Erectiestoornissen: 12 Oorzaken, 4 Oplossingen + Medicatie Tip

Niets kan je zo onzeker en vervelend laten voelen als een erectiestoornis. Als het je niet lukt om hem omhoog te krijgen in bed, voel je je alsof je door de grond kunt zakken. Wat je ook doet, het lijkt er niet op dat je nog seks met haar gaat hebben en dat je haar kwijt gaat raken….

Dat hoeft niet als je dit artikel leest! Ik vertel je alles over de mogelijke oorzaken van je erectiestoornis, wat voor oefeningen je ertegen kunt doen en hoe je om moet gaan met medicatie. Met mijn kennis kun jij werken om je erectiestoornis te verhelpen. Lees dus snel verder!

Waardoor worden erectiestoornissen veroorzaakt?

Heel af en toe moeite hebben met het krijgen van een erectie is heel normaal. Elke man heeft weleens dat hij hem niet omhoog kan krijgen wanneer hij dat eigenlijk zou willen. Pas als het probleem langer aanhoudt, kan er sprake zijn van een erectiestoornis.

Over het algemeen kan er een onderscheid gemaakt worden in lichamelijke en psychische oorzaken van erectiestoornissen. Soms is er sprake van een combinatie van oorzaken. Ik heb hieronder de belangrijkste oorzaken van erectiestoornissen onder elkaar gezet.

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om vanavond al je erectieproblemen op te lossen en hardere erectie te krijgen, bekijk je het Complete Erectie Controle ebook.

Lichamelijke oorzaken van erectiestoornissen

 • Medische/chronische aandoeningen. Bepaalde aandoeningen kunnen erectieproblemen veroorzaken. Het gaat vaak om condities die de bloedsomloop of impulsen van het zenuwstelsel belemmeren. Denk bijvoorbeeld aan aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en MS.
 • Ongezonde levensstijl. Roken en alcohol zijn enkele van de grootste veroorzakers van erectiestoornissen. Deze ongezonde gewoontes kunnen je tot wel vier keer zoveel kans op een erectiestoornis geven. Nicotine en alcohol beschadigen namelijk je bloedvaten en verminderen de bloeddoorstroming naar je penis.
 • Overgewicht. Obesitas is een leidende oorzaak van erectiestoornissen. Mannen met obesitas hebben wederom een verminderde bloedsomloop naar de penis, zeker als ze ook weinig bewegen. Overgewicht in combinatie met roken kan tot wel 16 keer meer kans op een erectiestoornis
 • Medicijnen. Bepaalde medicijnen kunnen een verminderde erectie als ongewenste bijwerking hebben. Dit lijkt vooral voor te komen bij medicijnen tegen een te hoge bloeddruk; hoewel de hoge bloeddruk ook zelf de oorzaak kan zijn van een erectiestoornis. Ook antidepressiva en kalmeringsmiddelen kunnen erectieproblemen veroorzaken.
 • Leeftijd. Naarmate je ouder wordt, neemt de kans op een erectiestoornis toe. Dit komt uiteraard niet door de hogere leeftijd zelf, maar door complicaties die hierbij optreden. Het gaat dan vaak om bepaalde lichamelijke aandoeningen of verzwakking van het vatenstelsel.
 • Verstopte bloedvaten. Verkalking van de aders of slagaders is een belangrijke oorzaak van erectiestoornissen. Doordat de (slag)aders dichtslibben, wordt de penis minder goed doorbloed en houdt een erectie minder lang stand.

Psychische oorzaken van erectiestoornissen

 • Onzekerheid. Veel mannen willen seks nog wel eens als een prestatie zien. Ze willen het zo lang mogelijk uithouden en hun partner laten klaarkomen. Als dat een keer niet lukt, kunnen ze erg onzeker worden over hun kwaliteiten in bed. Dit kan zich vertalen in een erectieprobleem.
 • Negatieve spiraal. Wanneer het een paar keer niet lukt om een erectie te krijgen, kan je daarvan in een negatieve spiraal komen. Je denkt elke keer in bed ‘als het nu maar wel lukt’, waardoor je niet van de seks kunt genieten. Hierdoor lukt het opnieuw niet om een erectie te krijgen, waardoor je in een negatieve spiraal belandt.
 • Relatieproblemen. Als je relatie niet helemaal lekker loopt, kun je dat ook terugzien in bed. Zelfs kleine ruzies en irritaties kunnen zorgen voor een verminderde erectie. Dit komt vaker voor wanneer jij en je partner niet of nauwelijks over seks praten.
 • Stress. Stress is een heel breed begrip, met allerlei mogelijke oorzaken en gevolgen. Eén daarvan is het verminderde vermogen om een erectie te krijgen. Als je dus veel stress ervaart, bijvoorbeeld door je werk, is het mogelijk dat je last krijgt van een erectiestoornis.
 • Nieuw vaderschap. Vader worden is niet zomaar iets. Afgezien van het feit dat het gepaard gaat met veel stress (zie hierboven), kan een bevalling psychisch gezien veel met je doen. Je kunt het lastiger vinden om je vrouw weer als seksueel te zien nadat je haar hebt zien bevallen.
 • Traumatische ervaring. Mannen die vroeger een traumatische seksuele ervaring hebben gehad, kunnen op latere leeftijd moeite hebben met een erectie krijgen. Ook als je hebt geleerd dat seksualiteit ongezond en negatief is, kan dat een erectieprobleem tot gevolg hebben.

Wat kun je doen om erectiestoornissen op te lossen?

Afhankelijk van de oorzaak die bij jou van toepassing is, zijn er verschillende oplossingen voor erectiestoornissen. Niet elke oplossing werkt voor iedereen, dus je moet goed weten wat de oorzaak van jouw erectiestoornis is.

Ik raad je daarom eerst aan om naar de huisarts te gaan. Hij kan je helpen om de oorzaak van je erectiestoornis aan te wijzen. Eventueel kun je worden doorverwezen naar een seksuoloog, die je vooral hulp kan bieden bij de psychische oorzaken van erectieproblemen.

Vervolgens kun je de 4 oplossingen voor erectiestoornissen bekijken, die ik hieronder op een rijtje heb gezet. En wees niet bang, je hebt er geen enge operaties of medicijnen voor nodig!

Oplossing 1: Meer bewegen tegen erectiestoornissen

Je weet nu dat overgewicht een belangrijke oorzaak is van erectiestoornissen. Door een combinatie van obesitas en te weinig beweging stroomt er namelijk te weinig bloed naar de penis. Je bloedsomloop verslechtert, waardoor een erectie niet meer mogelijk wordt.

Wat kun je hiertegen doen? Heel simpel: afvallen en bewegen. Overgewicht is namelijk niet alleen heel slecht voor je erectie, maar is überhaupt heel schadelijk voor je lichaam. Daarnaast heeft afvallen nog een positief punt.

Bewegen is de enige bewezen manier om erectiestoornissen om te keren.

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar wat precies werkt om weer een erectie te krijgen. Hieruit blijkt dat bewegen de enige manier is waarbij de erectie consistent terugkeerde. Bewegen moet dus op prioriteit nummer 1 staan als jij weer een stijve wilt krijgen!

Om meer te bewegen, hoef je niet eens te sporten. Denk eens aan de volgende ideeën:

 • Maak elk half uur of uur een ommetje als je zittend werk verricht
 • Ga met de fiets naar je werk, in plaats van met de auto
 • Kies voor een wandeling tijdens de lunch, in plaats van aan een tafel te zitten
 • Overweeg om staand te werken indien mogelijk
 • Kies een nieuwe sport om je vol op te storten
 • Vind een sportmaatje en ga samen meer bewegen!

Richt je op een minimum van 30 minuten bewegen per dag. Je zult merken dat dit al ongelooflijk helpt bij het bestrijden van erectiestoornissen. Het liefst kies je natuurlijk ook voor een sport die je naast deze 30 minuten beoefent. Sporten is namelijk niet alleen nuttig, maar ook heel leuk!

Oplossing 2: Verban slechte leefgewoontes

Als je nog niet gestopt was met roken, hoop ik dat je dat nu zeker gaat doen. Roken verhoogt niet alleen de kans op longkanker en hart- en vaatziekten aanzienlijk, maar is ook schadelijk voor je erectie. Omdat roken de bloedsomloop naar de penis aantast, kan er niet genoeg bloed in de zwellichamen komen om een erectie te veroorzaken.

Onderzoek heeft aangetoond dat rokers 4 keer meer kans hebben op erectiestoornissen, in combinatie met overgewicht is dit 16 keer.

Kortom, weg met die sigaretten! Dit moet wel de doorslaggevende factor zijn om te stoppen met roken. Ik denk dat de keuze tussen sigaretten of seks namelijk best makkelijk is. En nee, roken minderen heeft ook geen zin – je moet helemaal stoppen.

Dan hebben we nog alcohol. Overmatig alcoholgebruik is namelijk een andere boosdoener voor je erectie. Heb je weleens gemerkt dat je hem moeilijk omhoog kunt krijgen als je veel gedronken hebt? Wanneer je regelmatig alcohol drinkt, kan dat ook op de lange termijn gebeuren!

Het beste is om de alcohol helemaal te laten staan. Dan weet je zeker dat de biertjes geen invloed kunnen hebben op je erectie. Af en toe een glaasje kan geen kwaad, maar drink altijd met mate.

Oplossing 3: Praat met je partner en neem je angsten weg

Een mentale oorzaak van erectiestoornissen kan minstens even frustrerend zijn als een lichamelijke oorzaak. Je wilt er namelijk heel graag wat aan doen, maar het lijkt soms alsof het gewoon niet gaat. Dit komt vaak voor bij onzekerheid of schaamte over seks of je prestaties in bed.

Daar is een oplossing voor: praat erover met je partner!

Jouw partner is er immers altijd voor je. Zonder hem of haar ben je nergens. Uiteraard heeft jouw liefde al door dat je iets dwarszit en dat je geen erectie kunt krijgen. Het is dus geen ‘geheim’ dat je niet met hem of haar kan delen.

Daarnaast hoef je je ook niet voor een erectiestoornis te schamen. Het komt veel vaker voor dan je denkt; zo’n 17% van de mannen krijgt er last van ergens in het leven. Het wordt dus tijd om erover te praten met je partner, als je dat nog niet gedaan had.

Vertel je partner wat er aan de hand is en waardoor je denkt dat het komt. Wees er eerlijk over: als je denkt dat je niet goed bent in bed of bang bent om te presteren, moet je dat gewoon kunnen zeggen. Neem ook de tijd voor dit gesprek en zorg dat jullie het beiden serieus nemen.

Je partner is er nu voor je om je angsten weg te nemen. Je hoeft namelijk helemaal niet te presteren; dat is niet waar seks om draait. Het gaat om genieten! Je partner kan je hiervan verzekeren en je vertellen hoe fijn hij of zij het met je vindt. Laat het maar aan je vriend(in) over om je weer zelfvertrouwen te geven.

Oplossing 4: Je erectie terugkrijgen met streeloefeningen

Als je erover hebt gepraat met je partner, is het tijd om samen aan de slag te gaan. Waarmee? Met streeloefeningen!

Oké, de naam is misschien niet heel aantrekkelijk, maar deze oefeningen helpen je wel om je erectie terug te krijgen. Ze draaien om het terugbrengen van de sensatie als je aangeraakt wordt. Door langzaam deze sensatie op te bouwen, breng je de seksuele opwinding terug en krijg je weer een erectie.

Je leert om weer geprikkeld te worden door seks zonder stress over je erectie.

Het uitvoeren van streeloefeningen (ook wel sensate focus-therapie genoemd) doe je als volgt:

 • Neem de tijd voor de oefening en zorg dat jullie op je gemak zijn.
 • Maak de kamer gezellig en zorg voor sfeer met kaarsen en rustige muziek.
 • Tijdens de oefening lig jij eerst op je buik en zit je partner over je heen.
 • Jouw partner gaat nu je hele lichaam zachtjes strelen, maar zonder jouw geslachtsdelen aan te raken.
 • Je partner kan afwisselen in de hoeveelheid druk, in hoe hij/zij streelt (met de vingers of ook met tong/mond of attributen) en in temperaturen (één hand warm en de andere koud).
 • Focus je op hoe de aanrakingen voelen. Geniet ervan en raak niet opgelaten als je opgewonden wordt.
 • Aan het eind vertel je hoe je het vond en welke aanrakingen je wel en niet lekker vond.
 • Je partner kan in het vervolg focussen op de lekkere aanrakingen.
 • Na een aantal oefeningen (doe er maximaal één per dag) kun je ook overgaan tot het aanraken van de geslachtsdelen.

Medicatie tip: Moet je pillen slikken tegen erectiestoornissen?

Als je googlet op ‘erectiestoornissen’, kom je al snel bij verschillende medicatie uit. Pillen zoals Viagra helpen je om weer een erectie te krijgen. Dit klinkt als de perfecte oplossing: met weinig moeite weer je erectie terugkrijgen!

Helaas is het te mooi om waar te zijn: medicatie tegen erectiestoornissen kun je het beste links laten liggen.

Op deze site heb ik al vele middeltjes tegen erectiestoornissen bekritiseerd, maar helaas blijven nog veel mannen ze kopen. Dit terwijl zulke medicijnen erg duur zijn en vaak hele nare bijwerkingen hebben. Maar bovenal: ze zijn geen oplossing voor het probleem.

Kijk ook verder naar mijn uitgebreide overzicht van de gevaren van erectiepillen. Hier leg ik precies uit waarom je van deze medicatie af moet blijven en gewoon natuurlijke manieren moet gebruiken om je erectie terug te krijgen!

Reken vanavond al af met je erectiestoornis

Wil je vanavond al afrekenen met je erectiestoornis? Dan raad ik je aan om de methode van Chris Coster te bekijken.

Je leert daarin onder andere:

 • Het ontdekken van de oorzaak van je erectieprobleem
 • Wat je vooral NIET moet doen bij erectieproblemen
 • De beste technieken die direct een erectiestoornis verbeteren
 • Waarom de PC spier zo belangrijk is
 • Hoe je vanavond al langer een erectie hebt

Bekijk hier zijn methode:

Complete Erectie Controle Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *