Erectiele Dysfunctie? 13 Simpele Tips om het Snel aan te Pakken

Erectiele dysfunctie (voortdurend of terugkerend onvermogen om een erectie te krijgen) is een probleem voor veel mannen. Het belemmert je niet alleen in je seksleven, maar een erectiele dysfunctie kan je zelfbeeld ook aardig krenken. Je wilt daarom het liefst zo snel mogelijk van je erectieproblemen afkomen.

De vraag is alleen: hoe? Het bestrijden van een erectiele stoornis kan op veel manieren; sommige werken beter dan andere. In dit artikel vertel ik je 13 simpele tips om snel en eenvoudig van je erectiele dysfunctie af te komen. Lees daarom snel verder en ontdek hoe je weer goede erecties kunt krijgen!

Wat houdt erectiele dysfunctie in?

Letterlijk is de definitie van erectiele dysfunctie: een voortdurend of terugkerend onvermogen een erectie te krijgen of te behouden, voldoende voor seksuele activiteit. Je hebt dus moeite met het krijgen van een erectie. Hierdoor is seks vaak beperkt of niet mogelijk.

Misschien denk je dat je een van de weinige mannen bent die last heeft van erectiele dysfunctie. Dat is zeker niet het geval. Sterker nog, de prevalentie is ongeveer 14% (bron).

Dit houdt in dat 14% van de mannen in hun leven last krijgt van erectiele dysfunctie.

Dit percentage neemt toe met de leeftijd. Hoe ouder je dus wordt, hoe groter de kans dat je een erectiele dysfunctie krijgt. Je kunt dus gerust zijn: je bent zeker niet de enige man die moeilijk erecties kan krijgen! Helaas lost dit je probleem nog niet op, want wat moet je nu precies doen om van een erectiele dysfunctie af te komen? Daarvoor heb ik de volgende 13 tips voor je opgesteld!

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om vanavond al je erectieproblemen op te lossen en hardere erectie te krijgen, bekijk je het Complete Erectie Controle ebook.

Tip 1: Achterhaal de oorzaak van je erectiele dysfunctie

Een erectiele dysfunctie kan een heleboel oorzaken hebben. Iedere man kan wel weer een andere oorzaak hebben, of een combinatie van oorzaken. Dikwijls is er niet één oorzaak aan te wijzen van erectiele dysfunctie. Ik heb hieronder een kort overzichtje gemaakt van veelvoorkomende oorzaken van erectiele dysfunctie:

 • Lichamelijke oorzaken: diabetes, hart- en vaatziekten, neurologische afwijkingen, tekort aan testosteron, medicatie;
 • Mentale oorzaken: stress, depressie, relatieproblemen, faalangst bij de seks, onzekerheid;
 • Levensstijlfactoren: roken, overgewicht, weinig lichaamsbeweging.

Je ziet het: er zijn een heleboel mogelijke oorzaken van erectiele dysfunctie. Hoe weet je nu wat precies bij jou de oorzaak is? Hier zijn een aantal aanwijzingen voor. Kijk eens naar de volgende vragen:

 • Ben je jonger dan 40 jaar?
 • Kun je wel spontane ochtenderecties krijgen?
 • Kun je wel een erectie krijgen tijdens masturbatie?
 • Begon je erectiele dysfunctie plotseling; dus kon je opeens geen erectie meer krijgen bij de seks?
 • Heb je onregelmatig last van je erectiele dysfunctie?

Als je op de meeste vragen ‘ja’ hebt geantwoord, is de kans groot dat je last hebt van een psychische oorzaak. De meeste mannen bij wie een psychische oorzaak ten grondslag ligt aan de erectiele dysfunctie vertonen namelijk deze kenmerken. Als jouw erectieprobleem meer constant is en je ook geen ochtenderecties of erecties bij masturbatie kunt krijgen, is je oorzaak waarschijnlijk lichamelijk.

Tip 2: Ga meer bewegen

Mensen moeten eigenlijk minimaal 30 minuten per dag bewegen. Dat kan bijvoorbeeld al het verschil zijn tussen op de fiets naar het werk i.p.v. met de auto.

Meer bewegen heeft een bewezen positief effect op erectiele dysfunctie.

Waar wacht je dus nog op?

Je kunt op velerlei manieren gaan bewegen. De leukste manier is beginnen met een sport die je leuk vindt. Je bent tijdens sporten niet alleen bezig met bewegen, maar je hebt ook sociale interacties en het is gewoon leuk! Een sport leuk vinden maakt het bovendien makkelijker om hem vol te houden.

Het maakt in principe niet heel veel uit welke sport je doet, zolang je er maar veel bij beweegt. Darten of poolen is dus niet de beste optie; tennis, voetbal, hockey, klimmen, dansen, enzovoorts wel. Het liefst sport je vaker dan één keer in de week voor optimaal resultaat.

Tip 3: Zorg voor een gezondere levensstijl

Als je overgewicht hebt, veel alcohol drinkt en/of rookt, is de kans een stuk groter dat je last krijgt van erectiele dysfunctie. Het is dus heel belangrijk om een ongezonde levensstijl aan te pakken. Ik heb hieronder een handige opsomming gemaakt van tips om je levensstijl te veranderen:

 • Stop met roken.
 • Drink niet meer dan een glas alcohol per dag.
 • Eet geen fastfood
 • Vermijd frisdranken, drink in plaats daarvan water of natuurlijke vruchtensappen/smoothies.
 • Eet zo min mogelijk tussendoortjes; als je dat al doet, eet dan fruit, noten of een stukje zeer donkere chocolade.
 • Eet ten minste 3 porties fruit en 300 gram groenten per dag.
 • Ga minder koolhydraten eten; deze zitten voornamelijk in brood, pasta, rijst en aardappelen.
 • Eet zo’n twee keer per week vette vis.
 • Drink veel water.

Gezonder leven helpt niet alleen tegen erectiele dysfunctie, maar zorgt er ook voor dat je je een stuk beter voelt! Je merkt snel dat je fitter bent en meer energie hebt. Het gaat even moeite kosten om je dieet aan te passen. Op de lange termijn zal je jezelf echter dankbaar zijn dat je gezonder bent gaan leven!

Tip 4: Verminder stress in je leven

Algemene stress kan ook een oorzaak zijn van erectiele dysfunctie. Stress is een van de grootste problemen voor onze gezondheid in deze tijd. We werken steeds langer en krijgen met meer prikkels te maken dan ooit tevoren. Het is daarom van groot belang om stress in je leven te verminderen.

Je kunt stress verminderen door het rustiger aan te doen op je werk. Ga iets minder uren werken en neem wat vaker vakantie. Bovendien kun je stress op je werk verlagen door beter te plannen. Zorg dat je een goed overzicht hebt van wat je wanneer gaat doen en plan hierbij ook rustmomenten in. Hoe meer je op orde hebt, hoe minder grip stress op je leven kan krijgen.

Zorg er daarnaast voor dat je ook echt vrij bent als je niet op je werk bent. Lees geen mails meer, zet meldingen van je telefoon uit en antwoord niet meer op belletjes. Het liefst heb je een werktelefoon die je uitzet als je thuiskomt van je werk. Die tijd is er om met je dierbaren door te brengen en tot rust te komen!

Tip 5: Praat erover met je partner

Je hebt het vast al vaak genoeg gehoord:

Communication is key in een relatie.

Dit geldt ook zeker als je erectieproblemen hebt. Jouw partner heeft ook wel door dat het je niet goed lukt om een erectie te krijgen. Maar hoe vaak hebben jullie erover gepraat? Misschien schaam je je ervoor, of wil je liever doen alsof het niet bestaat en praat je er daarom niet over.

Dat is echter geen oplossing! Door het probleem onbesproken te laten, kun je er niet goed mee omgaan. Bovendien kunnen jullie dingen in je hoofd halen die helemaal niet waar zijn. Misschien denk jij nu dat je partner je een nietsnut vindt omdat je geen erectie kunt krijgen. Je partner kan daarentegen denken dat je hem of haar niet aantrekkelijk vindt en dat je daarom geen erectie krijgt.

Praat daarom zo snel mogelijk met je partner over je erectiele dysfunctie. Doe dit als jullie gewoon naast elkaar op de bank zitten of in bed liggen. Vertel hoe jij het probleem ervaart en in welk opzicht het je dwarszit. Vraag vervolgens hoe je partner dit ervaart en verzeker hem of haar ervan dat zij er niets aan kunnen doen dat je geen erectie kunt krijgen.

Je zult merken dat het een enorme opluchting is om met je partner over je probleem gepraat te hebben. Je bent hierdoor hopelijk minder zenuwachtig in bed, waardoor de kans op een erectie ook weer toeneemt. Bovendien zijn er geen onuitgesproken ergernissen meer tussen jullie, waardoor je relatie ook verbetert.

Tip 6: Doe meer aan voorspel

“Voorspel? Dat is toch zodat vrouwen klaar kunnen komen?” Wie weet was dit het eerste waar je aan dacht toen je dit kopje las. Dat is echter zeker niet het geval!

Voorspel maakt seks voor zowel mannen als vrouwen lekkerder.

Tijdens het voorspel kun je meer op je gemak raken, in plaats van alleen maar bezig te zijn met het feit of je wel een erectie kunt krijgen. Het gaat erom dat jullie elkaar verwennen. Bovendien maakt langer voorspel je meer opgewonden, waardoor je sneller wél een erectie kunt krijgen.

Zeker als je partner weet van jouw erectiele dysfunctie, kan hij of zij je helpen om je extra opgewonden te maken. Wie weet word jij wel heel geil als je partner een striptease geeft, of juist van een erotische massage. Tijdens het voorspel kunnen jullie al dit soort dingen uitproberen om je erectiele dysfunctie tegen te gaan!

Tip 7: Gebruik ‘streeloefeningen’

Ik vind de naam ‘streeloefeningen’ altijd een beetje gek, maar het is wel een goede manier om erectiele dysfunctie aan te pakken, zeker als deze een psychische oorzaak heeft. Streeloefeningen liggen in het verlengde van de vorige tip. Het is namelijk de bedoeling dat je niet snel aan penetratie begint, maar dat je je juist focust op de fasen daarvoor.

Het doel van streeloefeningen is dat je weer leert te genieten van de seks. Door met hele langzame stappen te werken en de genitaliën lange tijd verboden terrein te maken, kun je leren dat seks niet draait om presteren. Integendeel, het gaat erom dat jij en je partner elkaar verwennen tijdens de seks.

Wat houden streeloefeningen dan precies in? Zoals de naam al aangeeft, strelen jij en je partner elkaar tijdens de oefeningen. Dit begint op relatief onschuldige plekken, zoals de armen, rug, benen of buik. Het idee is dat je deze aanrakingen leert waarderen en ervan kunt genieten. De focus ligt niet op seks, want de geslachtsdelen worden er nog niet bij betrokken.

Het is dan ook belangrijk dat je je hoofd leeg maakt bij het uitoefenen van de streeloefeningen. Denk niet steeds hoe stom je het vindt of hoe graag je seks wilt hebben, maar blijf in het moment. Naarmate jullie beiden meer genieten van de aanrakingen, mogen jullie ook elkaars geslachtsdelen strelen.

De focus blijft echter niet op klaarkomen of een erectie krijgen. Leer de stimulatie van je geslachtsdelen te waarderen en probeer bij elkaar uit wat jullie lekker vinden. Op deze manier kun je na een tijdje oefenen zeer waarschijnlijk weer een goede erectie krijgen. Daarna kunnen jullie weer beginnen aan seks – maar met dezelfde mentaliteit als tijdens de streeloefeningen!

Tip 8: Kijk niet te veel naar porno

De meeste mannen kijken weleens porno, ook degenen die een relatie hebben. Porno geeft echter een heel onrealistisch beeld van seks. De meeste vrouwen zijn heel slank, hebben mooie borsten en/of billen en kunnen allemaal klaarkomen tijdens penetratie. De mannen hebben grote penissen en kunnen seks wel uren volhouden.

Ik zal je maar gelijk uit je droom wakker schudden: zo werkt het in het echt niet!

Slechts een klein deel van de vrouwen kan klaarkomen door enkel penetratie en nog minder mannen houden het uren uit. Het is daarom heel belangrijk dat je dit beeld uit je hoofd krijgt. Je hoeft niets te ‘bewijzen’ tegenover je partner of andere mannen. Het is niet erg om last te hebben van erectiele dysfunctie, zolang je het maar oplost.

Doe dus even rustig aan met porno en probeer niet te veel te masturberen. Vaak masturberen bij porno zorgt ervoor dat je gewend raakt aan porno. Seks met je partner kan dan niet opwindend genoeg zijn om een (goede) erectie te krijgen. Wie weet is het een idee om een paar dagen niet te masturberen, en dan proberen om seks te hebben met je partner.

Tip 9: Zorg voor een ongedwongen sfeer

Niets is leuk als het verplicht voelt; dat geldt ook voor seks. Heb je weleens heel spontaan seks gehad? Bijvoorbeeld als jullie eigenlijk weinig tijd hadden, of zomaar midden op de dag? Die vrijpartijen zijn vaak het meest opwindend. Als je echter bijna plant om seks te hebben, bijvoorbeeld omdat jullie denken dat het ‘moet’, valt het meestal tegen.

Zorg daarom bij de seks voor een ongedwongen sfeer. Wat een ongedwongen sfeer precies is, kan voor iedereen anders zijn. Sommige mensen houden van een rustige kamer, met kaarsjes en muziek aan, terwijl andere dat allemaal maar onzin vinden. Zij hebben liever een spontane vrijpartij, waarbij ze alles laten vallen waar ze mee bezig waren.

Ga bij jezelf na wanneer jouw beste keren seks waren. Was dat toen jullie je heel verbonden voelden samen? Nadat jullie een paar dagen geen seks hadden gehad? Of gewoon zomaar, omdat jullie heel geil waren? Dat gevoel wil je weer bij jezelf opwekken. De kans is groter dat je erectie dan wordt opgewekt en je erectiele dysfunctie verdwijnt.

Tip 10: Kies voor lustopwekkende voeding

Je zou het misschien niet denken, maar bepaalde voeding kan jouw libido stimuleren. Voedingsmiddelen die dit kunnen, bevatten vaak dezelfde stofjes als erectiepillen, zoals Viagra. Probeer dus eens om vaker de onderstaande voedingsmiddelen te eten en kijk of je erectiele dysfunctie vermindert.

 • Watermeloen
 • Banaan
 • Pure chocolade
 • Knoflook
 • Vette vis
 • Amandelen
 • Oesters
 • Avocado
 • Groene groenten
 • Asperges
 • Kip
 • Granaatappel

Dat is een heleboel lekker eten! De meeste producten kun je ook bijna dagelijks eten, zoals de bananen en de groene groenten. Doe het daarnaast rustig aan met koffie, vermijd alcohol en stop met roken. Deze drie middelen werken een erectie namelijk tegen. In combinatie met libido verhogend voedsel zal je zien dat je weer een sterke erectie krijgt!

Tip 11: Gebruik GEEN erectiepillen

Misschien is het eerste waar je aan denkt bij ‘oplossing voor erectiele dysfunctie’ het bekende pilletje Viagra. Deze blauw pil, die de werkzame stof sildenafil bevat, helpt inderdaad bij het krijgen van een erectie. Toch is Viagra (en soortgelijke pillen) geen goede manier om je erectieproblemen aan te pakken.

Erectiepillen lossen je probleem namelijk niet op.

Voordat je me niet meer snapt: het feit dat erectiepillen je een erectie geven, betekent nog niet dat je probleem ook is opgelost. Je kunt namelijk nog steeds niet op natuurlijke wijze een erectie krijgen. De pillen bestrijden alleen maar het symptoom, maar daardoor word je er ook van afhankelijk.

Dat is niet goed, want erectiepillen zijn bovendien erg duur. Je hebt ze elke keer nodig als je een goede erectie wilt krijgen. Daardoor kunnen de kosten oplopen tot wel honderden euro’s per jaar. Ga eens bij jezelf na: is dat het echt waard als je bedenkt dat je de kern van je erectiele dysfunctie er niet mee aanpakt?

Dan nog iets: erectiepillen hebben vele bijwerkingen. Normaal gesproken vallen die best mee; sommige mensen krijgen last van hoofdpijn of misselijkheid. In een aantal gevallen echter kun je duizelig worden, hartkloppingen, een pijnlijke erectie of zelfs een beroerte krijgen. De kans is heel klein, maar wil jij het riskeren?

Tip 12: Voer kegeloefeningen uit tegen erectiele dysfunctie

Kegeloefeningen zijn oefeningen voor je bekkenbodemspieren. Bij de mannen wordt de belangrijkste bekkenbodemspier de pc-spier genoemd. De kegeloefeningen (vernoemd naar de bedenker) worden daarom ook wel pc-spieroefeningen genoemd. Wat houden deze oefeningen precies in?

Kegeloefeningen zorgen ervoor dat je betere erecties en meer controle over je erecties krijgt.

Je leert in de oefeningen om je pc-spier bewust aan te spannen en te ontspannen. Naarmate je dit vaker doet, wordt je pc-spier sterker – zoals bij elke spier. Dit maakt het makkelijker om een erectie vast te houden. Een sterkere pc-spier kan je tevens helpen om minder snel klaar te komen.

Wat is nou eigenlijk de pc-spier? Dit is de spier waarmee je onder andere je plas ophoudt. Je weet nu vast wel welke spier dit is en hoe je die moet aanspannen en ontspannen. Dat hoef je niet te doen tijdens het plassen; je kunt altijd kegeloefeningen doen, ook wanneer je een slappe penis hebt.

Bekijk de onderstaande drie oefeningen eens en probeer ze zo vaak uit te voeren als aangegeven.

Oefening 1:

 1. Span de pc-spier 10 seconden lang aan. Als het je nog niet goed lukt om je pc-spier aan te spannen, oefen dat dan eerst los voordat je aan deze oefeningen begint.
 2. Ontspan je spieren voor 10 seconden.
 3. Herhaal dit 10 keer achter elkaar, vier keer per dag.

Oefening 2:

 1. Span de pc-spier zo lang aan als je kunt.
 2. Ontspan je spieren voor minstens 60 seconden.
 3. Herhaal dit 3 keer achter elkaar, vier keer per dag.

Oefening 3:

 1. Probeer in 30 seconden je pc-spier zo snel mogelijk achter elkaar aan te spannen en weer te ontspannen.
 2. Rust uit voor 30 seconden.
 3. Herhaal dit 3 keer achter elkaar, vier keer per dag.

Je ziet het: de kegeloefeningen zijn best eenvoudig. Je kunt ze op een gegeven moment overal uitvoeren, zonder dat iemand het doorheeft. Merk je dat de oefeningen wel erg makkelijk worden? Schroef dan het aantal herhalingen wat op, tot het weer een uitdaging wordt. Na een aantal werken merk je al dat je een sterkere pc-spier hebt en je erectiele dysfunctie minder wordt!

Tip 13: Relax!

Ja, erectiele dysfunctie is heel vervelend. Het kan je zelfvertrouwen aardig omlaag brengen. Maar waarom zou je dat toelaten? Het is toch echt niet het einde van de wereld! Zeker als je je beseft hoeveel mannen weleens last hebben van een falende erectie, is het heus niet zo erg. Je moet je erectiele dysfunctie alleen niet van je laten winnen.

Probeer daarom bovenal te ontspannen. Ontspannen tijdens de seks is de beste manier om weer een erectie te krijgen. Je moet alleen zo min mogelijk bezig zijn met ‘ik moet nu een erectie krijgen en houden’. Dat kan lastig zijn; pas daarom goed de tips uit dit artikel toe. Vooral de streeloefeningen en sfeer tijdens de seks kunnen een groot verschil maken.

Heb je last van erectiele dysfunctie en heb je onze tips uitgeprobeerd? Laat dan in de reacties weten wat je vindt! Wat werkte bij jou wel en wat werkte minder goed? We willen het graag van je weten!

Reken vanavond al af met je erectiestoornis

Wil je vanavond al afrekenen met je erectiestoornis? Dan raad ik je aan om de methode van Chris Coster te bekijken.

Je leert daarin onder andere:

 • Het ontdekken van de oorzaak van je erectieprobleem
 • Wat je vooral NIET moet doen bij erectieproblemen
 • De beste technieken die direct een erectiestoornis verbeteren
 • Waarom de PC spier zo belangrijk is
 • Hoe je vanavond al langer een erectie hebt

Bekijk hier zijn methode:

Complete Erectie Controle Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *