6 Tips Om Vroegtijdig Klaarkomen Tegen te Gaan

Er zijn maar weinig seksuele problemen zo frustrerend als vroegtijdig klaarkomen. Als je veel zin hebt in seks en ontzettend opgewonden bent, dan is het natuurlijk ontzettend vervelend als je meteen alweer klaarkomt. Voor je partner zal het de seks ook een stuk minder aangenaam maken, en bovendien zul je je vast ook enigszins in je mannelijkheid geraakt voelen.

Redenen genoeg dus om iets aan vroegtijdig klaarkomen te willen doen, maar hoe pak je dit nu precies aan? Op het internet zijn tal van manieren te vinden waarmee je vroegtijdig klaarkomen zou kunnen oplossen, maar hoe weet je wat waar is, en wat klinkklare onzin? Daar zal ik je in dit artikel mee helpen, door de 6 beste tips om vroegtijdig klaarkomen tegen te gaan onder elkaar te zetten. Ik zal de volgende tips in dit artikel bespreken:

 • Doe Kegeloefeningen om je PC-spier te trainen
 • Verminder de hoeveelheid stress in je leven
 • Drink en rook minder
 • Ga meer sporten
 • Besteed meer tijd aan het voorspel
 • Gebruik de start-stopmethode

Tip 1: Doe Kegeloefeningen om je PC-spier te trainen

Je PC-spier, ook wel bekkenbodemspier genoemd, is van essentieel belang voor het kunnen controleren van je orgasmes. Anders dan wat de naam suggereert is je PC-spier niet een enkele spier, maar een spiergroep. Als je deze spiergroep traint, dan kan dit helpen tegen vroegtijdig klaarkomen (bron). Dat is overigens niet het enige seksuele probleem dat je kan verhelpen door je PC-spier te trainen: ook erectieproblemen worden er vaak minder door.

Als je geen idee hebt waar je PC-spier zit, dan kom je daar waarschijnlijk heel makkelijk achter. Hoewel veel mensen niet weten wat een PC-spier is, gebruiken ze hem dagelijks, namelijk om hun plas in te houden. Doe gewoon even alsof je je plas ophoudt, en de spier die je dan voelt aanspannen, is je PC-spier. Als je hem hebt gevonden, ben je klaar om met Kegeloefeningen je bekkenbodemspier te gaan trainen!

Kegeloefeningen danken hun naam aan dr. Arnold Kegel, de Amerikaanse arts die deze oefeningen heeft ontwikkeld. Ze gaan erg simpel in hun werk; je spant je PC-spier simpelweg eventjes aan (zoals je dus ook doet wanneer je je plas ophoudt), en vervolgens ontspan je je PC-spier weer. Een moeilijke of vermoeiende oefening is dit natuurlijk bepaald niet te noemen, dus hier zul je waarschijnlijk geen problemen bij ervaren.

“Als je ooit tijdens een lange autorit hebt moeten plassen, was dit eigenlijk al een work-out voor je PC-spier.”

Aan het begin raad ik je aan om elke dag zo’n 10 Kegeloefeningen achter elkaar te doen, waarbij je je PC-spier steeds 10 seconden lang aangespannen houdt. Als je merkt dat dit te makkelijk begint te worden, dan kun je de oefeningen vaker of langer doen, anders heeft het weinig zin; je traint een spier immers alleen als je hem een beetje uitdaagt.

Wat ook nog belangrijk is om te benoemen, is dat dit een oplossing voor de lange termijn is. Je zal van Kegeloefeningen niet binnen een week al resultaat gaan zien, maar als je dit vol weet te houden, dan kun je hiermee wel blijvend je orgasme uitstellen op de lange termijn. Wat mij betreft is dat belangrijker dan een eenmalig resultaat op de korte termijn (zoals bijvoorbeeld verdovende zalfjes).

Tip 2: Verminder de hoeveelheid stress in je leven

Als mannen iets aan seksuele problemen willen doen, dan denken ze al snel dat het iets lichamelijks is, maar in veel gevallen is dit niet zo. Het komt zelfs vaker voor dat seksuele problemen worden veroorzaakt door psychologische factoren. Vroegtijdig klaarkomen is hierop zeker geen uitzondering, en vaak wordt dit probleem dan ook veroorzaakt door stress (bron).

“Als je door gedachten een stijve kan krijgen, waarom zou je dan niet van gedachten vroegtijdig kunnen klaarkomen?”

Als ik het heb over stress die ejaculatieproblemen veroorzaakt, dan kan het om verschillende soorten stress gaan. Je stress kan bijvoorbeeld direct zijn verbonden met je seksuele presteren: doordat je bang bent dat je te vroeg klaar gaat komen, raak je gestrest, en kom je te vroeg klaar. Dit hoeft echter niet het geval te zijn: ook als stress niets met seks te maken heeft, bijvoorbeeld omdat je het druk hebt op je werk, kan dit tot vroegtijdige ejaculatie leiden.

Als jij last hebt van stress, dan raad ik je dus ten zeerste aan om te ontstressen, want daar zul je jouw probleem mee uit de wereld kunnen helpen. Probeer het rustiger aan te doen, en probeer geen verantwoordelijkheden op je te nemen waarvan je weet dat ze tot (veel) stress zullen leiden. Als dit niet mogelijk is, dan kan stressverlagende medicatie ook een oplossing zijn.

Als jij specifiek stress hebt óver het feit dat je vaak te snel klaarkomt, dan moet je dit proberen los te laten. Focus je erop dat er ook andere manieren zijn om je partner te bevredigen dan alleen penetratie, en dat je op die manier al een heel eind kan komen. Gek genoeg worden seksuele problemen vaak minder zodra je die problemen accepteert, en er niet meer zo bang voor bent.

Let op! Wil je de beste tips om meer controle te krijgen over je ejaculatie, bekijk dan het Complete Ejaculatie Controle ebook van seksuoloog drs. Chris Coster.

Tip 3: Drink en rook minder

Vandaag de dag denk ik niet dat er ook maar één persoon is die niet heeft meegekregen dat alcohol en tabak op allerlei manieren slecht voor je gezondheid zijn. Dat dit ook geldt voor je seksuele gezondheid, zal je daarom waarschijnlijk niet zoveel verbazen. Het is namelijk een feit dat zowel alcohol als tabak ervoor kunnen zorgen dat je vroegtijdig klaarkomt.

“Vuistregel: als het niet goed is voor je gezondheid, is het ook niet goed voor je seksuele prestaties.”

Laten we beginnen met drank. Het effect van alcohol op vroegtijdig klaarkomen is meermaals wetenschappelijk onderzocht, en de resultaten liegen er niet om. Zo is er één studie waarin mannen met alcoholisme werden onderzocht, waarin bleek dat maar liefst 72 procent van deze mannen één of meerdere seksuele problemen had. De meest voorkomende van deze problemen was vroegtijdig klaarkomen (bron).

Dan is er nog roken. Ook op dit vlak bestaat er genoeg wetenschappelijk bewijs, maar laat ik er gewoon maar weer één onderzoek uit tillen. In een Zwitserse studie naar seksueel disfunctioneren bij jonge mannen, bleek expliciet dat de kans op vroegtijdig klaarkomen significant werd verhoogd door het roken van tabak (bron). En dan ging het hier om jonge mannen, die doorgaans een stuk gezonder zijn, dus kun je nagaan hoeveel erger het waarschijnlijk is bij oudere mannen…

Voor drugs geldt overigens hetzelfde, maar hier kan ik wat minder gedetailleerde informatie over geven, omdat de meeste onderzoeken op dit gebied nogal vaag zijn. Dat “illegale drugs” kunnen leiden tot vroegtijdig klaarkomen lijkt wel vast te staan, maar wélke drugs nou precies schadelijk zijn, blijkt vaak niet uit deze onderzoeken.

Mijn advies zal je na het voorgaande waarschijnlijk niet verbazen: probeer zo veel mogelijk te stoppen met het drinken van alcohol en het roken van tabak. Ik snap dat dit niet voor iedereen even makkelijk zal zijn, maar weet dat er online en in het echt een heleboel mensen te vinden zijn die je hierbij kunnen en willen begeleiden.

Tip 4: Ga meer sporten

Zoals uit de vorige tip al een beetje bleek, is er een enorme samenhang tussen je algehele lichamelijke gezondheid en je seksuele prestaties. Eén manier om beiden te verbeteren is door te stoppen met het gebruik van alcohol en tabak, maar eenzelfde effect kun je natuurlijk bereiken door meer te gaan bewegen.

“Seksueel uithoudingsvermogen is niet anders dan elke andere vorm van uithoudingsvermogen.”

Als je erover nadenkt, is dit natuurlijk helemaal niet zo raar. Seksueel uithoudingsvermogen is natuurlijk gewoon een vorm van uithoudingsvermogen, en iedereen zal wel weten dat je conditie en je uithoudingsvermogen enorm vooruitgaan als je regelmatig sport. Als je het langer volhoudt op de loopband, is de kans dus ook groot dat je het langer volhoudt in bed.

Sporten is sowieso goed voor je uithoudingsvermogen, maar als je het écht goed wil doen, dan moet je sporten op een manier die gericht je conditie verbetert. Dit doe je bijvoorbeeld bij aerobics. Als je aan aerobics doet, train je je longen en je hart, wat leidt tot een betere bloedsomloop en een betere conditie.

Tip 5: Besteed meer tijd aan het voorspel

Als je wilt dat je het wat langer volhoudt tussen de lakens, dan is het een goed idee om wat meer tijd voor het voorspel uit te trekken. Allereerst kun je op die manier natuurlijk compenseren voor het feit dat de penetratie zelf wat minder lang duurt, aangezien voorspel natuurlijk ook gewoon seks is. Als jij je partner met je handen en/of mond al enorm hebt weten te bevredigen, dan voelt het al een stuk minder vervelend als je vervolgens heel snel klaarkomt.

“Seks hoeft niet te beginnen en eindigen bij penetratie.”

Wat voorspel echter ook doet, is het daadwerkelijk uitstellen van je orgasme. Het is niet helemaal duidelijk hoe dit nou komt, maar in de praktijk is toch echt gebleken dat ook de geslachtsgemeenschap langer duurt bij stellen die meer aan voorspel doen. Voorspel verlengt de seks dus op twee manieren, waardoor het allemaal een stuk bevredigender wordt voor beide partijen.

Zoals ik eerder al even aanstipte, is het nog niet helemaal duidelijk waarom meer voorspel soms leidt tot later klaarkomen, maar er zijn wel theorieën. Het zou bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat mannen minder gespannen zijn als ze langdurig aan voorspel doen, en gespannenheid is een veel voorkomende veroorzaker van vroegtijdig klaarkomen.

Tip 6: Gebruik de start-stopmethode

Een laatste manier om jezelf te trainen om later klaar te komen, is de zogeheten start-stopmethode. Hierbij masturbeer je totdat je bijna klaarkomt, en op dat moment stop je juist weer even. Als je weer tot rust bent gekomen, begin je opnieuw met masturberen. Dit proces herhaal je enkele keren, en op die manier stel je je orgasme zo lang mogelijk uit.

Op zich spreekt deze methode natuurlijk redelijk voor zich, maar wat nog wel eens lastig kan zijn, is om je zogeheten ‘point of no return’ in te schatten. Dit is het punt waarop je je orgasme niet langer kan tegenhouden, en je moet stoppen vóórdat je dit punt hebt bereikt. Als je net te laat bent, zul je dan namelijk gewoon klaarkomen, en duurt het wel weer even voor je weer opnieuw kan beginnen.

In de praktijk komt dit meestal met wat oefening wel goed. Als je de start-stopmethode een aantal keer hebt toegepast tijdens het masturberen, zul je merken dat je steeds meer gevoel krijgt voor wanneer jij moet stoppen, en wanneer het te laat is. Als je deze oefening zo effectief mogelijk wil maken, dan moet je steeds zo laat mogelijk stoppen met masturberen, en dus zo dicht mogelijk bij je orgasme zien te komen voor je stopt.

Pas als je penis niet echt meer stijf is, en je dus een stuk minder opgewonden bent, mag je weer beginnen met masturberen. Ik zou je aanraden om jezelf pas na ongeveer 15 minuten toe te staan om klaar te komen.

De reden dat deze methode zo goed werkt, is dat je je lichaam hiermee aanleert om minder snel te reageren op seksuele prikkels. Je penis raakt minder gevoelig voor seksuele prikkels, en na een tijdje snappen je hersenen ook de hint dat ze niet zo snel het signaal moeten afgeven om klaar te komen. Op die manier zorgt de start-stopmethode er dus voor dat je blijvend minder snel klaarkomt.

Overigens kun je deze methode ook in een aangepaste vorm toepassen tijdens de seks. Je doet dan eigenlijk hetzelfde, maar dan met penetratie in plaats van masturbatie. Je penetreert je partner tot je voelt dat je bijna klaarkomt, en dan stop je eventjes. In de tussentijd kun je haar blijven bevredigen met je handen of mond, en je kan weer verdergaan als je wat minder opgewonden bent.

Leer het vanavond al 30 minuten uit te stellen

Wil je het vanavond al langer uithouden in bed? Dan raad ik je aan om de methode van Chris Coster te bekijken.

Je leert daarin onder andere:

 • Het ontdekken van de oorzaak waarom je te snel klaarkomt
 • Wat je vooral NIET moet doen om het langer uit te houden
 • De beste technieken voor direct langer uithoudingsvermogen
 • Waarom de PC spier zo belangrijk is
 • Hoe je vanavond al je ejaculatie kunt uitstellen

Bekijk hier zijn methode:

Complete Ejaculatie Controle Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *