Welke Soorten Soa’s Zijn er? Pas Op Voor Deze 11 Soa’s

Soa’s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen. Dit betekent dat dit ziektes zijn waarmee je besmet kunt raken door seks te hebben met iemand die het virus bij zich draagt. Het nare hieraan is dat je niet altijd van tevoren weet dat iemand een soa heeft. Als jullie onveilige seks hebben, kan het dus zomaar zijn dat jij een soa krijgt.

Soa’s zijn erg vervelend en soms zelfs levensgevaarlijk. Daarom is het belangrijk dat iedereen goed geïnformeerd is over soa’s. In dit artikel lees je welke soorten soa’s er zijn en beschrijf ik voor jullie 11 soa’s om voor op te passen!

Net als met alle ziektes, zijn soa’s onder te verdelen in groepen. Deze drie groepen zijn dan weer onder te verdelen in 11 verschillende soa’s die in Nederland voorkomen. Dit zijn dan ook de soa’s waar jij het meest voor op moet passen.

Bacteriële soa’s

Bacteriële soa’s worden veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie springt over van persoon op persoon bij onbeschermde seksuele activiteit. Mits op tijd vastgesteld, kunnen bacteriële soa’s gelukkig goed behandeld worden.

Maak jij onnodige fouten in bed?

Doe deze test en ontdek je “Seks IQ”.

Bacteriële soa nummer 1: Chlamydia

Chlamydia is een veelvoorkomende soa, vooral onder jongeren. Chlamydia is een soa die veroorzaakt wordt door een bacterie die zich nestelt in de slijmvliezen van de geslachtsdelen. Dit kan in de vagina, penis of anus zijn. De bacterie kan vervolgens een ontsteking veroorzaken in de baarmoeder, anus of plasbuis.

Chlamydia wordt niet altijd op tijd opgemerkt. Dit is erg jammer, want als het vroegtijdig wordt behandeld, is de soa goed te genezen. Als chlamydia niet op tijd wordt opgemerkt, kan dit leiden tot onvruchtbaarheid.

De eerste symptomen van chlamydia zijn:

 • Afscheiding uit de plasbuis
 • Irritatie bij het plassen
 • Meer vaginale afscheiding dan normaal
 • Jeuk of pijn in de anus
 • (Meer) bloedverlies bij menstruatie of seks, of anaal bloedverlies
 • Pijn in de onderbuik, balzak of vagina
 • Koorts

Bacteriële soa nummer 2: Gonorroe

Gonorroe wordt veroorzaakt door een bacterie in de slijmvliezen van de penis, anus, vagina of zelfs keel en ogen. Gonorroe wordt overgedragen door orale seks.

Gonorroe kan bij vrouwen leiden tot onvruchtbaarheid als de soa niet op tijd wordt behandeld. Dit komt door een ontsteking van de eileiders. Bij mannen kan gonorroe leiden tot een ontsteking van de ballen. Dit geeft heel veel pijn, maar maakt je niet onvruchtbaar.

De klachten van gonorroe zijn niet altijd merkbaar. Zeker een infectie in de anus wordt vaak niet opgemerkt. Als je er op tijd bij bent, kan gonorroe makkelijk behandeld worden met antibiotica. De symptomen van gonorroe zijn:

 • Pusachtige afscheiding uit de plasbuis
 • Regelmatig kleine beetjes plassen
 • Branderig gevoel bij het plassen
 • Meer vaginale afscheiding dan normaal
 • Vieze geur van de vaginale afscheiding

Gratis video: 2 sexy vrouwen doen voor hoe jij het beste kan zoenen

Klik direct op de video en leer hoe jij een zoengod wordt.

drsm-zoenvideo-570

Bacteriële soa nummer 3: Syfilis

Syfilis is gelukkig een zeldzame soa, maar als je het hebt en het niet behandeld wordt, kun je er heel erg ziek van worden. Syfilis wordt behandeld met antibiotica.

“Syfilis werd door ontdekkingsreizigers vanuit Zuid-Amerika meegenomen naar Europa.”

Syfilis is, als je de symptomen kent, gemakkelijk te herkennen. Hierdoor komen de ernstige gevallen niet vaak meer voor in Nederland. De klachten van syfilis ontwikkelen zich naarmate je langer besmet bent met de bacterie.

 1. Eerst ontstaat er een harde zweer in de penis, anus of mond. De zweer is pijnloos en verdwijnt vanzelf weer. Dit is het gevaarlijke aan de ziekte. De zweer verdwijnt, maar de bacterie verspreidt zich verder door je lichaam.
 2. Je krijgt klachten die op griep Ook valt je haar uit en krijg je vlekjes op je huid.
 3. Tot slot kan de bacterie je inwendige organen beschadigen. Dit kan dodelijk zijn.

Bacteriële soa nummer 4: Shigella

Shigella is een bacterie die een soa veroorzaakt die heel erg op buikgriep lijkt. Shigella wordt overgedragen via de mond of via de penis. Deze bacterie wordt alleen verspreid via de anus. Je kunt dus Shigella krijgen van anale seks, of als je in aanraking komt met een lichaamsdeel of object dat met de anus in contact is geweest.

De klachten van Shigella ontstaan meestal 1 tot 3 dagen na de besmetting en verdwijnen na een paar dagen weer. De klachten lijken heel erg op buikgriep:

 • Diarree
 • Koorts
 • Buikkramp

Gelukkig is Shigella niet gevaarlijk, maar wel heel naar. De klachten gaan meestal vanzelf over als je genoeg rust neemt en veel water drinkt. Als je klachten heel heftig worden, zijn er medicijnen, maar dit komt bijna nooit voor.

Virale soa’s

Virale soa’s zijn niet soa’s die viraal gaan op het internet, maar soa’s die veroorzaakt worden door een virus. Virale soa’s zijn ontzettend naar omdat ze, zelfs als je behandeld wordt, vaak in je lichaam blijven, ook als je geen klachten meer hebt. Dit betekent dus dat jij altijd anderen kunt besmetten met de soa.

Virale soa nummer 1: HPV

HPV, humaan papillomavirus, is een virus dat heel erg veel voorkomt. Wel 80 tot 90 procent van de mensen is wel eens besmet met dit virus. HPV heeft ontzettend veel verschillende varianten waarvan het grootste deel makkelijk wordt opgeruimd door je lichaam.

Helaas zijn er ook varianten die wel ziekte veroorzaken. Eén van deze varianten kan genitale wratten veroorzaken. Genitale wratten zijn niet gevaarlijk, maar kunnen wel heel pijnlijk zijn bij de seks. Bovendien zijn ze ontzettend besmettelijk; zelfs mét condoom kun je besmet raken.

Er zijn ook heel gevaarlijke varianten van HPV. Deze varianten kunnen kanker veroorzaken. Dit is de reden dat meisjes vanaf 13 jaar gratis gevaccineerd worden tegen HPV. Vanaf 2022 krijgen ook jongens dit vaccin.

Virale soa nummer 2: Hepatitis B

Hepatitis B is een variant van het hepatitisvirus dat wordt verspreid tijdens de seks. Het grootste risico op hepatitis B loop je als er bloed vrijkomt tijdens de seks, bijvoorbeeld bij heel ruige (anale) seks. Je kunt hepatitis B hierdoor ook oplopen via het gebruiken van naalden die gebruikt zijn door iemand die het virus draagt.

Hepatitis B veroorzaakt een infectie van de lever. Dit is niet altijd gevaarlijk. Meestal genees je vanzelf van hepatitis B als je rust neemt, geen vet eet en geen alcohol en drugs gebruikt. Alcohol, drugs en vet worden namelijk afgebroken in je lever. Omdat je lever ontstoken is, kan dit zorgen voor overbelasting.

De klachten van hepatitis B ontstaan vaak pas na een paar maanden. Deze klachten zijn:

 • Koorts
 • Misselijkheid en buikpijn
 • Spierpijn
 • Vermoeidheid
 • Geelzucht (gele verkleuring van de huid en ogen)

Gelukkig kun je je, net als voor HPV, laten vaccineren tegen hepatitis B.

Virale soa nummer 3: HIV

HIV is verreweg de bekendste en dodelijkste soa. Zeker in arme gebieden, waar geen HIV-remmers beschikbaar zijn voor de patiënten, is HIV vaak erg dodelijk.

HIV wordt verspreid via het bloed en sperma. Het virus nestelt zich in de slijmvliezen.

“Over HIV wordt wel eens gesproken als een pandemie, een pandemie die nu al decennia over de aarde dwaalt.”

Als je besmet bent met HIV, begint het virus met het afzwakken van je afweersysteem. Hierdoor kan je lichaam na een tijdje geen ziektes meer bestrijden. Op het moment dat je afweersysteem zo beschadigd is dat je geen ziekteverwekkers meer kunt bestrijden, heb je AIDS.

De klachten van HIV zijn griepachtig. Daarnaast kun je diarree of huiduitslag krijgen. Heb je onbeschermde seks gehad en krijg je griepachtige klachten? Denk dan niet “het is maar een griepje”, maar laat je testen. Hoe eerder HIV herkend wordt, hoe langer je ermee kunt leven. HIV kan namelijk niet genezen worden. Het enige wat gedaan kan worden is door middel van HIV-remmers de hoeveelheid virus in je bloed verlagen.

Virale soa nummer 4: Herpes genitalis

Herpes genitalis is de genitale variant van het herpesvirus. Het lijkt dus heel erg op een koortslip, maar het zit niet op je lippen. Herpes genitalis zit in op de penis, anus of vagina. Je kunt herpes genitalis krijgen dor seks, zelfs met condoom. Ook kun je herpes genitalis krijgen door orale seks met iemand die een koortslip heeft.

Herpes is niet gevaarlijk, maar wel heel vervelend. Het allervervelendste is dat je nooit meer van het virus afkomt. Je zal altijd af en toe, meestal als je weerstand laag is, last krijgen van de klachten van herpes. De eerste keer dat je herpes hebt, zijn de klachten het heftigst. De symptomen zijn:

 • Pijnlijke blaasjes die gevuld zijn met vocht
 • Waterige afscheiding
 • Opgezette klieren in de liezen
 • Pijn bij het plassen

Parasitaire soa’s

Parasitaire soa’s worden, je raadt het al, veroorzaakt door een parasiet. Parasieten zijn kleine levende wezens die leven van hun ‘gastheer’. De gastheer wordt hierdoor ziek. Parasitaire soa’s zijn goed behandelbaar.

Parasitaire soa nummer 1: Schaamluis

Luizen zijn parasieten; ze leven van jouw bloed en leggen hun eitjes in je schaamhaar. Een schaamluis zit niet boven op je hoofd, maar in de schaamregio. Ze kunnen ook terechtkomen in je okselhaar, borsthaar of andere lichaamsbeharing.

In principe is schaamluis volkomen onschadelijk. je krijgt alleen enorme jeuk. Als je gaat krabben, kan de huid ontstoken raken en kun je infecties veroorzaken. Het belangrijkste is dus dat je niet gaat krabben.

De behandeling voor schaamluis is redelijk simpel, maar wel intensief. Je moet alles zelf doen. Ten eerste moet je een anti-luizenmiddel aanschaffen, want gewone zeep doodt de eitjes en luizen niet. Ten tweede moet je al je kleren en beddengoed wassen op minimaal zestig graden. Alles wat je niet kunt wassen, laat je stomen of doe je in een plastic zak een etmaal in de diepvries.

Parasitaire soa nummer 2: Schurft

Schurft lijkt heel erg op schaamluis, maar het is nog besmettelijker. Je kunt al besmet raken met schurft als je even op het bed gaat zitten van iemand die schurft heeft. Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt, een heel klein beestje dat gangetjes graaft in je huid en daar eitjes legt.

Omdat de mijt niet in je haren zit, maar in je huid, krijg je overal over je hele lichaam jeuk. Dit is ontzettend vervelend, maar niet gevaarlijk. Ook krijg je paarsrode bultjes op de plekken waar de gangetjes gegraven zijn.

Net als bij andere parasitaire soa’s kun je dit genezen door de beestjes te doden. Dit doe je met een speciale crème die je van de huisarts kunt krijgen. Ook moet je, net als bij schaamluis, al je kleding en beddengoed wassen. Wat je niet kunt wassen, doe je 48 tot 72 uur in een afgesloten vuilniszak.

Parasitaire soa nummer 3: trichomonas

Ook trichomonas wordt veroorzaakt door een parasiet. Deze parasiet gaat echter niet op je huid of in je haar zitten, maar in het slijmvlies van de vagina, de plasbuis of de blaas. Je kunt deze soa alleen maar krijgen door contact tussen de penis en de vagina, niet door anale of orale seks.

Mannen hebben zelden klachten van trichomonas. De penis is nou eenmaal niet heel interessant voor deze parasiet. Je kunt wel last krijgen van een beetje afscheiding in de ochtend of een branderig gevoel bij het plassen. Ook kun je als man wel een vrouw besmetten, en die krijgt meer klachten.

Vrouwen kunnen behoorlijk wat klachten krijgen. De klachten zijn meestal ongevaarlijk. Alleen zwangere vrouwen kunnen een groot nadeel ervaren van trichomonas: de vliezen kunnen te vroeg breken. De ‘normale’ symptomen van trichomonas zijn:

 • Jeuk aan de vagina
 • Rode, dikke schaamlippen
 • Rode, dikke binnenkant van de vagina
 • Pijn bij het plassen
 • Veel afscheiding
 • Stinkende afscheiding
 • Geelgroene afscheiding met schuimbelletjes

De behandeling van trichomonas is erg simpel: je krijgt van de huisarts metronidazol. Dit medicijn doodt de parasieten. Ook je seksuele partners krijgen dit medicijn, zelfs als ze geen klachten hebben. De enigen voor wie de behandeling niet werkt, zijn vrouwen die minder dan drie maanden zwanger zijn. Metronidazol kan namelijk schadelijk zijn voor de zwangerschap. Je zult dan dus moeten wachten tot je lang genoeg zwanger bent.

Leer de beste seks technieken om een seksgod te worden in bed

Jonathan & Oscar zijn experts op het gebied van vrouwen optimaal plezieren in de slaapkamer. In hun programma De Revolutionaire Seks Methode leren ze jou om een seksgod te worden en vrouwen letterlijk verslaafd aan je te maken.

Een vrouw zal je niet meer willen verlaten of vreemd willen gaan. Ontdek op de volgende pagina bewezen technieken die de meeste mannen nooit zullen weten om vrouwen iedere keer meerdere orgasmes te geven:

De Revolutionaire Seks Methode Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *