties.

 • Feedback:

– Praten over je gevoelens met vrienden of therapeuten kan een zeer nuttige hulpbron zijn.

 • Professionele hulp:

–  Kijk of je een specialist kunt vinden die aan chakra-balanceringsessies doen.

2. Affirmaties doen

Affirmaties zijn krachtige, positieve uitspraken die je hardop of in stilte tegen jezelf zegt. Deze eeuwenoude techniek helpt je oude negatieve overtuigingen te vervangen door nieuwe, positieve gedachten.

Start je dag met het herhalen van zinnen zoals “Ik omarm mijn seksualiteit” of “Ik ben vrij van paniek en schaamte.” Schrijf ze vervolgens op een post-it en plak ze op je spiegel, of zet een herinnering in je telefoon!

Door deze dagelijkse herhaling programmeer je je geest actief om een mogelijke blokkade in je seksuele energie te overwinnen en zelfliefde te cultiveren. Affirmaties zijn een eenvoudige stap met grootse impact. Probeer het eens!

3. Ademhalingsoefeningen

Ademhaling vormt de brug tussen lichaam en geest. Pranayama, oftewel bewuste ademhaling, is een beproefde techniek uit de yogatraditie. Dit doe je zowel dieper als bewuster te ademen, met als doel om vastzittende energieën los te maken en een gevoel van openbaring en opluchting te realiseren.

Begin eenvoudig: adem diep in voor 4 tellen, houd vast voor 4 tellen en adem uit voor 4 tellen. Herhaal dit een paar minuten per dag.

4. Tantra

Tantra ziet seksualiteit niet als een basaal verlangen, maar als een poort naar spirituele groei. Het combineert ademhalingswerk, meditatie en bewuste aanraking om intimiteit te verdiepen en seksuele energie te kanaliseren. Kijk eens naar geleide tantrische meditaties en zoek eventueel naar workshops of deskundigen op dit gebied voor specialistische begeleiding.

5. Energiehelende technieken

Een blokkade in je seksuele energie of in een van onze energiebanen kunnen resulteren in zowel fysieke als emotionele disbalans. Gelukkig zijn hiervoor energiehelende technieken in het leven geroepen, die al vele eeuwen oud zijn en wereldwijd worden benut.

Reiki is een handopleggingstechniek die universele energie gebruikt om heling te bevorderen. Acupunctuur maakt gebruik van dunne naalden om energieblokkades op specifieke punten in het lichaam op te heffen. Qigong combineert beweging, ademhaling en meditatie om de chi, of levenskracht, te cultiveren en te balanceren.

6. Dans en beweging

Heb je ooit het pure plezier gevoeld van je helemaal overgeven aan een liedje? Het prachtige van vrije dans, zoals ecstatic dance, is dat het niet draait om de juiste pasjes, maar om je hart te laten spreken via je heupen, en de rest van je lichaam!

Beweging is een natuurlijk middel om energie te laten stromen en met vrije dans gaat het niet over perfecte bewegingen, maar over authentieke expressie. Zet je favoriete nummer op, sluit je ogen, en laat je lichaam bewegen zoals het wil. Voel hoe spanning en blokkades vanzelf oplossen terwijl je danst.

Doe je dit liever niet in je eentje? Ga dan eens op onderzoek uit, er zijn geregeld verschillende ecstatic dance-evenementen in heel Nederland!

7. Natuurlijke remedies

Tenslotte biedt de natuur talloze middelen om onze vitaliteit te ondersteunen. Helaas vergeten we soms dat de natuur een oplossing heeft voor vrijwel elke medische aandoening…

Bijvoorbeeld, Damiana is een kruid dat zowel het libido als je stemming positief kan beïnvloeden en kan helpen bij het opheffen van een blokkade in je seksuele energie. Dan is er ook nog Ashwagandha, een adaptogeen dat helpt bij het balanceren van hormonen en het verminderen van stress. Maca mag natuurlijk ook niet vergeten worden. Het staat bekend om het verbeteren van de energie en het libido.

Conclusie

Met deze tips heb je een waardevolle gereedschapskist vol technieken en benaderingen om een mogelijke blokkade in je seksuele energie aan te pakken en je algehele welzijn te verrijken. Het begin is vaak het lastigst, maar onthoud: kies een methode die jou het meest aanspreekt en bouw daarop voort. Geef jezelf de tijd, wees geduldig, en geniet van de reis naar een vrijere, meer energieke jij!

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *