6 Hete Tips voor Seks na de Bevalling

Vroeger waren jij en je partner er waarschijnlijk aan gewend om het te doen wanneer en hoe je maar wilde. Maar sinds de grote komst van de baby, is je schema waarschijnlijk aardig veranderd. Laten we eerlijk zijn: wat vroeger gepassioneerde vrijpartijsessies waren, zijn nu vluggertjes van vijf minuten geworden terwijl de baby een dutje doet. Geloof ons, je bent niet de enige!

Een zwangerschap en een bevalling veranderen veel aan je lichaam, maar ook aan je seksleven. Hormonale veranderingen na de bevalling kunnen bijvoorbeeld het vaginale weefsel gevoeliger en dunner maken. Je baarmoederhals, baarmoeder en vagina moeten ook “terugkeren” naar de normale staat. Als je borstvoeding geeft, kan dat ook nog eens het libido verlagen.

Kortom, je lichaam heeft na de bevalling dus echt even wat rust nodig. Er is geen definitieve tijdlijn die zegt hoe lang je moet wachten met seks hebben na de bevalling. De meeste artsen raden vrouwen echter aan vier tot zes weken te wachten na een vaginale bevalling.

Seks na de bevalling

Nadat je arts je alle duidelijkheid heeft gegeven om seksuele activiteiten te hervatten, moet je het misschien nog steeds rustig aan doen.

Onthoud: naast lichamelijk herstel zal je je ook aanpassen aan een nieuw gezinslid, minder slaap en veranderingen in je normale routine.

Het kan ook zo zijn dat je langer moet wachten als je een perineale traan of episiotomie hebt. Een episiotomie is een chirurgische snede om het vaginale kanaal te verbreden. Te snel weer seks hebben na zo’n episiotomie kan het risico op complicaties, zoals postpartumbloeding en baarmoederinfectie, verhogen.

Lees verder in dit artikel om meer te weten te komen over de mogelijke effecten van zwangerschap en bevalling op het hebben van seks en hoe je een gezond, bevredigend seksleven kunt hebben na de komst van je baby.

Maak jij onnodige fouten in bed?

Doe deze test en ontdek je “Seks IQ”.

Hoe beïnvloedt de bevalling seks?

Seks na de bevalling zal uiteraard even anders aanvoelen. Een kleine studie uit 2005 wees uit dat 83 procent van de vrouwen seksuele problemen had in de eerste drie maanden na de eerste bevalling.

Dat aantal blijft echter dalen naarmate de maanden na de zwangerschap toenemen. Hoe verder je dus bent na je bevalling, hoe beter de seks weer wordt.

De meest voorkomende problemen met seks na de bevalling zijn:

  • Vaginale droogheid
  • Verlies van elasticiteit in vaginaal weefsel
  • Dun vaginaal weefsel
  • Bloeden
  • “Losse” spieren
  • Perineale traan of episiotomie
  • Pijn
  • Een beurs gevoel
  • Laag libido
  • Vermoeidheid

Hormonen spelen een grote rol bij het herstel na de bevalling en de terugkeer naar normale seksuele activiteit.

In de dagen direct na de bevalling daalt het oestrogeen tot het niveau van voor de zwangerschap. Als je borstvoeding geeft, kunnen de oestrogeenspiegels dalen tot onder het niveau van voor de zwangerschap. Oestrogeen zorgt voor natuurlijke vaginale smering, dus lage niveaus van het hormoon vergroten de kans op vaginale droogheid en dit bevordert uiteraard niet het hebben van lekkere hete seks.

Droog weefsel kan tijdens seks leiden tot irritatie en zelfs bloeding. Dit verhoogt het risico op infectie. Vaginale geboorte kan de spieren van het vaginale kanaal tijdelijk rekken. Deze spieren hebben tijd nodig om hun kracht en stabiliteit te herstellen.

Als je tijdens de vaginale bevalling een perineale traan of episiotomie hebt gehad, heb je mogelijk een langere herstelperiode nodig. Te vroeg vrijen kan daarnaast het risico op een infectie vergroten.

Een keizersnede kan ook het vaginale gevoel beïnvloeden. Dezelfde hormonale problemen kunnen de weefsels van de vagina droog en dun maken, wat mogelijk kan leiden tot pijnlijke seks.  Bovendien zal je herstellen van een buikoperatie, dus je moet ervoor zorgen dat de incisieplaats goed is genezen voordat je de seks hervat.

Effecten van zwangerschap en bevalling op het libido

De hormonen oestrogeen en progesteron zijn cruciaal voor de gezonde ontwikkeling van je baby tijdens je zwangerschap.

Ze zijn echter ook toevallig van vitaal belang voor je geslachtsdrift. De niveaus van deze hormonen zijn ongelooflijk hoog tijdens de zwangerschap. Zodra de baby is geboren, nemen ze weer dramatisch af, terug naar het niveau van vóór de zwangerschap.

Dat betekent dat je misschien een paar weken totaal geen seksueel verlangen zult voelen. Maar aangezien je sowieso vier tot zes weken zou moeten wachten terwijl je lichaam herstelt, hoeft dit niet per se problematisch te zijn.

Nadat je arts je toestemming heeft gegeven om seksuele activiteiten te hervatten, kun je besluiten langer te wachten voordat je je seksleven weer op gang brengt. Dit is uiteraard aan jezelf en afhankelijk van hoe je je voelt. Uit een onderzoek bleek dat 89 procent van de vrouwen de seksuele activiteit binnen zes maanden na de bevalling alweer had hervat.

Als je borstvoeding geeft, kan het zelfs nog langer duren voordat je libido weer normaal is dan bij vrouwen die geen borstvoeding geven. Dat komt doordat ook borstvoeding de oestrogeenspiegels laag houdt.

Oestrogeensupplementen worden je helaas afgeraden als je nog borstvoeding geeft, omdat deze de melkproductie kunnen beïnvloeden en dus invloed hebben op wat je kindje binnenkrijgt. Wanneer je veranderingen in hormonen koppelt aan de vermoeidheid die komt kijken bij het ouderschap van een pasgeboren baby, hebben jij en je partner misschien niet het gevoel dat intimiteit er überhaupt ooit nog van gaat komen.

Naarmate je lichaam zich aanpast aan zijn nieuwe normaal of zodra je stopt met borstvoeding geven, zullen de hormonen weer gaan werken en zou je libido moeten terugkeren. Dan kun je gewoon weer hete seks hebben met je partner!

Gratis video: 2 sexy vrouwen doen voor hoe jij het beste kan zoenen

Klik direct op de video en leer hoe jij een zoengod wordt.

drsm-zoenvideo-570

6 hete tips voor seks na de bevalling

1.     Vergeet je “mama”- en “papa”-banen

Schud de ouderlijke titels – en verplichtingen! – een uur, een middag of een nacht af en kijk opnieuw naar de dingen waar je van hield voordat je een baby kreeg. Probeer een ander soort date te plannen dan je gewend bent, omdat dit je zintuigen zal stimuleren. Dat klinkt best sexy en heet!

We hebben opgemerkt dat er manieren zijn waarop je even kunt vergeten ouder te zijn. Het betekent niet dat je de baby wilt vergeten, maar je wilt onthouden waarom je in de eerste plaats een stel bent geworden. Seks zou niet de enige manier moeten zijn om je relatie gezond en sterk te houden, maar het kan zeker helpen.

Door zoiets eenvoudigs te doen als een babysitter te bellen en naar het kantoor van je partner te sluipen voor een vluggertje op de achterbank van de auto, zal je je verjongd voelen en het zal je eraan herinneren dat je een vrouw én een moeder bent, niet alleen het één of het ander.

Als je een kind hebt, moet je naar je partner kijken en onthouden waarom je je tot hem aangetrokken voelt; dat verandert niet alleen omdat hij nu een vader is en jij een moeder. Je kunt zelfs de alledaagse mama-en-papa-hacks gebruiken, zoals WhatsAppen, om elkaar te herinneren aan jullie fysieke verlangen.

2.     Wees creatief

Kom op, je bent nu een moeder! Je hebt de kunst van het verzorgen van een kind en het opvouwen van de was onder de knie, en bent bezig met het voorbereiden van de eerste vaste stoffen voor de baby terwijl je je hypotheek betaalt, dus dit hele seksgedoe zou niet zo’n moeilijke taak moeten zijn als het misschien nu lijkt. Het draait echt allemaal om buiten de kaders denken, dingen anders aanpakken dan voorheen.

Als je man en jij vroeger seks hadden in de kast bij jou thuis, gewoon omdat jullie dat sexy vonden, kan dit nu een plek zijn waar je heen zou kunnen gaan als de baby slaapt, en dat kan best opwindend zijn.

Je hebt dan het gevoel dat het de enige kamer in het huis is die niet bezaaid is met speelgoed en dekens. Het is misschien niet erg groot, en je gebruikt de kamer meestal alleen voor vluggertjes, maar dat kan dan misschien wel je sexy, kindvrije ruimte zijn in het huis.

Jij en je partner kunnen ook een oppas bellen en naar de film gaan. Je kunt weer zoenen als tieners. Want dat is zo leuk! Misschien word je zelfs betrapt, daar kunnen jullie dan later samen nog even om glimlachen.

3.     Het draait allemaal om “outercourse” in plaats van “intercourse”

Voor sommige vrouwen kan geslachtsgemeenschap na de bevalling een beetje fysiek ongemakkelijk aanvoelen, dus penetrerende seks is misschien niet iets waar een jonge moeder zich naartoe wil haasten.

De eerste vier tot zes weken na de bevalling mag een vrouw geen seks hebben, maar orale seks en andere vormen van ‘outercourse’ (denk aan bijvoorbeeld masturbatie en stimulatie van de clitoris) krijgen wel groen licht.

Gebruik dus vooral deze vormen van seks als een manier om de slaapkamer gevarieerd te houden en je goed te voelen – zelfs nadat penetrerende seks weer op het rooster staat. Je bereidt elkaar daarnaast met ‘outercourse’ alvast voor op wanneer het echte werk weer gaat beginnen en je houdt de relatie spannend.

4.     Doe eens iets anders

Probeer nieuwe dingen uit die jij en je partner misschien willen ontdekken: een nieuwe positie, een nieuw glijmiddel, een vibrator of een erotisch verhaal dat jullie graag samen willen lezen. De meeste koppels zijn altijd bezig met dezelfde seksuele choreografie. Dit is in zekere zin een goede zaak, omdat het meestal de repertoire-items vertegenwoordigt die het beste werken voor beide partners en je een ‘master’ wordt in deze choreografie. Soms is het echter goed om iets nieuws te proberen en wat kleine seksuele risico’s met elkaar te nemen om de boel dynamisch te houden.

Door nieuwe dingen uit te proberen, wordt de seks weer heet en krijgen jullie beide weer ontzettend veel zin om van elkaar te genieten.

5.     Maak tijd voor elkaar

Voldoende tijd voor elkaar maken, dat lijkt me een no-brainer, toch? Nou, hoe simpel het ook klinkt en lijkt, het is veel moeilijker om overdag tijd vrij te maken die echt alleen voor elkaar bestemd is. Je moet die tijd hebben zodat je naar je partner als persoon kunt kijken in plaats van hem alleen als opvoedpartner te zien. Alleen als opvoeder is je partner misschien niet zo aantrekkelijk (of misschien juist wel; houd het dan vooral in gedachte!). Probeer hem te herinneren als de sexy man waarop je bent gevallen.

Dit kan misschien klinken als een hele klus – echt, wie heeft er aan het eind van de dag de energie om meer tijd voor zijn partner te maken als hij zou kunnen slapen, of de was zou kunnen vouwen, of de eerste echte maaltijd van de dag zou kunnen eten?

In de tijd die je in die ruimte voor volwassenen doorbrengt, zal al die opgekropte passie aantrekkingskracht en seksualiteit teweegbrengen. Misschien kun je later die kom pasta delen die al de hele dag je naam roept.

6.     Dof jezelf op

Een zwangerschap en een nieuwe moeder zijn, kan ervoor zorgen dat je minder tijd hebt om je bezig te houden met je uiterlijk. Dit is overigens heel logisch. Maar dit kan er ook voor zorgen dat je je minder aantrekkelijk/zelfverzekerd voelt. Het kan daarom helpen je eens een keer goed op te doffen, je sexyste lingerie aan te trekken zodat jij je weer helemaal jezelf voelt.

Als jij je weer sexy en zelfverzekerd voelt, kun je dit ook meenemen naar de slaapkamer en daar misschien weer eens de touwtjes in handen nemen. Hoe heter jij je voelt, hoe heter de seks waarschijnlijk ook zal zijn.

Probeer je dus weer helemaal jezelf te voelen en echt op je gemak te zijn in de slaapkamer, ook al voelt het misschien wat onwennig in het begin. Als jij je goed voelt, wordt het vanzelf beter.

Leer de beste seks technieken om een seksgod te worden in bed

Jonathan & Oscar zijn experts op het gebied van vrouwen optimaal plezieren in de slaapkamer. In hun programma De Revolutionaire Seks Methode leren ze jou om een seksgod te worden en vrouwen letterlijk verslaafd aan je te maken.

Een vrouw zal je niet meer willen verlaten of vreemd willen gaan. Ontdek op de volgende pagina bewezen technieken die de meeste mannen nooit zullen weten om vrouwen iedere keer meerdere orgasmes te geven:

De Revolutionaire Seks Methode Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *