Mijn Man Wil Seks Met Anderen: Hoe Nu Verder?

Het moment waarop je leert dat jouw man seks wil met anderen kan een kruispunt in je relatie zijn. Wat eerst werd beschouwd als ‘mijn man’, een term die ooit stabiliteit en innerlijke, exclusieve toewijding symboliseerde, krijgt plotseling een nieuwe, ietwat complexe dimensie.

Het kan voelen alsof de grond onder je voeten wegzakt. En dit is voor veel mensen niet zomaar een gewone hobbel op de weg; het is een moment dat alles wat je dacht te weten over liefde, trouw en verlangen in twijfel wordt getrokken. Toch is het ook een kans om niet alleen de diepten van je relatie te verkennen, maar ook een licht te werpen op je eigen innerlijke landschap van emoties en verlangens. Dus hoe ga je in vredesnaam nu verder?

De Onthulling: De manier waarop & omgaan met emoties

 

Mijn man wil seks met anderen. Het is een situatie die zich in tal van scenario’s kan ontvouwen, afhankelijk van individuele relatiedynamieken, persoonlijke waarden en de openheid in communicatie. Van koppels die samen een weg vinden in een open of polyamoreuze relatie tot diegenen die kiezen voor het herdefiniëren of zelfs beëindigen van hun relatie, elke situatie brengt iets unieks met zich mee, en een ieder heeft dus zijn eigen beredenering.

Openbaring vs. Ontdekking

Allereerst is het belangrijk te begrijpen hoe en waarom je partner heeft onthuld dat hij seks wil met anderen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, en de manier waarop het gebeurt, kan veel zeggen over de gezondheid en toekomst van jullie relatie.

 • Transparante onthulling: Geeft jouw man zijn wensen en verlangens door in een open en eerlijk gesprek? Legt hij zijn behoeften bloot als een verlangen naar exploratie, zonder dat er al actie is ondernomen? Dit type onthulling, hoewel moeilijk, toont een zeker niveau van respect en vertrouwen. Hij geeft immers aan dat hij deze gevoelens met jou wil delen voordat hij verdere stappen neemt.

Voorbeeld: Je partner zegt tijdens een gesprek, “Ik heb het gevoel dat ik mijn seksuele horizon wil verbreden, maar ik wil dit eerst met jou bespreken.”

 • Ontdekking van ontrouw: Aan de andere kant kan deze onthulling voortkomen uit de ontdekking van ontrouw. Met andere woorden: je partner is al actief seksueel betrokken geweest bij anderen. Logischerwijs zal dit pijnlijker aankomen en voelen als verraad, aangezien het vertrouwen is geschonden.

Voorbeeld: Je ontdekt berichten op de telefoon van je partner die duiden op seksueel contact met iemand anders.

De waarde van een persoon wordt niet alleen gebaseerd op hun woorden, maar door de helderheid en eerlijkheid waarmee ze deze uitspreken; in relaties onthult dit de authenticiteit van hun intenties.

Vragen voor zelfreflectie

 • Hoe voel ik me over de manier waarop mijn man vertelde dat hij seks wil met anderen?
 • Is een open relatie iets dat ik wil?
 • Is er ruimte voor open communicatie en herstel in onze relatie?
 • Kan ik het gevoel van vertrouwen en veiligheid in deze relatie opnieuw opbouwen?

Omgaan met je gevoelens

Wat zegt je gevoel? Wat wil je verstand vertellen? Je hart en hoofd zijn nu een wirwar van emoties, misschien voel je je zelfs verloren in een zee van tegenstrijdige gevoelens. Schok, verraad, verdriet en verwarring golven over je heen. Maar het is aan jou om heelhuids door deze emotionele achtbaan heen te komen. En hoe pijnlijk het ook is, het is essentieel om jezelf toe te staan deze gevoelens volledig te ervaren.

Weet je niet meer wat je aanmoet met dit alles? Goed! Nu is het moment om te achterhalen wat er beter kan. Het leven gaat lopen hoe het leven loopt. Je komt er wel weer bovenop!

 • Geef jezelf de ruimte: Neem de tijd om alleen te zijn en je gevoelens te verwerken. Schrijf ze op, ga wandelen of zoek een rustige plek waar je kunt reflecteren. Vind een plek waar je jezelf kunt zijn.
 • De kracht van delen: Een hart-tot-hartgesprek met een vertrouwde vriend of familielid; het kan heel verlichtend werken en nieuw perspectief bieden. Simpelweg het uitspreken van je gevoelens kan een louterend effect hebben en nieuwe inzichten tot het oppervlak brengen.
 • Vermijd overhaaste beslissingen: Weersta de drang om overhaast beslissingen te nemen terwijl je nog in het oog van de storm bent. Geef jezelf de tijd om tot rust te komen en de situatie helder te zien.
 • Weet dat je nummer-1 bent: Dit is het moment om jezelf op de eerste plaats te zetten. Trakteer jezelf op je favoriete maaltijd, zorg voor voldoende slaap, of verlies jezelf in een boek of film die je altijd al hebt willen zien.
 • Een stap terug brengt perspectief: Wanneer je klaar bent, probeer dan een stap terug te doen en de situatie vanuit verschillende hoeken te bekijken. Zo zul jij erachter komen van wat je echt wilt en nodig hebt.

Zijn redenen begrijpen…?

Wat drijft mijn man dat hij seks wil met anderen? Is het een verlangen naar variatie, een onvervulde behoefte, of iets anders? Wanneer je weet wat je partner beweegt, kun je beter bepalen hoe je hiermee om wilt gaan.

Onthoud: Deze gevoelens hoeven niet noodzakelijkerwijs een weerspiegeling te zijn van ontevredenheid met jullie huidige relatie of een gebrek aan liefde. Seksualiteit is een complex en veelzijdig aspect van de menselijke ervaring en kan los staan van romantische gevoelens.

In de diepten van een man’s psyche schuilen complexe en vaak verborgen drijfveren achter de behoefte om seks met een ander te hebben. Voor sommigen is het misschien een echo van een niet aangeboord zelfbeeld, een stille schreeuw om bevestiging die buiten de gevestigde grenzen van een relatie gezocht wordt. Anderen kunnen gedreven worden door een ongetemde nieuwsgierigheid, een verlangen naar het verkennen van onuitgesproken fantasieën.

Dan zijn er ook mannen met een diepe hunkering naar emotionele of seksuele diepgang met meerdere vrouwen, of een onstilbare dorst naar avontuur en zelfontdekking. Dit kan een reflectie zijn van een innerlijke strijd, een poging om een deel van hun identiteit of seksuele zelf te ontrafelen en te omarmen dat tot dan toe sluimerend of onderdrukt was.

In sommige gevallen kan deze neiging zelfs een naschok zijn van eerdere levenservaringen of onverwerkte trauma’s, waarbij de behoefte aan seks met anderen een manier wordt om gevoelens van controle of macht terug te winnen, een poging om de regie over hun eigen verhaal te herwinnen.

Kortom, het is belangrijk om deze drijfveren niet alleen te identificeren, maar ook om te overwegen hoe ze de dynamiek van jullie relatie beïnvloeden en hoe jullie samen, of apart, vooruit kunnen.

Toekomstplanning

De vitaliteit van jullie relatie heeft voor een aanzienlijk deel te maken met hoe jullie de toekomst voor ogen hebben. Hoe zien jullie beide de relatie voor je, gezien deze nieuwe ontwikkelingen? Zijn er specifieke doelen of plannen die jullie samen hebben?

Een gesprek hierover kan helpen om een duidelijk pad te vormen voor jullie allebei, of dat nu samen is of apart.

Vragen om te stellen:

 • Wat betekent dit voor ons?
 • Hoe willen we samen verder?

De toekomst bouwen we met de stenen van vandaag’s keuzes en inzichten, dus wees zorgvuldig met elke stap die je neemt, met de hoop en vastberadenheid om een toekomst te manifesteren die voor jullie beide werkt.

Het besluitvormingsproces

“Mijn man wil seks met anderen, en ik heb geen idee hoe ik hiermee moet omgaan!”

Grote kans dat je je nu bevindt op een kruispunt, een plek vol vragen en onzekerheden. Wil je een een open relatievorm proberen? Dit brengt zowel potentiële voordelen als nadelen met zich mee.

Aan de ene kant kan het een gevoel van vernieuwing en vrijheid brengen, een kans om nieuwe aspecten van seksualiteit en intimiteit te ontdekken. Bovendien kan het een uitlaatklep bieden voor verlangens die binnen de huidige relatiegrenzen niet worden vervuld. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot meer openheid en eerlijkheid tussen elkaar.

Echter, er zijn ook duidelijke nadelen. Jaloezie, misverstanden en emotionele verwarring kunnen gemakkelijk de kop opsteken en de relatie de das omdoen. Constante communicatie en duidelijke grenzen zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat jullie allebei gerespecteerd voelen.

Een andere mogelijke vervolgstap: tijdelijk uit elkaar gaan. Zo hebben jullie allebei de ruimte om gevoelens en verlangens te evalueren, los van de directe invloedssfeer van de ander. Het kan een goede hulp zijn om na te gaan of een open relatie echt is wat je wilt, of dat de behoeften en waarden te ver uiteen liggen.

Tot slot, hier zijn nog enkele tips voor de vervolgstappen:

 • Verken je grenzen: Neem de tijd om na te denken over wat je comfortabel en ongemakkelijk maakt. Doorhebben wat je eigen grenzen zijn is cruciaal voordat je een open relatie aangaat.
 • Wees eerlijk tegen jezelf: Reflecteer diep op wat je echt wilt en voelt. Maak beslissingen die resoneren met je eigen waarden en welzijnsvoorzieningen, in plaats van alleen te reageren op de wensen van je partner!
 • Stel regels: Een open relatie werkt het beste met duidelijke regels. Bespreek zaken zoals communicatie met anderen, veilige sekspraktijken en hoeveel jullie willen delen over externe relaties.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *