De 8 Belangrijkste Tips voor (Eerste Keer) Anale Seks

De eerste keer ‘gewone’ seks is al meer dan spannend genoeg. Maar wat dacht je van anale seks? Hoewel deze seks heel lekker kan zijn, staat niet iedereen er direct voor open. Dat is ook niet heel gek; het is niet iets waar je ‘zomaar’ aan begint. Je hoeft er echter ook niet bang voor te zijn, want dat is nergens voor nodig.

Misschien heb je toch wel wat hulp nodig bij anale seks. Of het nou je eerste keer anaal is of niet, deze tips kun je altijd gebruiken. Ik leg je namelijk met duidelijke en directe taal uit hoe je het best met anale seks kunt hebben, en hoe je het zo lekker mogelijk maakt. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat iedereen van anale seks kan genieten!

Tip 1: Zorg voor genoeg glijmiddel

Dit is misschien wel de belangrijkste tip van het hele artikel.

Zonder glijmiddel zal je namelijk nooit lekkere anale seks kunnen hebben.

Laten we eerlijk zijn: de anus is gewoon een stuk strakker dan de vagina. En het maakt niet uit hoeveel voorspel je ook doet, het gaat er nooit vochtig worden zonder glijmiddel. Je moet daarom meer dan genoeg glijmiddel gebruiken, wil je lekkere anale seks kunnen hebben.

Dit geldt al voor het anaal vingeren, waar ik je straks meer over vertel. Bij anale seks geldt: je kunt nooit genoeg glijmiddel gebruiken. Zorg er dus voor dat je er genoeg van in huis hebt, als je met anale seks wilt experimenteren.

Maar wat voor glijmiddel moet je dan gebruiken? Er bestaan namelijk verschillende soorten glijmiddelen. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen:

 • Glijmiddel op basis van olie. Dit glijmiddel wordt eigenlijk nauwelijks gebruikt, omdat je het niet kunt gebruiken in combinatie met condooms (de olie tast het latex aan). Daarnaast is het moeilijk schoon te maken. Koop dus liever geen glijmiddel op oliebasis.
 • Glijmiddel op basis van water. Dit glijmiddel kun je prima gebruiken met condooms. Het is schoon, geeft geen vlekken en is makkelijk schoon te maken. Een nadeel is dat je het vaker moet gebruiken, omdat het redelijk snel opdroogt.
 • Glijmiddel op basis van siliconen. Ook dit glijmiddel kun je met condooms gebruiken, maar niet met seksspeeltjes die ook siliconen bevatten. Een voordeel ten opzichte van condooms op waterbasis is dat het minder snel opdroogt.
Maak jij onnodige fouten in bed?

Doe deze test en ontdek je “Seks IQ”.

Tip 2: Communicatie is heel belangrijk

Communicatie is natuurlijk belangrijk voor je relatie in het algemeen, maar zeker voor anale seks. Je moet namelijk zeker weten dat jullie op één lijn zitten.

Dit begint al bij het überhaupt willen uitproberen. Wees er zeker van dat jullie het allebei graag willen. Als een van de twee het eigenlijk liever niet wil, dan wordt het namelijk niks. Het kan dan pijn doen, en het is sowieso niet prettig om iets te doen waar jullie niet 100% achter staan.

Ook als jullie het wel zeker weten allebei willen, blijf er dan goed over praten. Geef aan tijdens de seks wat je wel en niet prettig vindt. Moet hij langzamer gaan, of mag het juist iets sneller? Harder of zachter? Meer of minder glijmiddel?

Hoe beter jullie van elkaar weten hoe het voelt, hoe lekkerder de anale seks kan worden.

Vergeet ook niet dat het ook oké is om het niet lekker te vinden. Misschien stond je er wel voor open, maar blijkt het toch niet zo fijn te zijn als je had gedacht. Dat is prima – dan moeten jullie er ook gewoon mee stoppen. De een moet de ander nooit pushen om verder te gaan met anale seks, daar wordt niemand blij van.

Tip 3: Hygiëne is het allerbelangrijkst

Sommige mensen denken dat anale seks erg vies is, en zouden er daarom nooit aan beginnen. Dat hoeft echter helemaal niet zo te zijn.

Anale seks is niet onhygiënisch, als je jezelf van tevoren maar even schoonmaakt.

Dit kan gewoon al onder de douche. Zorg dat je van tevoren gepoept hebt, en dat je anus goed schoongeveegd is. Je kunt dan onder de douche met enkel heet water (en eventueel een zeepvrije ‘zeep’) je anus schoonmaken. Dat is al voldoende voor een goede hygiëne!

Als je je nog niet schoon genoeg voelt na enkel een douche, kun je ook een speciale anale douche gebruiken. Dit is een apparaatje dat je anus wat meer vanbinnen schoonmaakt. Je kunt deze met lauw water vullen om je anus nog beter schoon te maken. Dit is echter niet noodzakelijk om hygiënisch voor de eerste keer anale seks te hebben.

Het gaat er vooral om dat het voor jou goed voelt. Als je anale seks nog een vies idee vindt, maak hem dan zo goed mogelijk schoon tot het wel fijner voelt. Ontspannen zijn en ervoor openstaan is in dit geval even belangrijk als goede hygiëne!

Heel belangrijk: laat hem niet met zijn penis of vingers in of over je vagina gaan, als jullie anale seks hebben gehad!

Gratis video: 2 sexy vrouwen doen voor hoe jij het beste kan zoenen

Klik direct op de video en leer hoe jij een zoengod wordt.

drsm-zoenvideo-570

Tip 4: Bouw het op voordat je aan penetratie begint

Anale seks is iets wat je moet opbouwen. Wanneer je gelijk een penis in je anus geduwd krijgt, zal het alleen maar pijnlijk zijn. Bovendien ben je op dat moment nog niet gewend aan anale stimulatie, waardoor het niet lekker voelt.

Je moet daarom rustig beginnen met anale stimulatie en penetratie. Dat houdt in dat je met je vingers begint:

 • Raak voorzichtig je eigen anus aan en kijk hoe dat voelt, waarschijnlijk spant je kringspier zich aan;
 • Houd je vinger net zo lang op je anus tot je kringspier ontspant;
 • Herhaal de eerste twee stappen een paar keer, tot je gewend raakt aan de aanraking;
 • Probeer vervolgens je pink bij je anus naar binnen te brengen (gebruik glijmiddel!);
 • Begin voorzichtig, en ga langzaam wat dieper met je pink;
 • Als dat lekker voelt, kun je een andere vinger in je anus naar binnen brengen;
 • Eindig met twee vingers tegelijk in je anus. Als dat lekker voelt, ben je zo goed als klaar voor anale seks.

Je kunt het eerst met je eigen vingers proberen, want dan weet je wat lekker voelt. Vervolgens kan je partner het rustig bij jou proberen.

Neem hier de tijd voor – je hoeft niet in één avond van nul tot anale penetratie te gaan.

Je kunt het beste je partner duidelijk vertellen wat je wel en niet lekker vindt met je vingers. Misschien vind je het wel lekker als hij meerdere vingers gebruikt, als hij maar niet te diep gaat. Of andersom – diep vind je lekker, maar meerdere vingers niet. Zorg er in elk geval voor dat je altijd glijmiddel blijft gebruiken!

Tip 5: Gebruik anale seksspeeltjes

Een andere manier om te wennen aan anale penetratie, is door middel van seksspeeltjes. Er bestaan zelfs speciale startersets voor mensen die anale seks willen proberen. Zo’n set bestaat uit speeltjes van oplopende grootte, waardoor je gewend kunt raken aan anale penetratie.

Je kunt die speeltjes natuurlijk in je eentje gebruiken, maar het is veel leuker om dit samen met je partner te doen. Hij vindt het ook heel leuk om jou met een speeltje te zien spelen, of natuurlijk om zelf het speeltje bij je te gebruiken. Zo kun je bovendien gewend raken aan anale penetratie terwijl hij erbij is, wat de eerste keer anale seks ook makkelijker maakt.

Je kunt er ook voor kiezen om zo’n buttplug enige tijd in te dragen. Op deze wordt je anus ietsje wijder, waardoor anale seks makkelijker gaat. Gebruik eerst een kleine buttplug, en ga dan over op een iets grotere.

Ten slotte kun je ook anale kralen gebruiken als anaal speeltje. Dit zijn kralen op een langwerpige stok, waarbij de kralen oplopen in grootte. Zo helpen ze je om te trainen met een voorwerp in je anus. Daarnaast kunnen ribbels op deze kralen zorgen voor extra stimulatie.

Belangrijk: gebruik altijd glijmiddel, ook bij anale seksspeeltjes!

Tip 6: Zorg dat je goed opgewonden bent

Er zijn twee dingen heel belangrijk bij anale seks: hygiëne en ontspanning. Hygiëne heb ik al uitgebreid besproken, dus het wordt tijd dat we over het tweede deel praten: ontspanning.

Je kunt alleen lekker anale seks hebben wanneer je ontspannen bent.

Een deel van die ontspanning komt door te oefenen, wat ik in de vorige twee tips heb uitgelegd. Hoe meer je gewend raakt aan anale stimulatie, hoe fijner het is om anale seks te hebben. Het is namelijk heel normaal om het spannend te vinden. Zorg daarom dat je samen veel oefent en eraan gewend raakt, dan gaat de seks ook veel soepeler.

Je kunt bovendien meer ontspannen raken door lang voorspel. Het voorspel helpt jullie om opgewonden te raken – en hoe geiler je bent, hoe eenvoudiger alles gaat. Gebruik bijvoorbeeld de volgende voorspel tips, voor je aan anale seks begint:

 • Ga samen douchen. Het is niet alleen heel ontspannend, maar je kunt jezelf gelijk goed schoonmaken (zie tip 3).
 • Geef elkaar een massage. Zo kun je heerlijk relaxen, en met een sensuele massage kun je zelfs al geil worden.
 • Begin met elkaar te strelen over het hele lichaam, dus ook je anus.
 • Begin eerst met zoenen, knuffelen en elkaar vingeren en aftrekken, voor je op anale stimulatie overgaat.
 • Laat jezelf eerst weer wennen aan anale stimulatie, voor je overgaat op penetratie.

Tip 7: Kies de juiste standjes voor anale seks

Disclaimer: als ik in deze alinea ‘vrouw’ zeg, kan dit natuurlijk ook een man zijn die anaal gepenetreerd wordt.

Niet alle seksstandjes zijn geschikt voor anale seks. In pornofilms zie je de acteurs weleens in allerlei standjes tekeergaan, maar in de praktijk werkt het niet zo.

Met verkeerde standjes gaat anale seks heel moeizaam, of kan het zelfs pijnlijk zijn.

Zo is het bij een standje heel belangrijk dat de man in eerste instantie weinig beweegt. De vrouw moet namelijk wennen aan de anale seks, en dat gaat niet als de man gelijk als een wilde tekeergaat. De man mag dus niet overhaasten, en eigenlijk moet de vrouw zelf als eerste kunnen bewegen in het standje. Zolang de vrouw controle heeft in het standje, lukt het meestal beter om anale seks te hebben.

Een voorbeeld van een goed standje is de klassieke doggystyle. Dit standje is populair voor vaginale seks, maar hij is ook goed geschikt voor anale seks. De vrouw heeft hier nog genoeg mogelijkheid om te bewegen. Om meer te ontspannen kun je ook op je buik liggen, in plaats van op je knieën staan.

Een ander goed standje is de vrouw bovenop. Zij heeft hierdoor de absolute controle. Ze kan zelf bepalen hoe snel en hoe diep ze wil gaan. Dit kan je doen terwijl hij op zijn rug op bed ligt, maar het kan ook op een stoel of bank. Dit standje is ideaal als je zelf het tempo wilt bepalen tijdens anale seks.

Ten slotte is lepeltje-lepeltje ook een uitstekend standje voor anale seks, vooral voor de eerste keer. Jullie kunnen je allebei ontspannen, zowel man als vrouw kunnen goed bewegen, de hoek is voor hem makkelijk – alles is perfect. Ik raad dan ook zeker dit standje aan voor de eerste keer anale seks.

Tip 8: Geef niet op na de eerste keer!

Two guys sitting together, one telling a story

De kans bestaat dat anale seks bij de eerste keer niet gelijk lukt. Het kan zijn dat jullie toch te zenuwachtig zijn, of misschien niet genoeg glijmiddel gebruikten, waardoor het pijnlijk was. Hoe dan ook – wees erop voorbereid dat de eerste keer niet gelijk een succes wordt.

Dat geeft helemaal niks! Wie weet ging het bij de eerste keer normale seks ook wel zo. Er zijn allerlei redenen waarom de seks niet gelijk lukt. Ik raad je dan ook aan om niet op te geven. Zolang jullie er nog voor openstaan, kan het de tweede keer wél lukken.

Probeer te ontdekken wat er misging, en pas dat aan bij de volgende keer.

Anale seks is ook niet iets waar je de eerste keer direct erg van geniet. Sommige mensen moeten er meer aan wennen dan anderen. Wees daarom niet bang om het vaker dan één keer uit te proberen. Als later blijkt dat je het echt niets vindt, dan is dat ook niet erg – je hebt het in elk geval geprobeerd.

Pas in ieder geval de tips uit dit artikel in, en de eerste keer anale seks moet al een stuk soepeler gaan. Hopelijk lukt het jullie om te genieten van de eerste keer anale seks, en zo niet: oefening baar kunst!

Leer de beste seks technieken om een seksgod te worden in bed

Jonathan & Oscar zijn experts op het gebied van vrouwen optimaal plezieren in de slaapkamer. In hun programma De Revolutionaire Seks Methode leren ze jou om een seksgod te worden en vrouwen letterlijk verslaafd aan je te maken.

Een vrouw zal je niet meer willen verlaten of vreemd willen gaan. Ontdek op de volgende pagina bewezen technieken die de meeste mannen nooit zullen weten om vrouwen iedere keer meerdere orgasmes te geven:

De Revolutionaire Seks Methode Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *