Help! Mijn Partner Heeft Veel Bedpartners Gehad: Wat Nu?

Ben je erachter gekomen dat je partner een uitgebreider liefdesleven achter de rug heeft dan jij? Misschien gaat het zelfs wel zover dat het je nachtenlang wakker houdt, nadenkend over wat dit betekent voor jullie relatie… Dit is geen reden om direct te panikeren, maar het kan je gevoel van zekerheid en vertrouwen wel aardig in de weg staan als je niet openlijk een  manier vindt om je gevoelens en zorgen op een gezonde manier te uiten.

Als je partner veel bedpartners heeft gehad, dan is het tijd om je eigen gevoelens te onderzoeken en te beslissen wat echt belangrijk is voor jou en jullie relatie. Hier zijn een aantal dingen die je kunt doen om jezelf eroverheen te zetten en de toekomst met frisse ogen te bekijken.

Reflecteren op je eigen gevoelens

Toen Maria ontdekte dat Alex, haar partner, voor hun relatie veel meer seksuele partners had gehad dan zij, maakte ze zich zorgen over deze onthulling. Het bracht onzekerheid en twijfels met zich mee bij Maria. Ze vroeg zich af of Alex wel tevreden kon zijn in een monogame relatie met haar, gezien zijn verleden.

Heeft het jou ook verrast, zet het je aan het denken, of brengt het zelfs wat onzekerheid met zich mee, het feit dat je partner veel bedpartners heeft gehad? Misschien denk je dat je niet kunt opwegen tegen de seksuele ervaringen die je partner in het verleden heeft gehad.

“Ben ik genoeg?” is wellicht een vraag geworden die rondspookt in je hoofd. Maar stop even, Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat je partner nu met jou is, en niet met zijn of haar eerdere partners.

Stel jezelf vragen: Vraag jezelf waarom bepaalde gedachten of gevoelens bij je opkomen. Is het omdat je je bedreigd voelt door het verleden van je partner, is het angst voor verlies van controle of omdat je misschien twijfelt aan je eigen waarde? Probeer de diepere betekenis achter je emoties te begrijpen om helderheid te krijgen over je innerlijke wereld.

  • Neem regelmatig de tijd om stil te staan bij je emoties en gedachten.
  • Onderzoek je innerlijke overtuigingen en patronen die mogelijk bijdragen aan je gevoelens van onzekerheid of angst.
  • Geef jezelf toestemming om te voelen en laat alle emoties toe, zonder oordeel.
  • Schrijf je gedachten op in een dagboek of journal om ze beter te begrijpen.
  • Mediteer om je bewustzijn van je emoties te vergroten en jezelf toe te staan ze volledig te ervaren.

Begrijp dat ieders seksuele ervaringen uniek zijn

Naast een reflectie op je eigen gevoelens, is het erkennen dat iedereen een unieke seksuele geschiedenis heeft een must. Mensen bewandelen verschillende levenspaden en hebben dan ook verschillende ervaringen op het gebied van seksualiteit. Dit aspect van hun leven kan juist ook een bron van rijkdom aan ervaringen, zelfkennis, en groei zijn.

Kijk voorbij aannames en stigma’s en waardeer elkaar voor wie je bent, niet alleen voor je seksuele geschiedenis.

Dat je partner veel bedpartners heeft gehad hoeft dus niet automatisch te betekenen dat jullie relatie gedoemd is te mislukken of dat je partner ontevreden zal zijn in een monogame relatie met jou!

Wist je bijvoorbeeld dat onderzoek uitwijst dat de hoeveelheid bedpartners die iemand heeft gehad, niet noodzakelijkerwijs een indicator is van toekomstig gedrag of tevredenheid in een huidige relatie? Er is weinig tot geen verband tussen het aantal seksuele partners van iemand en hun vermogen om een toegewijde, monogame relatie te onderhouden.

Praat erover

Nog even terug naar Maria en Alex. Maria’s ontdekking over Alex’s uitgebreide liefdesleven voor hun relatie die een golf van onzekerheid en twijfel met zich mee bracht. Haar zorgen leidden tot diepgaande gesprekken tussen hen, die uiteindelijk Maria geruststelden omdat ze inzag dat Alex oprecht van haar hield en toegewijd was aan hun relatie, ondanks zijn ruige verleden.

Maria vertelde me dat ze had gerealiseerd dat Alex’s eerdere ervaringen niet hun huidige relatie ondermijnden, omdat dit niet zijn vermogen definieerde om haar lief te hebben en trouw te zijn. Zo overwon zij haar eigen onzekerheden  en versterkte hun band door openheid en wederzijds vertrouwen centraal in hun relatie te stellen!

Het beste is er dus over te praten en je gevoelens op tafel te leggen. Wellicht spannend en een beetje eng in het begin, maar het kan een boel van je emoties en gevoelens plaats geven. Ga het gesprek aan, en probeer hierop te letten:

  • Bereid je voor: Neem de tijd om na te denken over wat je precies voelt en waarom. Probeer je gedachten en gevoelens te ordenen, zodat je duidelijk kunt communiceren wat er in je omgaat.
  • Het geschikte moment uitkiezen: Want het is wel zo prettig dat jullie in de juiste gemoedstoestand zijn om een serieus gesprek te voeren. Ga voor een plek waar jullie niet gestoord worden en een moment waarop jullie allebei niet afgeleid zijn door andere verplichtingen.
  • Gebruik de Ik-vorm: Maar dan wel op de juiste manier. In plaats van je partner de schuld te geven of te beschuldigen, spreek vanuit je eigen perspectief. Zeg bijvoorbeeld

Ik voel me onzeker als ik denk aan je verleden“, in plaats van “Je maakt me onzeker met je verleden”.

Of:”Ik merk dat ik me wat angstig voel bij het nadenken over je verleden, omdat ik onzeker ben over mijn plek in je leven“, in plaats van “Je verleden doet me twijfelen aan onze relatie“.

Geef de ander niet de schuld om zijn of haar levenspad. Alleen zo neem je verantwoordelijkheid voor je eigen gevoelens en de manier waarop je reageert op de situatie.

  • Luister goed: Geef ook je partner de ruimte om te reageren en luister naar wat hij of zij te zeggen heeft voordat je onbedachtzaam antwoord geeft. Hoor wat de ander zegt, en probeer te begrijpen waar de ander vandaan komt.
  • Wees open voor hun perspectief: Je partner kan een andere kijk hebben op het belang van het verleden of hoe dit de huidige relatie beïnvloedt. Openstaan voor de ander brengt perspectief en begrip.
  • Focus op het heden en de toekomst: Eventuele zorgen over het verleden zijn om besproken te worden, maar je wilt vooral niet vergeten om je richten op hoe jullie samen een sterke toekomst kunnen opbouwen.
  • Praat met een ander: Lijken jullie er samen niet uit te komen? Of vind je het nog steeds moeilijk om jezelf over het feit heen te zetten dat je partner zoveel bedpartners heeft gehad? Dan kan het wellicht waardevol zijn om met een goede vriend(in) praten, of wellicht zelfs een relatietherapeut.

Omgaan met jaloezie

Jaloezie is een gevoel zo oud als de mensheid zelf, vaak afgeschilderd als een vuur dat van binnen brandt, verteert en verlichting biedt over onze diepste angsten en verlangens.

Zowel in religieuze als spirituele tradities is jaloezie, en ermee leren omgaan, een veel besproken onderwerp. Zo staat er in de Bijbel, in Spreuken 14:30:

Een hart in vrede geeft leven aan het lichaam, maar afgunst is verrotting voor de botten.”

De waarheid is dat jaloezie als een gif is dat, indien ongecontroleerd, onze innerlijke vrede en welzijn flink in de weg kan zitten.

Zit jaloezie je in de weg? Erken het! Deze natuurlijke emotie is volkomen normaal. Iedereen heeft wel er eens last van gehad. Spiritueel gezien is het aan jou om er iets aan te doen, om voorbij de oppervlakkige laag van jaloezie te kijken en de onderliggende gevoelens van onzekerheid, angst, en behoefte aan liefde en bevestiging te adresseren.

  • Dagelijkse meditatie: Reserveer elke dag 5-10 minuten voor meditatie. Focus op je ademhaling en observeer je gedachten en gevoelens zonder oordeel. Wanneer gevoelens van jaloezie opkomen, laat ze dan toe en laat ze weer gaan, als wolken die voorbij drijven aan de hemel.
  • Gebed als reflectiemoment: Ongeacht je religieuze overtuiging, kan gebed dienen als een krachtig moment van zelfreflectie en overgave. Vraag om vrede, kracht, en het vermogen om te vergeven. Gebruik gebed om je intenties te zetten voor hoe je wilt omgaan met jaloezie en de relaties in je leven.
  • Schrijf een jaloezie-journaal: Start een dagboek waarin je jouw gevoelens van jaloezie vastlegt. Schrijf op wanneer je je jaloers voelt, wat de situatie was, en probeer te reflecteren op wat deze gevoelens je kunnen leren over jezelf. Dit helpt om patronen te herkennen en bewustzijn te creëren.
  • Actieve zelfreflectie: Stel jezelf vragen zoals “Wat zegt deze jaloezie over mijn behoeften of angsten?” en “Hoe kan ik mezelf liefde en bevestiging geven?” Reflecteer op deze vragen in je jaloezie-journaal of tijdens die meditatie.
  • Zoek spirituele of religieuze teksten die inspireren: Vind citaten of passages die gaan over het overwinnen van negatieve emoties, inclusief jaloezie, en reflecteer hier dagelijks op. Dit kan een mantra worden die je helpt herinneren aan je pad van groei en heling.

Zelfvertrouwen kweken

Heeft je partner veel bedpartners gehad en laat het je klein voelen? Het is oké, het herinnert ons eraan dat we mens zijn. Maar binnen in jou schuilt een onmetelijke kracht om het allemaal uit te vogelen, om je emoties op de juiste plaats te hebben en gewoon je intuïtie te volgen.

In de realiteit van liefde en relaties zijn er geen garanties, alleen mogelijkheden. Een verleden van je partner, rijk aan ervaringen, is niet het einde, maar eerder een nieuw begin van jullie gezamenlijke verhaal. Dus adem in, adem uit, en stap met vertrouwen vooruit!

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *