Seksueel Verlangen Naar Iemand: Wat Doet Het Met Je? + 6 Tips
Wist je dat seksueel verlangen één van de krachtigste emoties is die we als mens kunnen ervaren? Het kan ons volledig in beslag nemen en ons gedrag beïnvloeden op manieren die we ons niet kunnen voorstellen. Seksueel verlangen kan ons in de war brengen, ons hart sneller doen kloppen en onze gedachten overnemen.
Als je seksueel verlangen hebt naar iemand, dan komt dit meestal overeen met een intense emotie die je kan laten zweven op een roze wolk, maar het kan ook problemen veroorzaken als je er niet goed mee omgaat. In deze blog gaan we dieper in op de wetenschap achter seksueel verlangen, de impact ervan op ons leven en geven we 6 tips om een gezonde balans te vinden.
De kracht van seksueel verlangen: Waarom het ons zo sterk kan beïnvloeden
Wanneer we het hebben over seksueel verlangen, hebben we het niet zomaar over een gezonde interesse in iemand. Het kan ook een gevoel zijn dat je helemaal gek maakt en je gedachten in beslag neemt, waarbij je nog maar aan één ding kunt denken: de persoon van wie je zo opgewonden wordt.
Het is die krachtige en meeslepende emotie die ons kan overweldigen en ons gedrag volledig kan veranderen. Het is als een verslavende cocktail die ons steeds weer terug laat komen voor meer!
Seksueel verlangen is echter niets om voor te schamen. Het is een natuurlijk en gezond onderdeel van ons mens zijn. Het kan ons motiveren om relaties aan te gaan en te onderhouden, en kan ons een gevoel van intimiteit en verbondenheid geven. Tegelijkertijd kan het dus ook best overweldigend werken en ons gedrag beïnvloeden op manieren die wellicht tegen onze eigen waarden en principes ingaan.
Hier zijn twee voorbeelden van hoe het seksuele verlangen je acties kan beïnvloeden:
- Onze besluitvorming: Onderzoek toont aan dat seksueel verlangen onze beslissingen kan beïnvloeden, zelfs als deze beslissingen niets te maken hebben met seks. Het kan onze aandacht afleiden van andere taken en ons impulsiever maken, wat kan leiden tot risicovol gedrag.
- Relaties: Seksueel verlangen kan een belangrijke rol spelen in onze relaties. Het kan zorgen voor aantrekkingskracht en passie, maar het kan ook problemen veroorzaken als het niet wordt beheerst. Ongecontroleerd seksueel verlangen kan leiden tot situaties zoals ontrouw, jaloezie en andere relatieproblemen.
Als jouw seksuele verlangen je soms in de war brengt, dan is dat niet zo raar. De meeste mensen hebben er op een gegeven moment wel eens last van! Intense emoties die ons aanzetten tot seksuele activiteiten hebben een evolutionaire oorsprong en is eigenlijk een overlevingsmechanisme om ervoor te zorgen dat we ons voortplanten en onze genen doorgeven aan de volgende generatie. Het is ook een manier om intimiteit en verbondenheid te creëren met onze partner.
“Seksueel verlangen wordt gereguleerd door verschillende hormonen, zoals testosteron, oestrogeen en progesteron. Daarnaast spelen neurotransmitters zoals dopamine, oxytocine en serotonine een rol in het reguleren van ons seksuele verlangen en onze opwinding.“
Doe deze test en ontdek je “Seks IQ”.
Eerdere ervaringen en je persoonlijkheid geven invulling aan je seksuele verlangen
Ons verleden kan ons seksuele verlangen beïnvloeden op onbewuste manieren. Bijvoorbeeld, als we in ons verleden vaak afgewezen zijn, kunnen we zonder te realiseren op zoek zijn naar partners die ons afwijzen of ons een gevoel van onzekerheid geven. Dit kan leiden tot een patroon van ongezonde relaties waarin we ons steeds opnieuw aangetrokken voelen tot mensen die ons niet goed behandelen. Het is belangrijk om deze patronen te herkennen en te werken aan het doorbreken ervan om gezonde relaties te kunnen opbouwen.
Onze persoonlijkheid kan ook invloed hebben op ons seksuele verlangen. Mensen die extravert zijn en openstaan voor nieuwe ervaringen kunnen zich meer aangetrokken voelen tot avontuurlijke en risicovolle seksuele activiteiten. Terwijl mensen die introvert zijn en gevoelig zijn voor angst zich misschien meer aangetrokken voelen tot zachte en intieme seksuele ervaringen.
3 Situaties waarbij seksueel verlangen een probleem kan zijn
Seksueel verlangen kan ons leven beïnvloeden op manieren die soms onverwacht zijn. Heb je wel eens dat je onweerstaanbaar wordt aangetrokken tot iemand die al bezet is? Of misschien heb je gevoelens voor iemand die eigenlijk niet goed voor je is? En wat als je je aangetrokken voelt tot meerdere mensen tegelijkertijd? Deze specifieke situaties kunnen erg lastig zijn en kunnen ons seksuele verlangen nog sterker maken.
1. Verlangen naar iemand die niet beschikbaar is
Verlangen naar iemand die niet beschikbaar is kan een groot probleem zijn. Het kan leiden tot geheime affaires en schuldgevoelens. Het kan ook betekenen dat je niet openstaat voor een gezonde relatie met iemand die wel beschikbaar is. Wees ervan bewust en leer te erkennen dat deze persoon misschien nooit beschikbaar zal zijn en dat het tijd is om verder te gaan.
2. Verlangen naar een ongepast iemand
Het kan ook gebeuren dat je je aangetrokken voelt tot iemand die niet geschikt voor je is, bijvoorbeeld vanwege een groot leeftijdsverschil, je eigenlijk niet ziet staan, of omdat deze persoon een partner heeft die niet openstaat voor een driehoeksverhouding. Probeer te beseffen dat deze verlangens niet per se gezond zijn en dat het tijd is om je te richten op gezonde relaties en het vinden van iemand die echt bij je past.
3. Verlangen naar meerdere mensen
Sommige mensen voelen zich aangetrokken tot meerdere mensen tegelijkertijd. Dit kan een ingewikkelde situatie vormen, misschien omdat je je afvraagt of het wel mogelijk is om meerdere relaties te hebben. Zorg ervoor om open en eerlijk te communiceren met alle betrokkenen en duidelijke emotionele of fysieke grenzen te stellen.
“Door open en eerlijk te communiceren en onze grenzen duidelijk te stellen, kunnen we ons seksuele verlangen op een gezonde manier beheersen en ons richten op het vinden van gezonde en bevredigende relaties.“
6 Tips voor omgaan met seksueel verlangen naar iemand
Seksueel verlangen kan een hunkerig gevoel zijn en ons beïnvloeden op manieren die we ons soms niet eens kunnen voorstellen. Daarom zijn de volgende zes praktische tips belangrijk, omdat ze je kunnen helpen om op een gezonde manier om te gaan met je seksuele verlangens naar iemand waar je een oogje op hebt.
1. Accepteer en begrijp je verlangen
Het is belangrijk om je seksuele verlangen te erkennen en te accepteren. Verlangens zijn natuurlijk en het ontkennen ervan kan leiden tot schuldgevoelens en schaamte. Het begrijpen van je verlangen kan je ook helpen om te begrijpen waar het vandaan komt. Probeer te begrijpen wat je triggert en wat je verlangen vergroot. Door je verlangen te accepteren en te begrijpen, kun je beter controle krijgen over je seksuele gevoelens.
2. Analyseer je gevoelens
Analyseer wat het precies is dat je aantrekt in de persoon waar je verlangen naar voelt. Is het hun persoonlijkheid, hun uiterlijk of misschien iets anders? Door te begrijpen wat je precies aantrekkelijk vindt, kan je beter nadenken over waarom je je tot die persoon aangetrokken voelt. Dit kan je helpen om betere beslissingen te nemen over hoe je met die gevoelens omgaat.
3. Communiceer open en eerlijk met de persoon
Als je in een relatie zit en verlangt naar iemand anders, kan open en eerlijke communicatie met je partner je helpen om je gevoelens te begrijpen en te beheersen. Praat met je partner over wat je voelt en waarom je je aangetrokken voelt tot die andere persoon. Als je single bent en verlangt naar iemand, overweeg dan om met die persoon te praten over je gevoelens en te zien waar zij staan.
4. Wat als de interesse en seksuele verlangen niet wederzijds is?
Is de seksuele aantrekkingskracht niet wederzijds? Dan kan dat teleurstellende emoties teweegbrengen. Wellicht heb je moeite om met deze afwijzing om te gaan en schaadt het je zelfvertrouwen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat afwijzing niet persoonlijk is en dat het niet betekent dat je niet de moeite waard bent. Hieronder volgen enkele tips om met afwijzing om te gaan:
- Neem de tijd: Het is normaal om je verdrietig, gefrustreerd of boos te voelen na afwijzing. Verwerk deze gevoelens met geduld en wees niet te hard voor jezelf
- Vertrouw op jezelf: Door te vertrouwen op je eigen capaciteiten en waarde, kan je gemakkelijker omgaan met afwijzingen en deze zien als een leermoment in plaats van een persoonlijke afwijzing.
- Laat de persoon met rust: Als de interesse niet wederzijds is, is het belangrijk om niet de aandacht op te eisen en hun beslissing te respecteren.
- Richt je op andere dingen: Het is belangrijk om je aandacht te richten op andere dingen die je leuk vindt en die je energie geven. Dit kan helpen om afleiding te bieden en je te helpen over de afwijzing heen te komen.
- Blijf open staan voor nieuwe mogelijkheden: Laat je niet ontmoedigen door afwijzing. Ontmoet nieuwe mensen wanneer je er klaar voor bent. Wie weet wat de toekomst zal brengen?
5. Wat als er wederzijdse interesse is?
Is degene waar jij een oogje op hebt ook geïnteresseerd in jou? Dat is natuurlijk heel goed nieuws! Zorg er wel voor om rekening te houden met enkele details, zodat jullie samen op een gezonde en respectvolle manier jullie seksuele verlangens kunnen ontdekken:
- Praten over seksuele verlangens: Praat met de persoon over je gevoelens en intenties. Vraag ook naar hun gevoelens en intenties. Op deze manier kun je samen beslissen wat de volgende stappen zijn.
- Neem de tijd: Ga niet te snel en forceer niets. Het is belangrijk om de relatie rustig op te bouwen en elkaar goed te leren kennen.
- Respecteer grenzen: Zorg ervoor dat je de grenzen van de ander respecteert. Vraag toestemming voordat je fysiek contact maakt.
- Verlies jezelf niet: Het is belangrijk om je eigen persoonlijkheid en interesses te behouden, zelfs als je een relatie hebt. Zorg ervoor dat je tijd blijft maken voor jezelf en je eigen doelen en interesses blijft nastreven.
- Wees realistisch: Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben van de relatie. Er zullen uitdagingen en moeilijkheden zijn, maar als je samenwerkt en blijft communiceren, kan je relatie bloeien.
6. Gebruik technieken om je seksueel verlangen te beheersen
Tenslotte kan het nuttig zijn om technieken te gebruiken die je kunnen helpen jouw seksueel verlangen naar iemand te beheersen. Hieronder staan enkele technieken die kunnen helpen:
- Ademhalingsoefeningen: door diep en langzaam te ademen, kun je jezelf kalmeren en je seksuele verlangen beter beheersen.
- Afleiding: zoek afleiding door je te concentreren op iets anders dan je seksuele verlangen, zoals het lezen van een boek of het uitvoeren van een ontspannende activiteit.
- Positieve zelfpraat: spreek bemoedigende woorden tegen jezelf om jezelf te kalmeren en positieve gedachten te bevorderen.
- Schrijf je gevoelens op: Gebruik een dagboek om je gevoelens beter te begrijpen en te verwerken.
Leer de beste seks technieken om een seksgod te worden in bed
Jonathan & Oscar zijn experts op het gebied van vrouwen optimaal plezieren in de slaapkamer. In hun programma De Revolutionaire Seks Methode leren ze jou om een seksgod te worden en vrouwen letterlijk verslaafd aan je te maken.
Een vrouw zal je niet meer willen verlaten of vreemd willen gaan. Ontdek op de volgende pagina bewezen technieken die de meeste mannen nooit zullen weten om vrouwen iedere keer meerdere orgasmes te geven: