Wat is Sildenafil en Wat Zijn de Ervaringen?

Iedereen wil natuurlijk een zo goed mogelijk seksleven, dat voor jezelf en voor je partner erg bevredigend is. Soms zit het alleen niet mee en werkt je lichaam dit een beetje tegen. Misschien herken je het wel: je ligt tegen elkaar aan op de bank en je weet allebei hoe laat het is. Jullie beginnen elkaar te zoenen, te strelen en al snel gaan de kleren uit.

Hoewel je erg opgewonden bent, merk je na een paar minuten dat er daar beneden nog niet zo veel gebeurt. Je bent niet in staat om een erectie te krijgen. Dit is natuurlijk niet wenselijk. Op deze manier is seks hebben niet echt mogelijk. Natuurlijk kun je je partner nog op andere manieren bevredigen, maar dit is wel een enorme domper.

Wat is sildenafil?

Je raad het misschien al: sildenafil is een medicijn dat zou moeten helpen bij het krijgen van een erectie. Een soort erectiepil dus. Het is sinds 1998 geregistreerd als medicijn om erectiestoornissen te behandelen. Sildenafil is eigenlijk de generieke variant van Viagra.

Sildenafil is dus een type erectiepil. Wat goed is om te weten, is dat een erectiepil alleen maar werkt als je zin hebt in seks. Zelfs met een erectiepil krijg je alleen een erectie als je zin hebt in seks (bron).

‘’Zelfs met een erectiepil krijg je alleen een erectie als je zin hebt in seks.’’

Sildenafil zorgt ervoor dat je penis stijf genoeg wordt om gemeenschap te hebben. Daarbij zorgt het er ook voor dat je erectie een langere periode aanhoudt. Als een erectiestoornis iets is waar jij je in herkent, is het heel logisch dat je op zoek gaat naar een oplossing. Het hebben van een erectiestoornis kan namelijk veel negatieve gevolgen hebben voor jezelf en je seksleven.

Maar wanneer spreek je nou echt van een erectiestoornis en wat is de oorzaak hiervan? Het is belangrijk om eerst even te stil te staan bij wat het probleem nou echt is en wat mogelijke oorzaken kunnen zijn, voor je zomaar een medicijn gaan gebruiken. Het gebruiken van een medicijn moet ook altijd in overleg met een arts gedaan worden.

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om vanavond al je erectieproblemen op te lossen en hardere erectie te krijgen, bekijk je het Complete Erectie Controle ebook.

Erectiestoornissen

Hoe vaak komen erectiestoornissen voor?

Veel mannen hebben last van een erectiestoornis. Het is vooral een probleem dat veel voorkomt onder de wat oudere mannen. Een erectiestoornis wordt ook wel erectiele disfunctie genoemd. Het wordt gedefinieerd als het blijvend onvermogen om een erectie te krijgen of te behouden, waardoor geen bevredigende gemeenschap mogelijk is (bron)

Erectiestoornissen komen waarschijnlijk veel vaker voor dan je in eerste instantie zou denken. Het blijkt dat in de Verenigde Staten 20-30 miljoen mannen last hebben van een erectiestoornis (bron). Bij mannen boven de 65 jaar blijkt uit dit onderzoek dat 60-70% last heeft van een erectiestoornis. Deze cijfers laten zien dat het best een groot probleem is.

‘’In de VS lijden 20-30 miljoen mannen aan een erectiestoornis.’’

Erectiestoornissen komen dus aanzienlijk vaker voor bij oudere mannen boven de 65 jaar. Toch hebben ook jonge mannen wel eens moeite met het krijgen van een erectie. Het Radboud UMC laat zien dat 60% van alle mannen wel eens moeite heeft met het krijgen of behouden van een erectie (bron). Je bent dus zeker niet de enige die last heeft van dit probleem.

Je weet inmiddels dat het vaak voorkomt, maar wat is precies de oorzaak? Waarom kan de ene man wel een erectie krijgen en de andere niet? Of hoe kan het dat sommige mannen hun erectie niet goed kunnen behouden? Om hier een goed antwoord op te geven, is het belangrijk om eerst even te kijken hoe het krijgen van een erectie werkt.

Hoe werkt het krijgen van een erectie?

Wanneer je seksueel opgewonden bent, en dus een erectie krijgt, verwijden de bloedvaten in je penis. Daardoor kunnen de zwellichamen die in je penis zitten beter volstromen met bloed. Wanneer deze zwellichamen volstromen met bloed, zorgt dat ervoor dat je een erectie krijgt.

De bloedvaten waardoor normaal het bloed weer wordt afgevoerd, zijn als het goed is tijdelijk afgesloten. Hierdoor blijft het bloed in je penis zitten. Hierdoor blijft je erectie behouden en wordt je penis dus niet zomaar slap. Dit werkt alleen niet bij iedereen altijd even goed, waardoor sprake kan zijn van een erectiestoornis. Maar wat is nu de oorzaak van een erectiestoornis?

Wat is de oorzaak van een erectiestoornis?

Er zijn heel veel verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat het niet mogelijk is om een erectie te krijgen of te behouden. Daardoor is het vaak lastig om te zeggen wat precies de oorzaak is van een erectiestoornis. Voorbeelden van oorzaken kunnen zijn:

Lichamelijke oorzaken

Allereerst bekijken we de lichamelijke oorzaken. Als er lichamelijk iets niet goed functioneert, ben je misschien ook snel geneigd om naar mogelijke lichamelijke oorzaken te kijken. In het geval van een erectiestoornis zijn er veel lichamelijke oorzaken mogelijk.

Een beschadiging van de bloedvaten of zenuwen of bijwerkingen van bepaalde medicatie zijn een paar van de voornaamste lichamelijke oorzaken. Hieronder een overzicht van alle lichamelijke oorzaken:

 • leeftijd: wanneer je ouder wordt, is het normaal dat je penis minder goed stijf blijft.
 • diabetes
 • aandoeningen aan hart of bloedvaten
 • overgewicht
 • pijn bij het stijf worden
 • bijwerkingen van bepaalde medicatie
 • beschadiging van de zenuwen

Psychische oorzaken

Je verwacht het misschien niet meteen, maar er zijn ook een heleboel psychische klachten die voor een erectiestoornis kunnen zorgen. Het is dus zeker goed om je mentale gezondheid serieus te nemen als je last hebt van een erectiestoornis. Een aantal mogelijke psychische oorzaken zijn:

 • stress
 • angst
 • depressie of somberheid
 • trauma’s uit het verleden
 • problemen in een relatie

Leefstijlfactoren

Ook je leefstijl heeft een grote invloed op je gezondheid en daarmee ook jouw mogelijke erectieprobleem. Als je een ongezonde leefstijl hebt, is de kans groter dat je last krijgt van een erectiestoornis. Voorbeelden van leefstijlfactoren die erectieproblemen

kunnen veroorzaken, zijn:

 • roken
 • te veel drinken
 • te weinig bewegen
 • ongezond eten

Minder zin in seks

Wat in ieder geval geen oorzaak hoeft te zijn, is een verminderde zin in seks. Het kan juist heel goed zo zijn dat je veel zin hebt in seks, maar dat je lichaam gewoon niet meewerkt. Het hebben van een erectieprobleem zegt dus niks over jouw libido.

Wat wel een oorzaak kan zijn, is dat je te weinig seksuele prikkels ontvangt. Je hebt in principe wel zin in seks, maar je wordt niet voldoende geprikkeld. In dit geval kan het bijvoorbeeld heel nuttig zijn om aan meer voorspel te doen. Tijdens voorspel kan je er namelijk voor zorgen dat je eerst goed geprikkeld wordt, waardoor je sneller een erectie krijgt.

Ondanks dat het niet altijd de oorzaak hoeft te zijn, kan een lager libido er natuurlijk wel voor zorgen dat een erectie uitblijft. Ga daarom bij jezelf na of je merkt dat je minder behoefte hebt aan seks. Wanneer je het idee hebt dat dit de reden is, kan je dit met je partner of een seksuoloog bespreken.

Wat zijn gevolgen van een erectiestoornis?

Een erectiestoornis kan veel nadelige gevolgen hebben voor je seksleven en je zelfbeeld. Je hebt misschien het gevoel dat je hebt gefaald, want je lichaam ‘moet’ toch gewoon in staat zijn om een erectie te krijgen? Waarom lukt jou het dan niet? Dit kan een gevoel van onzekerheid en falen veroorzaken.

Hierdoor is ook de kans groter dat je last hebt van faalangst, want als je één keer geen erectie hebt gekregen, ben je waarschijnlijk bang dat het daarna nog een keer gebeurt. Doordat je zo bang bent dat het weer gebeurt, ga je je hier waarschijnlijk heel erg op focussen. Hierdoor is de kans alleen maar groter dat het de volgende keer weer gebeurt.

Het kan ook problemen geven in je relaties. Het gevoel dat je je partner teleurstelt, is namelijk heel erg logisch. Waarschijnlijk heb je het idee dat hij/zij ook erg baalt van jouw erectiestoornis. Hierdoor wordt je onzekerheid misschien nog groter of ga je seks met je partner vermijden. Dit kan voor onbegrip zorgen binnen de relatie.

Kortom, een erectiestoornis kan veel verschillende problemen met zich meebrengen. Niet gek dus dat je graag op zoek wil naar een oplossing.

Hoe werkt sildenafil?

Sildenafil is dus een erectiepil. Je neemt deze pil oraal in. Sildenafil werkt doordat het de bloedvaten verwijdt. Hierdoor kan er meer bloed naar de penis toe stromen, waardoor je dus makkelijker een erectie krijgt. Daarbij zorgt het ervoor dat het bloed ook minder makkelijk terugstroomt. Op deze manier is het makkelijker om een erectie te krijgen én te behouden.

Het wordt aangeraden om sildenafil ongeveer een uur voordat je seks gaat hebben in te nemen. Het heeft zeker 30 minuten nodig om optimaal te werken. Je moet het dus wel een ruime tijd voordat je seks hebt, innemen. Voor een spontane vrijpartij is sildenafil dus geen geschikte optie.

Sildenafil is ongeveer 4-5 uur werkzaam. Dat houdt in dat je erectie dus maximaal 4-5 uur aanwezig kan zijn. Dit is natuurlijk best wel een lange tijd, en dit kan daarom ook als hinderlijk worden ervaren. Het is niet aan te raden om sildenafil vaker dan één keer per dag te gebruiken.

Waar kun je sildenafil kopen?

Als je sildenafil wil kopen, moet je er rekening mee houden dat je niet zomaar even een drogist of supermarkt binnen kan lopen. In principe kan je sildenafil alleen op recept van een arts bij de apotheek ophalen. Bij een beperkt aantal (online) apotheken kan je het ook zonder recept krijgen.

Het beste is om het via een recept van de huisarts te verkrijgen. Dan weet je zeker dat je een betrouwbaar en kwalitatief goed medicijn meekrijgt. Wanneer je het online bestelt, moet je al helemaal opletten of het wel betrouwbaar is. Wij zouden dit dan ook niet aanraden.

Wat zijn de bijwerkingen?

Als je graag van je erectieprobleem af wil komen, lijkt het misschien alsof sildenafil een goede oplossing kan zijn. Helaas is het gebruik van sildenafil niet zonder risico. Mogelijke

bijwerkingen van sildenafil zijn:

 • hoofdpijn
 • een rood gezicht
 • misselijk zijn
 • duizelig zijn
 • verstopte neus
 • hartkloppingen
 • rugpijn

Priapisme

Een priapisme is een pijnlijke en lang aanhoudende erectie. In de eerste onderzoeken bij de registratie van sildenafil werd het optreden van een priapisme niet beschreven als bijwerking. Na enkele meldingen van priapismen na het gebruik van sildenafil is dit nu wel het geval.

Inmiddels is een priapisme als officiële bijwerking opgenomen in de bijsluitertekst. Bij een priapisme is er sprake van een erectie die mogelijk pijnlijk is en langer dan 4-6 uur aanhoudt. Je kunt je misschien voorstellen dat dit echt geen pretje is!

‘’Inmiddels is een priapisme (een pijnlijke en lang aanhoudende erectie) als officiële bijwerking opgenomen in de bijsluitertekst.’’

Er zijn dus best wel wat mogelijke bijwerkingen die kunnen optreden bij het gebruik van sildenafil.

Wat zijn de ervaringen?

Hoe zijn eigenlijk de ervaringen van mannen die sildenafil gebruiken voor hun erectiestoornis? Wij hebben de ervaring van een ervaringsdeskundige op papier gezet. Om privacyredenen zijn de persoonsgegevens van deze ervaringsdeskundige anoniem gemaakt.

Ik ben een man van 50 jaar en ik heb last van een lichte erectiestoornis. Soms krijg ik namelijk wel een erectie, maar vaak ook niet. Ik denk dat ik 70% van de tijd geen erectie krijg. 30% van de tijd lukt het me dus niet om een erectie te krijgen of verdwijnt die na een paar minuten alweer. Het hebben van seks is hierdoor vaak dus niet echt mogelijk.

Ik gebruik sildenafil ongeveer 3-4 keer per week. Het eerste jaar dat ik het gebruikte, ging dit eigenlijk goed. De laatste paar maanden had ik steeds meer last van hartkloppingen. Daarbij had ik het idee dat mijn hart soms een hartslag oversloeg.

Ik ben toen naar de huisarts gegaan en die gaf aan dat dit waarschijnlijk komt door het lange en regelmatige gebruik van sildenafil. Hij heeft me aangeraden om te stoppen met het gebruikt van sildenafil.

‘’De laatste paar maanden had ik steeds meer last van hartkloppingen.’’

Wat ik daarbij ook minder prettig vond, was dat ik soms heel lang ‘last’ had van mijn erectie. Ik had soms wel 3-4 uur lang een erectie. Ik vond dat persoonlijk te lang en vond dit niet praktisch. Door dit alles ben ik toch maar gestopt met het gebruik van sildenafil.

Reken vanavond al af met je erectiestoornis

Wil je vanavond al afrekenen met je erectiestoornis? Dan raad ik je aan om de methode van Chris Coster te bekijken.

Je leert daarin onder andere:

 • Het ontdekken van de oorzaak van je erectieprobleem
 • Wat je vooral NIET moet doen bij erectieproblemen
 • De beste technieken die direct een erectiestoornis verbeteren
 • Waarom de PC spier zo belangrijk is
 • Hoe je vanavond al langer een erectie hebt

Bekijk hier zijn methode:

Complete Erectie Controle Risicovrij Uitproberen

1 Reactie op "Wat is Sildenafil en Wat Zijn de Ervaringen?"

 1. Jelte de Fisker

  says:

  Hallo,

  Kun je met Viagra ook zoiets maken als een spacecake? dus zonder wiet maar met Viagra.

  Groetjes,

  Jelte

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *