Jeuk Bij of Na Het Vrijen? 8 Mogelijke Oorzaken + Oplossingen

Jeuk tijdens of na het vrijen is ontzettend vervelend. Als je er last van hebt tijdens het vrijen, dan staat het je waarschijnlijk tegen om nog seks te hebben. Als je na het vrijen last hebt van jeuk, denk je er heel de dag aan en kan het de rest van je leven beïnvloeden. Jeuk hebben bij of na het vrijen hoort natuurlijk niet, en daarom moet je op zoek gaan naar de oorzaak hiervan.

Hoewel onaangenaam, is jeuk tijdens of na het hebben van seks niet uitzonderlijk. Er zijn een paar mogelijke oorzaken voor jeuk na de geslachtsgemeenschap, zoals een droge huid of een allergische reactie.

Ook sommige seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) kunnen jeuk veroorzaken, en door geslachtsgemeenschap te hebben wordt dit soms verergerd. Het goede nieuws is dat de meeste oorzaken van jeuk tijdens en na seks via behandeling kunnen worden opgelost en dat je er daarna geen last meer van zult hebben.

Er kunnen verscheidene redenen zijn waarom jij jeuk hebt bij of na het vrijen. Vaak zijn er bij mannen en vrouwen verschillende oorzaken te benoemen. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijke oorzaken en oplossingen voor jeuk bij of na het vrijen; voor zowel mannen als vrouwen!

6 Mogelijke Oorzaken + Oplossingen bij Vrouwen

Omdat er bij vrouwen en mannen vaak andere oorzaken zijn voor jeuk bij of na de seks, zullen we zowel de oorzaken voor mannen als voor vrouwen apart bespreken.

Vaginale jeuk na seks die alleen af en toe voorkomt, is waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken. Niet genoeg vochtigheid tijdens geslachtsgemeenschap of te veel wrijving kan vaginale jeuk veroorzaken. Als dit het geval is, zullen de symptomen waarschijnlijk verbeteren door gewoon een paar dagen seks te vermijden.

Als de symptomen aanhouden of je andere symptomen ervaart, kan een allergische reactie, vaginale droogheid of een SOA de oorzaak zijn. Lees hieronder alles over de oorzaken en oplossingen voor jeuk tijdens of na de seks bij vrouwen!

Maak jij onnodige fouten in bed?

Doe deze test en ontdek je “Seks IQ”.

1.     Sperma

Spermaplasma-overgevoeligheid, over het algemeen beter bekend als sperma-allergie, is een zeldzame allergische reactie op de eiwitten die zich bevinden in sperma. Je kunt de eerste keer dat je seks hebt symptomen ontwikkelen, maar soms kan het later gebeuren met andere seksuele partners.

Het is ook mogelijk om een allergische reactie te hebben bij de ene partner en niet bij een andere, of dat er pas een reactie optreedt na seks met een langdurige partner. Symptomen van een sperma-allergie kunnen elk deel van het lichaam beïnvloeden dat in contact komt met sperma, inclusief de vagina, mond en huid.

Symptomen beginnen meestal binnen 10 tot 30 minuten na contact met sperma. Ze lijken op die van vaginitis en sommige SOA’s. Symptomen kunnen zijn: jeuk, roodheid, zwelling, pijn en een brandend gevoel.

Condoomgebruik kan je helpen erachter te komen of een sperma-allergie de oorzaak is van je symptomen. Als je allergisch bent voor sperma, zou je geen symptomen moeten ervaren na seks met een condoom.

Oplossing

Het mag duidelijk zijn dat de oplossing is om geen sperma in de vagina of op het lichaam te krijgen. Dit doe je simpelweg door gebruik te maken van een condoom!

Gratis video: 2 sexy vrouwen doen voor hoe jij het beste kan zoenen

Klik direct op de video en leer hoe jij een zoengod wordt.

drsm-zoenvideo-570

2.     Latex allergie

Een latexallergie is een reactie op eiwitten in latex. Als je allergisch bent voor latex, kun je een reactie krijgen nadat je in contact bent gekomen met een product dat latex bevat, inclusief condooms.

Indien je allergisch bent voor dit soort condooms, kunnen je symptomen variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van hoe gevoelig je bent en de hoeveelheid contact die je hebt met de latex.

Milde symptomen zijn onder meer: jeuk, roodheid, uitslag of netelroos.

Meer ernstige symptomen kunnen zijn: loopneus, niezen, kriebelige keel, waterige ogen, hoesten en piepende ademhaling of ademhalingsproblemen. Een ernstige, acute allergische reactie genaamd anafylaxie is mogelijk bij mensen die zeer gevoelig zijn voor latex.

Oplossing

Ook hier is de oplossing simpel. Het gebruik van condooms met latex moet stoppen en je moet op zoek gaan naar een alternatief (condooms die geen latex bevatten of andere voorbehoedsmiddelen)

3.     Droogheid

Droogte is een veel voorkomende oorzaak van jeuk na de seks. Het kan te wijten zijn aan een droge huid op de vulva of vaginale droogheid. Dat gebeurt wanneer er niet genoeg vaginale afscheiding wordt geproduceerd om de vaginale wand goed te vochtig te maken. Het kan dan ook het geval zijn dat de penetratie moeilijk gaat en je pijn ervaart tijdens de penetratie.

Sommige mensen zijn van nature gevoelig voor een droge huid of hebben een huidaandoening, zoals eczeem. Overwassen of het gebruik van geparfumeerde producten, zoals zeep, kunnen de huid extra uitdrogen. Als je dus denkt dat droogheid de oorzaak is van de jeuk, moet je niet overwassen en het gebruik van geparfumeerde producten verminderen of volledig vermijden.

Een droge huid kan schilferen en jeuken. Het verhoogt ook het risico op irritatie en wrijving bij het vrijen. De meest voorkomende oorzaak van vaginale droogheid zijn hormonale veranderingen, zoals die tijdens de menopauze en rond de bevalling.

Andere oorzaken van vaginale droogheid zijn onder meer: niet opgewonden raken tijdens seks, bepaalde medicijnen (zoals anticonceptiepillen en antidepressiva), irriterende stoffen, (zoals parfums en zeep), bepaalde gezondheidsproblemen (zoals diabetes en het syndroom van Sjögren) of oophorectomie (operatieve verwijdering van de eierstokken).

Oplossing:

De oplossing is, zoals al benoemd, minder gebruik maken van geparfumeerde producten en niet overwassen. Helaas kun je hormonale veranderingen niet voorkomen. Als je tijdens seks last hebt van droogheid is de oplossing uiteraard ook simpelweg gebruik maken van glijmiddel. Dit zal het hebben van geslachtsgemeenschap een stuk comfortabeler maken!

4.     pH-onbalans

pH is een maat voor hoe zuur of alkalisch (basisch) een stof is. Het wordt gemeten op een schaal van 0 tot 14. De vaginale pH-balans moet tussen 3,8 en 4,5 liggen. Deze zuurgraad zorgt voor een beschermende barrière die de groei van schadelijke bacteriën en gist voorkomt.

Het hebben van een hoge vaginale pH verhoogt het risico op vaginale infecties, die weer jeuk kunnen veroorzaken. Andere symptomen van een pH-onbalans zijn; ongebruikelijke afscheiding, een vieze of visachtige geur of een brandend gevoel tijdens het plassen.

De volgende situaties kunnen een pH-onbalans in je vagina veroorzaken: seks zonder condoom (omdat sperma alkalisch is), douchen, (dit verhoogt de vaginale pH), antibiotica, (die kunnen goede bacteriën doden die nodig zijn om een gezonde pH te handhaven) en menstruatie (omdat menstruatiebloed licht basisch is).

Oplossing:

Je kunt een goede pH-waarde bevorderen door seks te hebben met een condoom, je vagina niet te veel te douchen (deze maakt zichzelf namelijk automatisch schoon) en door te kijken naar welke antibiotica je gebruikt en welke invloed dat kan hebben. Als je erachter komt dat het door de antibiotica komt, moet je natuurlijk niet direct stoppen met de antibiotica, maar naar de dokter gaan om te vragen of er een alternatief is  qua medicatie.

5.     Infectie

Jeuk is een veel voorkomend symptoom van verschillende soorten vaginale infecties, waaronder schimmelinfecties en bacteriële vaginose (BV). Vaginale infecties kunnen zich ontwikkelen door bacteriën en schimmels zoals gist en parasieten. Hoewel sommige vaginale infecties seksueel kunnen worden overgedragen, zijn niet alle vaginale infecties automatisch SOA’s.

Symptomen van een vaginale infectie kunnen variëren, afhankelijk van het type infectie. Sommige symptomen komen echter vaak voor bij de meeste vaginale infecties, waaronder; vaginale jeuk, een verandering in de kleur of hoeveelheid vaginale afscheiding, pijn of branderig gevoel bij het plassen, pijn tijdens geslachtsgemeenschap, vaginaal bloeden of bloeddruppels tussen de menstruaties, koorts.

Oplossing:

Je kunt veelal bij de drogist een vaginale pil of crème halen tegen vaginale infecties. Ga naar de dokter als dit niet werkt of je erg veel last hebt.

6.     SOA

Natuurlijk kun je ook jeuk hebben door een seksueel overdraagbare aandoening. Vaak komt dit gepaard met andere symptomen. SOA’s die jeuk kunnen veroorzaken zijn: chlamydia, genitale wratten, gonorroe en genitale herpes.

Oplossing:

De oplossing hiervoor is natuurlijk een soa-test doen en hierna de juiste medicatie krijgen voor de SOA die je hebt.

2 Mogelijke Oorzaken + Oplossingen bij Mannen

Een droge huid op de penis, ruwe seks of seks met te weinig vocht/glijmiddel kan lichte brandwondjes veroorzaken en een jeukende penis ten gevolg hebben. Als dit het geval is, zouden je symptomen moeten verbeteren binnen een aantal dagen zonder geslachtsgemeenschap.

Mannen hebben gelukkig een stuk minder oorzaken voor het krijgen van jeuk bij of na het vrijen. Toch is het belangrijk om te kijken wat de oorzaak van jouw jeuk is. Lees hieronder de twee mogelijke oorzaken + oplossingen van jeuk bij en na het vrijen voor mannen!

1.     Infectie

Een schimmelinfectie is een veel voorkomende vorm van infectie die een jeukende penis kan veroorzaken. Een rode uitslag is meestal het eerste symptoom van een zogenaamde penisgistinfectie. Je kunt soms ook witte, glanzende vlekken op de penis zien.

Andere symptomen zijn onder meer: jeuk, een brandend gevoel, een dikke, witte substantie onder de voorhuid of huidplooien. Balanitis, een ontsteking van de eikel (de kop van de penis), kan ook jeuk veroorzaken.

Het kan echter ook leiden tot pijn in de penis en zwelling, uitslag of afscheiding met een sterke geur. Balanitis komt vaker voor bij mannen die niet besneden zijn. Slechte hygiëne kan ook een bijdragende factor zijn. Het kan ook het gevolg zijn van een schimmelinfectie of SOA.

Oplossing:

Zoals je hierboven al hebt gelezen, kan een infectie ontstaan door slechte hygiëne. Het is dus belangrijk om je penis regelmatig te reinigen; dit hoeft niet per se met zeep, water is al genoeg. Het kan opgelost worden door een betere reiniging, maar soms is medicatie nodig. Dit kun je veelal zelf aanschaffen bij de drogist of via een bezoek aan jouw huisarts.

2.     SOA

Helaas kunnen ook mannen vreselijke jeuk ervaren wanneer zij een SOA hebben. SOA’s veroorzaken bij veel mensen geen symptomen, maar als ze dat wel doen, is jeuk een veel voorkomend symptoom. Overige Symptomen variëren, afhankelijk van de soort SOA.

Andere veel voorkomende symptomen van een SOA zijn onder meer: penisafscheiding, roodheid, uitslag, genitale zweren of blaren, penile, testiculaire of scrotale pijn, een brandend gevoel bij het plassen of pijn tijdens seks.

Er zijn verschillende soa’s die jeuk kunnen veroorzaken, waaronder gonorroe, chlamydia, genitale herpes, genitale wratten of trichomoniasis.

Oplossing:

Als je zeker wilt weten of je een SOA hebt, bekijk dan de foto’s van SOA’s. Als je denkt je eigen situatie te herkennen hierin, dan is het tijd om langs de dokter of GGD te gaan.

Oplossingen

Hoewel we bij iedere oorzaak al een oplossing hebben gegeven, zijn er nog een aantal oplossingen die je kunnen helpen bij het voorkomen van jeuk bij en tijdens de geslachtsgemeenschap. De behandeling van jeuk na seks is afhankelijk van de oorzaak. Milde irritatie kan meestal thuis worden behandeld en opgelost, maar jeuk die wordt veroorzaakt door een infectie of SOA vereist vaak medische behandeling.

Medische behandelingen

De meeste SOA’s en andere infecties moeten helaas met medicijnen worden behandeld. Wanneer je afwacht, zullen de klachten verergeren en wordt het steeds moeilijker om de jeuk door de SOA/infectie te behandelen. Het is dus belangrijk dat, wanneer je denkt dat je een SOA of infectie hebt, je zo spoedig mogelijk de dokter of GGD bezoekt en aan de slag gaat met de behandeling ervan.

Afhankelijk van de oorzaak kan de behandeling omvatten:

 • Orale of injecteerbare antibiotica
 • Orale corticosteroïden
 • Wratbehandeling
 • Antivirale medicatie
 • Antischimmelmedicatie
 • Procedures voor het verwijderen van wratten, zoals cryochirurgie of chirurgische laserverwijdering

Huismiddeltjes

Wanneer de jeuk niet veroorzaakt wordt door een SOA of een infectie, dan is de kans groot dat je de jeuk snel kunt oplossen en dat hier geen dokter aan te pas hoeft te komen. Vaak is de jeuk opgelost binnen no-time als je weet wat je eraan kunt doen.

Hieronder staan enkele dingen die je thuis kunt doen om jeuk te behandelen:

 • Onthoud je van seks totdat de symptomen verbeteren/weggaan.
 • Houd het gebied schoon. Droog de huid goed na het wassen.
 • Was met producten gemaakt voor de gevoelige huid.
 • Weken (doordrenken) in een havermoutbad.
 • Vermijd overmatig douchen.
 • Gebruik een vrij verkrijgbare gistinfectiecrème of behandelingskit als je een milde schimmelinfectie hebt. Deze kun je krijgen bij de drogist of apotheek.
 • Schakel over naar non-latex condooms als je hiervoor allergisch bent.

Leer de beste seks technieken om een seksgod te worden in bed

Jonathan & Oscar zijn experts op het gebied van vrouwen optimaal plezieren in de slaapkamer. In hun programma De Revolutionaire Seks Methode leren ze jou om een seksgod te worden en vrouwen letterlijk verslaafd aan je te maken.

Een vrouw zal je niet meer willen verlaten of vreemd willen gaan. Ontdek op de volgende pagina bewezen technieken die de meeste mannen nooit zullen weten om vrouwen iedere keer meerdere orgasmes te geven:

De Revolutionaire Seks Methode Risicovrij Uitproberen

1 Reactie op "Jeuk Bij of Na Het Vrijen? 8 Mogelijke Oorzaken + Oplossingen"

 1. Chantall Vorster

  says:

  Ik wil eens proberen met een man en vrouw gaan seks te doen. Of we gaan ook even neuken. Ik wil wel eens proberen met een man. Om zijn penis in mijn vagina te gaan
  En een bericht terug sturen. Of je kun me ook even terug bellen. Op het nummer is 06 16547988. En groetjes van chantall vorster

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *