Wat Is De Invloed Van Kurkuma Op Een erectie?

Het goudgele kruid kurkuma ken je misschien wel omdat je het in je keukenkastje hebt staan. Kurkuma wordt in veel Aziatische gerechten gebruikt, met name in curry’s. Naast dat het veel in de keuken gebruikt wordt, staat kurkuma ook bekend om zijn helende werking. Het zou tegen meerdere aandoeningen en ziektes goed helpen.

Veel mensen zeggen over kurkuma dat het ook zou helpen bij erectieproblemen. Maar klopt dat ook wel? Het zou natuurlijk ideaal zijn als met een beetje van dit kruid al je erectieproblemen verleden tijd zijn. In dit artikel nemen we dit krachtige kruid eens onder de loep én bekijken we wat het effect ervan is op de erectie.

Erectieproblemen

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om vanavond al je erectieproblemen op te lossen en hardere erectie te krijgen, bekijk je het Complete Erectie Controle ebook.

Hoe komt een erectie tot stand?

Als je problemen hebt met het krijgen van een erectie, is dat natuurlijk heel vervelend. Het is dan goed om eerst te weten wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn, zodat je een passende oplossing kan zoeken. Maar nog voor we naar de oorzaken gaan kijken, staan we eerst even stil bij het krijgen van een erectie. Want hoe werkt dat eigenlijk?

Je moet eerst seksueel geprikkeld worden. Hierdoor raak je opgewonden. Wanneer je seksueel opgewonden bent, zullen de bloedvaten in je lichaam zich verwijden. Op dit moment zullen ook de bloedvaten in je penis zich gaan verwijden. In je penis bevinden zich ook zwellichamen.

Doordat de bloedvaten in je penis verwijden, kunnen de zwellichamen makkelijker volstromen met bloed. Wanneer je penis volstroomt met bloed, zorgt dit ervoor dat je een erectie krijgt. Je lichaam zorgt er ook voor dat je deze erectie een langere tijd kan behouden.

Door de extra toestroom van bloed naar de penis krijg je dus een erectie. Hoe zorgt je lichaam er dan voor dat je erectie behouden blijft? Dat komt doordat sommige bloedvaten tijdelijk worden afgesloten. Hierdoor kan het bloed niet wegstromen uit de penis. Hierdoor wordt de erectie in stand gehouden.

Dit is hoe het normaal gesproken hoort te werken als je seksueel opgewonden raakt. Maar niet bij iedereen werkt dit zo. In dat geval heb je last van erectieproblemen. Maar wat valt er precies onder een erectieprobleem?

Wanneer spreek je van een erectieprobleem?

Je denkt misschien al snel dat je last hebt van een erectieprobleem als het krijgen van een erectie één keer wat moeizamer gaat. Maar wanneer spreek je nou echt van een erectieprobleem? Het wordt gedefinieerd als het aanhoudend onvermogen om een erectie te krijgen of te behouden, waardoor geen bevredigende seks mogelijk is (bron).

Natuurlijk zijn er wel verschillende maten van dit probleem. Sommige mannen hebben eigenlijk altijd moeite met het krijgen of behouden van een erectie. Als jij heel af en toe moeite hebt met het krijgen van een erectie, is er niet meteen iets aan de hand.

Als je last hebt van erectieproblemen, kan dat heel erg frustrerend zijn en veel negatieve gevolgen hebben. Het kan er allereerst voor zorgen dat er een angst ontstaat dat het weer gebeurt; een soort faalangst. Doordat je bang bent dat het weer gebeurt, is de kans alleen maar groter dat het de volgende keer daadwerkelijk weer gebeurts.

Daarbij kan het een schuldgevoel geven tegenover je partner. Je bent misschien bang dat je je partner tekortdoet door je erectieproblemen. Praat er in dit geval over met je partner. Misschien ervaart hij/zij het helemaal niet als probleem. Door erover te praten, kan je partner begrip krijgen voor de situatie. Je kunt dan samen tot een oplossing komen.

Het krijgen van een volledige erectie wordt ook vaak gezien als iets mannelijks. Hierdoor schaam je je misschien ook wel voor je erectieproblemen. Al met al kunnen erectieproblemen dus veel gevolgen hebben voor jezelf, je seksleven en je relatie.

Wat is de prevalentie van erectieproblemen?

Erectieproblemen komen over het algemeen vrij vaak voor. Het is voornamelijk een probleem dat speelt bij de ouder wordende man. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat bij mannen boven de 65 jaar, 60-70% last heeft van een erectiestoornis (bron). Het is dus zeker vanaf deze leeftijd helemaal niet gek om last te hebben van dit probleem.

‘’Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat bij mannen boven de 65 jaar, 60-70% last heeft van een erectiestoornis.’’

Maar het komt niet alleen voor onder oudere mannen. Het is een probleem dat in principe bij iedereen kan voorkomen. Een onderzoek dat uitgevoerd is in de Verenigde Staten laat zien dat naar schatting zo’n 20-30 miljoen mannen in de VS last hebben van een erectiestoornis (bron).

Dat het niet alleen een probleem is dat voorkomt bij oudere mannen, vertelt ook het Radboud UMC. Zij geven aan dat 60% van alle mannen wel eens moeite heeft met het krijgen van een erectie (bron). Er is natuurlijk een verschil tussen altijd of wel eens. Hoe vaker je last hebt van dit probleem, hoe vervelender natuurlijk.

‘’60% van alle mannen heeft wel eens moeite met het krijgen van een erectie.’’

Al met al ben je dus zeker niet de enige die (wel eens) last heeft van erectieproblemen. Je weet nu inmiddels ook hoe het krijgen van een erectie in principe zou moeten werken. Hoe kan het dan dat dit bij sommige mannen niet goed werkt? Laten we snel doorgaan naar de mogelijke oorzaken.

Hoe ontstaan erectieproblemen?

Als je kijkt naar de mogelijke oorzaken van een erectieprobleem, zie je al snel dat er veel uiteenlopende oorzaken kunnen zijn. Het is daarom vaak lastig om de echte oorzaak te achterhalen. Het kan ook een combinatie zijn van een aantal verschillende oorzaken. Voorbeelden van oorzaken kunnen zijn:

Leefstijl

Je leefstijl heeft veel gevolgen voor je algehele gezondheid. Het kan dan ook zeker de oorzaak zijn van jouw erectieprobleem. Voorbeelden van leefstijlfactoren zijn:

  • Te veel drinken (meer dan 1 glas per dag kan al teveel zijn)
  • Roken
  • Te weinig bewegen
  • Overgewicht of obesitas
  • Ongezond eten: overgewicht en obesitas hebben een negatief effect op de erectie

Psychische oorzaken

De kans is heel groot dat jouw erectieprobleem veroorzaakt wordt door een psychisch probleem. Dit klinkt misschien niet meteen heel logisch, maar het probleem kan dus met name in je hoofd zitten. Het is daarom belangrijk om voldoende aandacht te hebben voor je mentale gezondheid. Voorbeelden van psychische oorzaken zijn:

  • angst
  • stress
  • problemen in je relatie
  • trauma’s uit het verleden
  • depressie of somberheid

Lichamelijke oorzaken

Naast dat er veel psychische oorzaken kunnen zijn, is de kans ook aanwezig dat er lichamelijk iets niet helemaal soepel verloopt. Daarom kijken we als laatste naar alle mogelijke lichamelijke oorzaken.

Een beschadiging van de bloedvaten of zenuwen of bijwerkingen van bepaalde medicatie zijn een paar van de voornaamste lichamelijke oorzaken. Hierbij een overzicht van alle mogelijke lichamelijke oorzaken:

  • pijn bij het stijf worden
  • bijwerkingen van bepaalde medicatie
  • aandoening of beschadiging van de zenuwen
  • leeftijd: wanneer je ouder wordt, is het normaal dat je penis minder goed stijf blijft
  • diabetes
  • aandoening of beschadiging van hart of bloedvaten
  • overgewicht of obesitas

Wat is kurkuma?

Kurkuma is het goudgele kruid dat je misschien wel herkent uit je keukenkastje. Het komt oorspronkelijk uit India en heeft veel verschillende benamingen. Het wordt ook wel bij de volgende namen genoemd: turmeric, curcuma, koenir of koenjit. Het wordt veel gebruikt in de Indiase keuken; met name in curry’s komt het veel terug.

Kurkuma wordt ook steeds populairder als ‘superfood’ in de vorm van poeder of supplement. Maar wat is kurkuma nou precies? Kurkuma is een specerij die gewonnen wordt uit de Curcuma longa-plant. Om precies te zijn wordt het gemaakt van de wortels van deze plant. Kurkuma is een bestanddeel van kerriepoeder en currypoeders.

Kurkuma zorgt voor de gele kleur van bijvoorbeeld kerriepoeder. Het specerij smaakt licht bitter. Vanwege de beweerde helende werking, wordt kurkuma tegenwoordig ook veel verkocht als supplement. Mocht de lichtelijk bittere smaak je niet aanstaan, dan kan je het dus ook suppleren. Je kan het poeder ook oplossen in vloeistof en als drankje innemen.

Kurkuma of curcumine

Niet iedereen weet dat kurkuma niet hetzelfde is als curcumine. Curcumine wordt ook gewonnen uit de Curcuma longa-plant en is een primair bestanddeel van kurkuma. Curcumine is verantwoordelijk voor de meeste geneeskrachtige effecten die aan kurkuma worden toegeschreven (bron).

‘’Curcumine is verantwoordelijk voor de meeste geneeskrachtige effecten die aan kurkuma worden toegeschreven.’’

Je zou curcumine dus als de werkende stof in kurkuma kunnen beschouwen. Omdat curcumine in een bepaalde hoeveelheid altijd voorkomt in kurkuma, wordt in dit artikel gesproken over kurkuma. Daarbij is kurkuma makkelijk te verkrijgen én kan het als echte smaakmaker gebruikt worden.

Wat is de geneeskracht van kurkuma?

Kurkuma is een kruid dat al langere tijd gezien wordt als een kruid met verschillende geneeskrachtige eigenschappen. Kurkuma is de grootste bron van curcumine. Zoals je net hebt kunnen lezen, is curcumine het stofje waaraan kurkuma de meeste van zijn geneeskrachtige eigenschappen aan te danken heeft.

Maar waar is kurkuma dan goed voor? Kurkuma kan helpen bij het onder controle krijgen van bepaalde ontstekingen in het lichaam. Het schijnt goed te helpen bij (bron):

  • metabool syndroom
  • artritis
  • hyperlipidemie
  • spierpijn: het bevordert het herstel na inspanning
  • Kurkuma kan ook positieve effecten hebben bij mensen die niet gediagnosticeerd zijn met een bepaalde aandoening (bron). Dit is vooral te danken aan de hoeveelheid antioxidanten die in kurkuma voorkomen. Antioxidanten beschermen je DNA en weefsels tegen beschadigingen van buitenaf.

Kurkuma wordt op zichzelf niet altijd even goed opgenomen door het lichaam. Door kurkuma te combineren met bijvoorbeeld zwarte peper, wordt het effect van de kurkuma gestimuleerd (bron). Hierdoor worden de geneeskrachtige effecten van kurkuma versterkt.

Wat is het effect van kurkuma op de erectie?

Dat kurkuma zeker geneeskrachtige eigenschappen heeft, is inmiddels duidelijk. Er gaan ook veel verhalen rond over kurkuma en seksgerelateerde aandoeningen. Het zou moeten helpen met het krijgen van een erectie. Maar klopt dit eigenlijk wel?

Er is daadwerkelijk onderzoek gedaan naar het effect van kurkuma op de erectie. Uit dit onderzoek blijkt dat kurkuma zeker kan helpen met het verminderen of oplossen van erectieproblemen. In dit onderzoek wordt dit effect vooral toegeschreven aan curcumine. De curcumine in kurkuma zorgt er dus voor dat je inderdaad minder erectieproblemen hebt. (bron).

De Albert Einstein School of Medicine heeft een onderzoek gedaan waarbij curcumine via de huid toegediend werd aan mannelijke ratten (bron). In dit onderzoek werd dit twee weken lang elke dag gedaan. De hoeveelheid bloed die naar de geslachtsdelen toe stroomt, nam bij deze ratten inderdaad toe.

Zoals je inmiddels weet, is de toevoer van bloed naar de geslachtsdelen heel belangrijk bij het krijgen van een erectie. Het bovenstaande onderzoek liet zien dat de bloedvaten in de buurt van de geslachtsdelen van de ratten wijder werden. Hierdoor kon er dus meer bloed naar de geslachtsdelen toe stromen.

Het bovenstaande onderzoek geeft dus heel positieve effecten weer over kurkuma en het effect ervan op de erectie. In ditzelfde onderzoek wordt gezegd dat kurkuma mogelijk een goed alternatief is voor Viagra, wat maar in 60 tot 70% van de gevallen effectief is tegen erectieproblemen.

‘’Kurkuma is mogelijk een goed alternatief voor Viagra.’’

Krijg je van kurkuma meer zin in seks?

Een erectieprobleem kan natuurlijk ook voortkomen uit een verminderde zin in seks. Over kurkuma gaat ook wel eens het verhaal rond dat je er meer zin van zou krijgen. Mogelijk kan kurkuma dus ook een positief effect hebben op je erectieprobleem doordat het je libido verhoogt. Maar klopt dit ook?

Minder zin in seks door stress

Wanneer je lichaam stress ervaart, gaat het door een aantal veranderingen heen om zichzelf klaar te maken om te vluchten of te vechten. Dit heet ook wel een vlucht- of vechtreactie. Wanneer je een vlucht- of vechtreactie ervaart, gaan je bloeddruk, je hartslag en je ademhaling omhoog. Tegelijkertijd worden niet-essentiële functies zoals je zin in seks verminderd (bron).

Deze vlucht- of vechtreactie zorgt er ook voor dat hormonen zoals cortisol en epinefrine vrijkomen. Hoge levels van deze hormonen kunnen je libido negatief beïnvloeden. Wanneer je langdurig in een stresssituatie zit, gebruikt het lichaam ‘sekshormonen’ om te kunnen opboksen tegen de hoge levels van cortisol. Dit zorgt er ook voor dat je libido verlaagt (bron).

Stress is dus totaal niet goed voor je libido. Kan kurkuma daar iets aan doen? Bepaald onderzoek wijst uit dat curcumine, de actieve stof in kurkuma, kan zorgen voor een verlaging van het stresshormoon cortisol (bron). Dit zou mogelijk dus ook de zin in seks kunnen verhogen, wanneer je een laag libido ervaart door stress.

Er is echter nog meer onderzoek nodig om de effectiviteit van kurkuma op dit vlak te kunnen bepalen. Toch lijkt bovenstaand onderzoek een positief resultaat weer te geven.

Dat kurkuma in ieder geval wel een effect heeft op de erectie, is daarentegen beter bewezen.

Reken vanavond al af met je erectiestoornis

Wil je vanavond al afrekenen met je erectiestoornis? Dan raad ik je aan om de methode van Chris Coster te bekijken.

Je leert daarin onder andere:

  • Het ontdekken van de oorzaak van je erectieprobleem
  • Wat je vooral NIET moet doen bij erectieproblemen
  • De beste technieken die direct een erectiestoornis verbeteren
  • Waarom de PC spier zo belangrijk is
  • Hoe je vanavond al langer een erectie hebt

Bekijk hier zijn methode:

Complete Erectie Controle Risicovrij Uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *