Daten met Iemand in een Open Relatie – 7 Do’s en Dont’s
Het zou je maar overkomen: daten met iemand in een open relatie. Niet iedereen weet even goed wat er mee te doen. Niet zo gek, want in het moderne daten zijn de regels allang niet meer altijd zwart-wit zoals vroeger. Flexibel in de liefde is steeds gebruikelijker, met meer mensen die de vastheid in hun seksleven liever vervangen voor een meer vloeibare en open benadering van relaties.
Van twee scharreltjes snoepen lijkt op papier simpel, maar in de realiteit is het vaak anders dan de verwachtingen! Dus voordat je het waagt om te daten met iemand die zijn hart al op meerdere plekken heeft liggen, wees slim en lees eerst even deze do’s en dont’s door.
Do: Begrip van een open relatie
Ongeacht jouw stijl van daten, open en begripvol zijn tegenover verschillende relatievormen die mensen wel of niet kiezen kan veel helpen.
Een open houding dus, om te proberen begrijpen waarom mensen voor bepaalde relatievormen kiezen. Het kan je eigen perspectief op relaties en liefde verbreden!
Het meest duidelijke verschil tussen open en monogame relaties is exclusiviteit. In een monogame relatie is het romantische en seksuele contact beperkt tot twee personen.
Daten met iemand in een open relatie houdt in dat andere relaties zijn toegestaan. Een soort seksuele en relationele flexibiliteit die voor de één zeer bevrijdend werkt, terwijl het de ander belaagt met een ongenoegen van onzekerheid en jaloezie.
Doe deze test en ontdek je “Seks IQ”.
Misvattingen en stereotypes
Er bestaan vaak wat misvattingen over open relaties. Zo wordt weleens gedacht dat deze relaties niet serieus zijn, of simpelweg als excuus worden gebruikt voor ontrouw zijn zonder de consequenties.
Dit is niet geheel een goede voorstelling van zaken! Mensen met succes in open relaties leggen juist extra nadruk op eerlijkheid, transparantie en wederzijds respect — kernwaarden die aan de basis liggen van elke gezonde relatie.
Waarom mensen kiezen voor een open relatie
Is monogamie passé in ons tijdperk? Er bestaat in elk geval geen twijfel dat de sociale dynamieken aan het veranderen zijn. Vrouwen genieten van meer financiële onafhankelijkheid dan ooit, het internet verbindt ons met mensen over de hele wereld en we leven sneller dan ooit.
Het zijn factoren die het idee van levenslange monogamie als een steeds zwaardere belofte doet voelen, en voor sommigen zelfs onhaalbaar is.
Geen wonder dus dat steeds meer koppels zich afvragen of monogamie nog wel de standaard moet zijn. Ze noemen het ook wel flexibele monogamie. Het houdt in dat monogamie niet langer de onbetwiste norm is, maar eerder een optie die openstaat voor discussie, aangepast aan de behoeften en wensen van het koppel in kwestie.
Kortom, het taboe is er inmiddels van af en we omarmen de flexibiliteit die een open relatie met zich meebrengt steeds vaker. Uit onderzoek van het Kinsey Institute blijkt waarom: een mix van vrijheid en vertrouwdheid die het hem doet. Veel mensen stappen in een open relatie om van de variatie te proeven zonder hun huidige partner uit het hart te verliezen.
Potentieel dus een spannende manier om je liefdesleven een boost te geven terwijl je nog steeds die diepe connectie met je partner hebt!
Benader de mogelijkheden van open relaties met een open geest, zonder de druk om direct te beslissen wat je precies zoekt.
Do: Vraag je goed af wat jij wilt
Open relaties zijn niet voor iedereen, en het is belangrijk dat je je eigen behoeften, grenzen en verwachtingen helder voor ogen hebt.
Het kan bijvoorbeeld goed zijn dat jij er niets voor voelt om in een open relatie stappen. Misschien omdat je veel waarde hecht aan exclusiviteit of denkt dat meerdere romantische connecties te complex of emotioneel belastend voor je kunnen zijn. Of wellicht speelt je religieuze overtuiging een rol, waarbij monogamie sterk wordt benadrukt en andere vormen van relaties gewoon niet in overeenstemming zijn met je persoonlijke of spirituele waarden.
Anders gezien kun je ook het type zijn die het juist wél ziet zitten om iemand te daten in een open relatie. Misschien omdat jij deze kans met beide handen wilt aangrijpen en de vrijheid wilt ervaren die zo’n relatievorm te bieden heeft. Of omdat je nieuwsgierig bent naar verschillende soorten menselijke connecties en hoe deze jouw kijk op liefde en relaties kunnen verrijken!
Een stukje zelfreflectie
Kijk goed naar jezelf: Wat zijn jouw ideeën over relaties in het algemeen? Ben je op zoek naar exclusiviteit, of sta je open voor meer flexibele arrangementen?
Hoe sta je tegenover jaloezie en hoe ga je om met de onzekerheid dat jouw date ook een ander op het oog heeft en mogelijk evenveel of meer tijd en aandacht aan die persoon besteedt? Belangrijk is om deze gevoelens te erkennen en te overwegen of jij comfortabel kunt zijn in een situatie waarin je niet de enige focus van je partner bent.
Benieuwd of een open relatie écht iets voor jou is? Doe de test!
Do: Wees duidelijk over de communicatie
Open communicatie zou aan het fundament moeten staan van elke relatie, maar in een open relatie wil je er absoluut zeker van zijn. We doelen op een helder en open gesprek over wat iedereen zoekt en verwacht van deze relatievorm.
Het is niet alleen belangrijk om je eigen gevoelens en verwachtingen uit te spreken, maar ook om aandachtig te luisteren naar wat je date en eventuele andere betrokken partners te zeggen hebben.
Communiceer over hoe hun specifieke relatie werkt, wat de regels zijn, en hoe ze omgaan met zaken als tijdmanagement en emotionele verbintenissen. Maak geen aannames; vraag in plaats daarvan om uitleg.
Open kaart spelen
Wees vanaf het begin duidelijk over je intenties. Als je nog nieuw bent met open relaties, geef dit dan aan en bespreek wat je daarin hoopt te vinden of te leren. Het is ook belangrijk om te weten hoe de bestaande relatiedynamiek van je date functioneert en wat hun andere significante relaties inhouden.
Regelmatige check-ins
In een open relatie kunnen gevoelens en situaties snel veranderen. Probeer dus regelmatig in te checken om ervoor te zorgen dat iedereen nog steeds comfortabel is met de huidige arrangementen. Het zijn dit soort gesprekken die misverstanden en mogelijke problemen helpen voorkomen.
Flexibiliteit en grenzen
Flexibiliteit is een belangrijk punt van waarde in open relaties, maar dit moet wel hand in hand gaan met duidelijke grenzen. Iedereen moet zijn of haar grenzen kunnen uitspreken zonder angst voor oordeel of vergelding.
Grenzen kunnen van alles voorstellen. Misschien heb jij geen zin om het liefdesleven van de ander aan te horen; of wil je liever niet betrokken zijn bij bepaalde soorten sociale activiteiten met andere partners; of misschien stel je grenzen aan hoe vaak je partner overnacht bij iemand anders.
Wellicht wil de ander wel dat je regelmatig updates geeft over je eigen romantische escapades. Uiteraard is ook de wijze waarop jullie veilige seks hebben een punt van aandacht.
Open relaties werken het beste wanneer er een balans is tussen openheid voor nieuwe ervaringen en respect voor de grenzen van iedereen.
Don’t: De bestaande relaties van je partner proberen te veranderen
Date je met iemand die al in een open relatie zit, dan is het wel zo netjes om de dynamiek die zij al hebben te respecteren. Proberen om hun bestaande relaties te veranderen of te eisen dat ze meer tijd met jou doorbrengen ten koste van anderen, is een recept voor spanningen en ongenoegen.
Respect voor hun andere relaties toont jouw volwassenheid en begrip voor de situatie. Open relaties vereisen een hoge mate van volwassenheid en respect; manipulatieve spelletjes hebben hier geen plaats.
Bij het daten met iemand in een open relatie is het belangrijk om niet te verwachten dat jouw komst de spelregels verandert. Ga er dus niet automatisch van uit dat jouw date hun andere relaties zal stopzetten voor jou!
Don’t: Niet communiceren over seksuele gezondheid
Nogmaals, want het is belangrijk: open- en eerlijkheid over ieders seksuele gezondheid, en de wijze waarop iedereen dit waarborgt, is cruciaal.
Gesprekken vermijden over seksueel overdraagbare aandoeningen, testen en veilige seks is het gewoon niet waard. Zorg er dus voor dat je regelmatig deze onderwerpen bespreekt en dat je op de hoogte blijft van de gezondheid van alle betrokkenen.
Don’t: Je gevoelens van jaloezie of onzekerheid negeren
Tenslotte, ook al dacht je het van niet, onzekerheid en jaloezie kunnen onverhoopt opborrelen als je aan het daten bent met iemand in een open relatie.
Het is natuurlijk om gevoelens van jaloezie of onzekerheid te ervaren, maar wat niet helpt is deze gevoelens negeren of verwachten dat ze vanzelf overgaan zonder erover te praten.
Kijk eerst naar hoe jij dit voor jezelf kunt oplossen. Neem wat tijd om je emoties en gevoelens te analyseren en te achterhalen waar deze gevoelens vandaan komen.
Misschien ligt de oorsprong ervan in eerdere ervaringen of onvervulde behoeften. Praat er vervolgens openlijk over met je partner en zoek samen naar manieren om met deze gevoelens om te gaan en ze te begrijpen.
Het zou geen probleem moeten zijn om je gevoelens te bespreken en samen aan oplossingen te werken die voor iedereen werken. Zolang je het maar niet negeert of onderdrukt!
Leer de beste seks technieken om een seksgod te worden in bed
Jonathan & Oscar zijn experts op het gebied van vrouwen optimaal plezieren in de slaapkamer. In hun programma De Revolutionaire Seks Methode leren ze jou om een seksgod te worden en vrouwen letterlijk verslaafd aan je te maken.
Een vrouw zal je niet meer willen verlaten of vreemd willen gaan. Ontdek op de volgende pagina bewezen technieken die de meeste mannen nooit zullen weten om vrouwen iedere keer meerdere orgasmes te geven: